Za Boštjana Topovška
Dobrodošel tudi v mojem imenu!
Najprej me zanima na kratko, pri katerih stanjih pomaga NLP?
Moj problem: vedno naivno vse verjamem, dokler se ne prepričam v nasprotno, zato se raje umaknem, ker si ne zaupam, da se ne bi spet zmotila in bila razočarana. Zakaj tako in kako si lahko pomagam. Več ali manj sedaj uporabljam intuicijo, ki mi pove prav, vendar tudi njo včasih preslišim.
Zelo težko je natančno opredeliti kje točno pomaga NLP. Odvisno je od tega v kaj se strokovnjak za NLP usmeri. NLP najdemo v prodaji, komunikaciji, retoriki, športu, zdravljenju, psihoterapiji, poslovnem svetu …
Jaz osebno se v zadnjih nekaj letih predvsem usmerjam v individualni coaching in coaching parov. V večini primerov rešujem težave povezane s samopodobo, odnosi, depresijo, strahovi, tremo in slabimi navadami (kajenje, hrana … ).
O vaši težavi ste mi napisali premalo, da bi lahko bil zelo konkreten. Sem pa v vašem primeru intuitivno pomislil na vašo sposobnost postavljanja mej. Kliente, ki pridejo k meni pogosto učim te veščine, pogosto jih učim reči NE …
Žal se v intuicijo pogosto vmeša naš EGO. Tako kot jo je potrebno na eni strani razvijati, pa se je potrebno po drugi strani zavedati, da večina naših odločitev temelji na preteklih izkušnjah, ki so na takšen ali drugačen način povezane s podzavestjo. In podzavest je mogoče spremeniti.
Mislim, da bom najbolje odgovoril, če navedem primer.
Oseba A ima težave v odnosu, saj se pogostokrat preveč razjezi (ali jo stvari hitro prizadenejo). Enostavno in logično je osebi A reči, postani bolj miren (bodi bolj samozavesten). Po mojih izkušnjah klienti v veliki večini že sami natančno vedo kakšen problem imajo in kakšna je rešitev. Prav tako že sami vedo, da težave verjetno izhajajo iz vzgoje, dednosti, veliko tudi preberejo v knjigah, internetu ipd.
Nekaj razumeti pa žal največkrat ni dovolj, saj so naši odzivi v kritičnih situacijah popolnoma nezavedni. Vemo da bi morali tako, pa naredimo ravno nasprotno. Oseba A se mora naučiti postati bolj mirna (samozavestna). Podzavest, možgani, živčni sistem, mišice … morajo sprejeti (integrirati) nove oblike odzivov. In eden izmed najbolj učinkovitejših načinov za učenje in spreminjanje podzavesti po mojem mnenju ponujajo nevro-lingvistično programiranje (NLP) in telesna psihoterapija Core Energetics. Klasično iskanje vzrokov s pomočjo pogovora in razumevanje situacije pomenita v obeh primerih samo začetek pravega in pogostokrat daljšega procesa.
Besede pacient ne smem uporabljati, saj nimam medicinske izobrazbe. Ostane samo še stranka ali klient. Izraz klient je del terminologije, ki jo uporabljamo v NLP-ju.
Da lahko postaneš NLP Mojster Coach, moraš najprej postati NLP Praktik, potem NLP Mojster Praktik in nato še NLP Mojster Coach. V primeru, da vas to zanima lahko na internetu poiščete več informacij o usposabljanju. Lahko pa mi pošljete tudi zasebno sporočilo in vam bom podal več informacij o usposabljanju.
Hvala za razlago. Imate prav, da težko rečem ne. To je bolj v primeru, ko me kam vabijo, jaz pa ne maram gneče. Tudi pretekle izkušnje so mi pognale strah v kosti, tako da se zdaj po malem bojim ljudi. Postavljanje mej je zame prava umetnost, saj preveč dovolim do sebe, potem me pa začne motiti, ko se nekateri preveč udomačijo.
Zanimivo se mi zdi, ko pravite, da se da spremeniti podzavest. O tem že dolgo razmišljam. Je kakšna literatura na to temo?
Ne želim, da mi ljudje verjamejo samo zato ker sem “strokovnjak” po nazivu, ampak zato, ker napišem nekaj kar jih lahko približa njihovi resnici. Absolutno pa se strinjam, da mora »strokovnjak« tudi formalno dokazati svojo vrednost.
Po formalni izobrazbi sem dipl. ing. elektrotehnike, opraviti moram še dva izpita in magistrsko nalogo na podiplomskem študiju managementa na EF v Ljubljani.
Dodatno se neformalno izobražujem od svojega 26 leta (torej že 9 let) na področju vodenja, motiviranja, osebne spremembe, pospešenega učenja, hipnoze, nevro-lingvističnega programiranja, energetske psihologije (EFT, PEAT) in sedaj telesne psihoterapije core energetics.
Zadnjih 5 oz. 6 let si denar služim izključno zaradi znanja, ki sem ga pridobil s pomočjo neformalnega izobraževanja. Svoje delo opravljam srčno, saj sem se za njega popolnoma zavestno odločil.
Certifikati so dostopni preko moje spletne strani, če kliknete na kontakt in izberete o Boštjanu.
Morda bi bila knjiga Moč podzavesti: Aljoscha A. Schwarz, Ronald P. Schweppe primerna.
Vas pa želim opozoriti, da je podzavest v zelo veliki meri povezana s procesi v telesu (kar v tej knjigi ni opisano). Osnova je dihanje, prebujeno telo, primeren stik s telesom, stabilnost, primerna mišična razvitost, primerna prehrana itn.
Ko govorim o sposobnosti reči NE, govorim o tem, da pri tem sodeluje celotno telo (ne samo možgani). Priporočam vam qi gong, dinamično jogo, pilates, aerobiko, body pump, tek …
Idealna je vadba kjer sinhroniziramo gibanje in dihanje. Sam svoje kliente naučim določenih preprostih vaj, ki jih lahko izvajajo doma.
Zelo ste me presenetili, kot da bi sedela nasproti vas in bi me videli v dušo.
Na dinamične telovadbe sem hodila, všeč mi je živahna glasba ob vadbi. Tudi z jogo in dihalnimi vajami sem se že srečala. Potem sem s tem prekinila, ker sem se vrgla v izobraževanje in sem bila umsko utrujena, ostalo sem imela dosti dela doma, nekaj najedanja in izgubo energije. Tudi pri jedi sem popustila s tisto dokaj strogo kontrolo. Tako se mi zdi, kot da sem izgubila stik same s seboj in ko hočem nekaj narediti zase, me ali ignorirajo ali ovirajo (dosti je že nesramna beseda), ker sem vse okoli sebe razvadila. P dosti zadev je povezanih s financami in vsega pač ne moreš imeti.
Za začetek bom šla po vašo priporočeno knjigo, za katere naslov se vam najlepše zahvaljujem.