Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Vrtoglavica in zamašena ušesa

Vrtoglavica in zamašena ušesa

Spoštovani.

Imam težavo, ki traja že 6. dan. Večrat se mi vrti in mi razbija srce, tudi glava me boli. Opazila sem tudi da imam ves ta čas zamašena ušesa. Pri predavanjih ne morem slediti, ker mi naredi slabo, tudi zbudim se sredi noči ker mi naredi slabo oz. mi zmanjka zraka.
Bila sem na pregledu, krvni test in test urina je bil vredu, zdravnica pa ušes ni povezala z vrtoglavicami, čeprav sama ne vem zakaj bi se to pojavljalo, saj prehlajena nisem.
Kaj menite da bi lahko bil vzrok vrtoglavic in zamašenih ušes?

Hvala in lepo pozdravljeni.

Spoštovani!

To je tesnoba, zaradi stresa povzorčena psihična motnja, ki se kaže s telesnimi znaki. Nekaj dni blago pomirjevalo, sicer pa temeljit pogovor z zdravnikom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani!
Hvala lepa za vaš odgovor.
Zanima me še to – ali je občutek zamašenih ušes povezan z mojimi težavami? Ker to sedaj po malem traja že kakšna 2 tedna oziroma več.
Lepo pozdravljeni.

Spoštovani!

Če nimate zamašenih sluhovodov, zamašenega nosu ali vsaj prehlada, je tak občutek tudi lahko prisoten.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!
Bila sem na pregledu pri moji zdravnici, ki pravi da ušes nimam zamašenih. Dala mi je kapljice Nasonex, ki naj bi pomagale tudi ušesu, vendar ni nobene izboljšave. Rekla je da je mogoče od prehlada, vendar moje težave trajajo že več kot mesec. Vrtoglavice sicer ni, tudi občutek slabosti se ne pojavlja, levo uho pa se mi konstantno maši in ostaja zamašeno. Včasih mi v njem tudi piska. Kaj bi to lahko bilo?
Lepo pozdravljeni.

Spoštovani!

Če ste prehlajeni ali imate zamašen nos, bi bilo to lahko vzrok občutka zamašenega ušesa. V nekaj tednih bo to minilo.

Sicer pa je te delikatne stvari težko podrobno diagnosticirati in ugotoviti vzroke.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!
Prehlajena nisem, vendar je bolečina v glavi in omotičen občutek ter občutek pritiska v ušesih vedno prisoten. Zdravnica mi je predpisala hiconcil v primeru da gre za sinusno vnetje, ter rekla da naj se vrnem po enem tednu če tablete ne bodo pomagale. Po treh dneh jemanja se stanje še ni izboljšalo. Pred leoim dni sem imela sinusno vnetje, vendar je bila takrat prisotna visoka vročina. Kaj je narobe z mano? Težko mi je, ker zaradi teh težav ne morem biti prisotna med poukom, zbujam se sredi noči ter sem pod stalno napetostjo in v skrbeh kaj je z mano narobe.
Lep pozdrav!

Spoštovani!

Mogoče bi bilo vredno poskusiti betaserc, ki pri neakterih izboljša vrtoglavico. Kako pa je z vašim razpoloženjem in živci?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!
Pred kakimi 14 dnevi se mi je ponovno pojavil kot nekakšen napad-razbivanje srca, slabost, ko sem bila sama doma- tako da niti vstati nisem mogla. Po tistem sem bila zelo zaskrbljena in sem šla na preged do osebne zdravnice in nato še ORL, kjer so ugotovili da z ušesi in drugim ni nič narobe, bila sem tudi pri nevrologu kjer so mi ugotovili nižji pritisk, nato me je nevrologinja a napotila še do okulista (če bi se mi vrtoglavice morda pojavile zaradi kakih motenj oči) vendar spet ni bilo nič resnega – razen blagega odstopanja zaradi katerega so me poslali še na magnetno resonanco glave, da izključijo določene stvari. Uradnih izvidov še nimam, vendar naj ne bi bilo nobenih skrbi. Trenutno jemljem antibiotike Primotren (zaradi kašlja in slabih izvidov vode) vendar se mi že 14 dni konstantno pojavlja stiskanje v prsih (in pri srcu) ter težko dihanje in čuden občutek grenkobe v ustih. Srce mi večkrat nepravilno in hitro utripa, prav tako še vedno čutim pritisk v glavi in ušesih. Zdaj pa nevem kaj storiti, ali naj grem spet h zdravniku ali pa je vse to izvor tesnobe.
Ko sem daleč od doma (študij) se slabo počutje in vrtoglavice še povečajo, ves čas me skrbi da je z mano kaj narobe (s srcem) in se zato še slabše počutim. Ko sem doma se počutim varneje in ti problemi niso tako izraziti, vendar pa me včasih prav tako zbada pri srcu, tudi razbija, in imam občutek vrtoglavice.
Tudi težko zaspim, saj me začne zbadati pri srcu in ko o tem razmišljam mi srce še hitreje bije. Tudi pri predavanjih ne morem slediti, prav danes sem spet dobila panični napad in sem zapustila predavanja.
Kaj je narobe z mano? Menite, da bi bilo potrebno opraviti pregled tudi pri kardiologu (to so mi med drugim tudi svetovali) ali je to tesnoba in moram poiskati pomoč drugje?

Spoštovani!

To je tesnoba. Potrebujete zdravila in psihoterapijo, ker imate znake socialne fobije, kar se poleg zdravil zdravi tudi s posebnimi oblikami psihoterapije.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!
Hvala za odgovor, sem že naročena pri psihologu. Torej me zbadanje pri srcu nima kaj skrbeti? Imam tudi konstantno povišano temperaturo (37,1) (že tretji teden).
Lep pozdrav

Spoštovani!

Zaradi tolikšne vročine naj vas ne skrbi. Praviloma ni pričakovati kakšnih posebnosti. Če bo vseeno vztrajala več kot pol leta, pa se oglasite pri zdravniku.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!
Zanima me še nekaj. Še vedno se mi pogosto vrti in imam še vedno občutek pritiska v glavi in ušesih, tudi srce mi še vedno včasih hitreje bije. Se več gibljem, ampak vseeno imam težave. Ugotovili so da imam odebeljene sinuse, vendar ne vem ali je to razlog za vrtoglavice.
Zanima me še kako ugotovijo ali je s ščitnico vse v redu? Je to vidno že iz tega ko ti vzamejo kri?
Lep pozdrav.

Spoštovani!

Kot že rečeno, je za vrtoglavico in omotico ogromno razlogov. Kar opisujete je lahko povzeano s psiho, lahko pa z več posameznimi mnajšimi odkloni od normale, kot bi bil pritisk na mišice in živce v vratni hrbtenici, tudi vnetje sinusov.

S pregeldom krvi se da določiti raven delovanja hormonov ščitnice.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Draga Emona, tudi jaz sem imela zelo podobne simptome pred leti, vsi izvidi so bili OK, ampak jaz sem non stop pristajala na urgenci. Nihce mi ni zares verjel, da je karkoli narobe, vsi so govorili da je psiha (tako kot tebi), vendar jaz sem vedela da ni. Nevem sicer kako je tocno v tvojem primeru, pri meni se je na koncu izkazalo da imam Menierovo bolezen, ki mi je sicer do danes se niso 100% potrdili, vendar je to bolj komplicirano kot se zdi. Tako da bi ti rada rekla, da ce sama cutis, da to ni psihicno, se ne pusti pregovoriti, ampak vztrajaj do konca! Srecno!

Hello Kitty, hvala ti za odgovor, res me je razveselilo 🙂
Je res, veliko laže je reči da je vse psihičnega izvora, kot pa da bi se kdo resnično ukvarjal s tabo. Jaz sem bila zaradi mojih težav celo parkrat pri psihologu- kjer sem se z njim pogovorila in je ta seveda odkril da ni nič narobe z mojim psihičnim zdravjem. Niti napotnice za psihiatra nisem dobila, kaj šele da bi morala jemati pomirjevala. Je pa res da ko se je ta občutek pojavil, mi je bilo zelo težko – ker sem se bala kaj se dogaja z mano in takrat je prav gotovo imela psiha “prste vmes”.
Ampak je minilo in to brez pomirjeval in zdaj sem se že toliko navadila na ta občutek, da vsaj približno normalno funkcioniram in upam da bo nekoč minilo..
Vsekakor ne verjamem da je to vse psihičnega izvora, saj do vrtoglavic prihaja v najrazličnejših trenutkih – npr. ko sedim v kinodvorani in gledam na platno, ali pa če se stvari mimo mene zelo hitro premikajo, (mogoče je to kaj povezano z izpadi v vidnem polju, ki so jih odkrili na pregledu pri okulistu, nevem). Včasih se vrtoglavice lotijo kar tako- ko sedim doma za mizo ali pred računalnikom.. Včasih mi kar tako zmanjka sape, da o mašenju ušes sploh ne govorim.
Niti najmanj mi ni jasno za kaj gre, ampak sem se navadila da tako pač je in se zaradi tega ne preveč sekiram.
Kako so pa pri tebi ugotovili kaj je narobe?

Tudi sama imam podobno vprašanje – pogosto se mi vrti in tudi sama imam težave z ušesi.

Moj problem pa je sledeč – na potovanjih z letalom, natančneje pri pristajanju vedno čutim velik pritisk v ušesih kar seveda ne bi bilo nič nenavadnega, če me ne bi desno uho (vedno desno) tako zelo bolelo, da komaj zdržim bolečino – boli me tudi predel glave za ušesom – vse to se dogaja ob pristajanju. Potem pa je tako hudo, da tisti dan cel dan nič ne slišim na desno uho.
Tudi v levem ušesu ob pristajanju čutim pritisek vendar ta po minuti ali dve preneha in tudi bolečin v tem ušesu ne čutim.

Prav tako sem opazila, da imam težavo s sluhom in sicer – pogosto kadar slišim zvok se orientiram v napačno stran – npr. zvok prihaja z leve, jaz pa ga zaznam kot da bi prihajal z desne.

Prav tako imam tud vedno desno stran nosnice bolj zamašeno kot levo. Pogosto me mučijo glavoboli na predelu čela in pogosto imam vrtoglavice.

Mi lahko pomagate?

Spoštovani!

Žal ne. Obiščite otorinolaringologa, da preveri, kako je z vašimi sinusi, prehodnostjo evstahijeve tube in evl kronično vnetje ušesa. Če bi pomagalo kaj preprostega, bi to doslej že sami ugotovili.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close