Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Vpliv nosečnostne sladkorne bolezni na plod

Vpliv nosečnostne sladkorne bolezni na plod

Spoštovani,

V 12. tednu nosečnosti so mi odkrili nosečnostno sladkorno bolezen (sladkor na tešče: 5,2 mmol/l). Zdaj me zelo skrbi, da bi zaradi povišane ravni sladkorja v krvi b prvem trimesečju prišlo do razvojnih nepravilnosti ploda. Zasledila sem, da je lahko povišane koncentracije sladkorja v krvi v prvem trimesečju povezana z določenimi nepravilnostmi, kot so kavdalni regresijski sindrom, situs inversus, napake v zapiranju nevralne cevi, razcep ustnic in neba, srčne in ledvične nepravilnosti. Zanima me, ali je to res in ali lahko do takih nepravilnosti pride že pri malo povišanih koncentracijah sladkorja v krvi v prvem trimesečju.

Hvala in lep pozdrav

Odgovor na objavo uporabnika
ZaskrbljenaMami, 23.04.2026 ob 20:40

Spoštovani,

V 12. tednu nosečnosti so mi odkrili nosečnostno sladkorno bolezen (sladkor na tešče: 5,2 mmol/l). Zdaj me zelo skrbi, da bi zaradi povišane ravni sladkorja v krvi b prvem trimesečju prišlo do razvojnih nepravilnosti ploda. Zasledila sem, da je lahko povišane koncentracije sladkorja v krvi v prvem trimesečju povezana z določenimi nepravilnostmi, kot so kavdalni regresijski sindrom, situs inversus, napake v zapiranju nevralne cevi, razcep ustnic in neba, srčne in ledvične nepravilnosti. Zanima me, ali je to res in ali lahko do takih nepravilnosti pride že pri malo povišanih koncentracijah sladkorja v krvi v prvem trimesečju.

Hvala in lep pozdrav

Do nepravilnostih, ki jih omenjate, pride ob neurejeni dlje časa trajajoči predhodni sladkorni bolezni, običajno tip 1 in ne ob nosečniški sladkorni bolezni (NSB).

Če bi vi imeli predhodno neodkrito sladkorno bolezen, bi imeli pomembno višje vrednosti sladkorja. V vašem primeru, ko je bila vrednost minimalno nad zgornjo mejo za diagnozo NSB , tveganja za razvojne nepravilnosti niso večja kot pri nosečnicah, ki imajo normalne vrednosti sladkorja na tešče.

Seveda se vam priporoča prilagojeno prehrano (sladkorno dieto), pozo na pridobivanje teže ter redno gibanje in kontrole, da se prepreči neustrezna rast ploda.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close