Vodilni folikel
Pozdravljeni,
Na zadnjem pregledu (dan pred pregledom je ovulacijski test pokazal močnejšo testno črtico od kontrolne), je bilo ugotovljeno, da imam v enem jajčniku 8 foliklov, v drugem 10. Nobeden od foliklov ni bil vodilni in tudi ni bilo videti rumenega telesca.
Kaj to pomeni? Da ovulacije ni bilo, čeprav je test pokazal, da je bila?
Zanima me ali je foliklov dovolj za normalno zanositev, saj sem prebrala, da naj bi jih zdrava ženska imela med 15 in 20?
Ali do ovulacije lahko pride, če ni vodilnega folikla? Moja kmačka pamet mi pravi, da ovulacija pride po tem, ko vodilni folikel poči.
Ali bi bilo smiselno pregled ponoviti kakšen dan pred naslednjo ovulacijo?
Za odgovore se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem!
Spoštovani,
vaše informacije je težko komentirati, ker obstaja več možnih razlag. Med drugim je ovulacijski (LH) test lahko tudi lažno pozitiven, kadar je LH bodisi tonično zvišan(kot npr. pri PCO sindromu) ali pa zato, ker je zvišana vrednost kakšnega LH sorodnega tropina (LH, hCG – nosečnost, TSH). Možno pa je tudi, da je prišlo med testom in UZ pregledom že do ovulacije in je vodilni folikel izginil. V tem zadnjem primeru bi to ginekolog lahko opazil posredno, saj po ovulaciji običajno okrog rodil opazimo nekoliko več tekočine. Sicer pa je res, da mora za ovulacijo vedno najprej obstajati vodilni folikel, ki pa poči pri premeri nad 18 mm (18 do 25mm).