Vnetje ušeska – kaj pomaga (poleg Hiconcila)- kapljice?
Naš (skoraj) 11mesečnik je po eno-tedenskem nahodu dobil vnetje desnega ušesa. Začelo se je z vročino in prijemanjem za boleče uho. Nato je po enem dnevu vročina prenehala in se je zopet pojavila po 4 dneh. Še vedno dobiva zdravilo Hiconcil, mene pa zanima, če je katera še imela podobno izkušnjo z vročino? Skrbi me, da ni še kaj drugega poleg ušeska. Nekatere so mi svetovale še parafinske kapljice za v uho, da se izloči ušesno maslo. Katera to uporablja?
Hvala vsem za pomoč in želim en prijeten konec tedna!
Lea
Ko je otrok prehlajen in se mu izcedek iz nosa ne izčisti do konca, se mu bakterije začnejo nabirati za nosno votlino, za tem pridejo bacili iz nosne votline v sluhovod – vnetje srednjega ušesa. Če pa je pri tem še povečana žrelnica, se bakterije še bolj hitro razvijajo. Vnetja potem kar sledijo.
Vročina je skoraj vedno prisotna, tudi bolečina “trganje po ušesu” je vsakič
hujša. Antibiotik mora otrok dobiti, dobi pa se tudi antibiotične kaplice za v nos in v ušesa, seveda to presodi pediater ali so potrebne ali ne in kapljice proti bolečinam, isto lahko daš tudi calpol ali lekadol sirup, parafinske kapljice pa raje ne, ker vnetje ušesa ne pride zaradi povečanja izločanja ušesnega masla.
Paziti moraš, da pri umivanju lask ne pride voda v ušesa in da ga ne ujame kakšen veter ali prepih.
Če imaš še kakšno vprašanje, kar piši, jaz imam izkušnje glede tega. Moj sin je začel z vnetji pri enem mesecu, sedaj je star tri leta, potem lahko zračunaš koliko vnetih je že bilo, zraven tega še ena operacija žrelnice na začetku leta in ena je še na sporedu v začetku decembra. Pri hčeri isto.
LP-Mojca
Mi smo tudi imeli podobne težave. Vnetje ušesa in smo tudi jemali antibiotik, pa kapljice za uho. Proti bolečinam sem dajala calpol sirup. Vendar je tudi naš bavc nekaj dni po jemanju antibiotika dobil vročino nazaj…….po ponovnem pregledu smo imeli dvakrat: zraven vnetega ušesa še virozo (zato je bila spet prisotna vročina)……enkrat brez viroze pa je pediatrinja rekla, da pri nekaterih otrocih pride do tega pojava zaradi antibiotika.?
Sedaj občasno dam kapljice za čiščenje ušesa……se dobi v lekarni, ne spomnim se kako se jim reče…..nekaj na c.
Čimprej se pozdravite, K.
nam tudi pomaga natresk, ki mu na Štajerskem pravimo uhljek. Bolečine izginejo takoj, še preden antibiotik “prime”. Ga pri hiši nismo imeli, a smo pred tednom staknili vnetje uhic, ker tamali noska ob vsem upiranju nikakor nisem mogla sčistit in je šlo vnetje naprej. Zdravnik nam je pa ob antibiotiku predpisal še kapljice za nos, ki je bil “glavni krivec” podaljšanega vnetja.
Živjo!
Pri nas imamo dva otroka s stalno vnetimi ušesi, tako da smo na temo praktično doktorirali.
Po vseh debatah z zdravnico na to temo, po obiskih pri otologu sem vpeljala postopek, ki drži: redno, ampak res redno spiranje nosu s fiziološko raztopino (lahko Sterimar – je lažje, ampak dražje) in nato čiščenje s pumpico (NUK se zelo obnese), pri starejšem pa izsekovanje. Zelo pomembno je, da to počneš vedno, tudi, ko je otrok zdrav, zjutraj in zvečer. Ob prvih znakih prehlada – ko se cedi iz nosa, še posebej, ko izcedek postaja gostejši – pa nam je otolog predpisal kapljice Dexamethason (ne vem, če sem čisto pravilno črkovala), ki jih ob pogostejših čiščenjih nosu (lahko tudi 5x na dan) cca 2x do 3x dnevno daš v nos po eno kapljico. Naša izkušnja je, da smo s tem pogosto preprečili vnetje ušesa. Če do vnetja pride, Calpol za bolečine in vročino, in če je res hudo vnetje, antibiotik. Tule pa smo se pogosto spraševali, kaj je z natreskom. Vprašala sem pediatrinjo in je rekla sledeče: natresk ima analgetični učinek, torej deluje protibolečinsko; ker je večina vnetij ušes virusna in minejo sama od sebe, ljudje pogosto mislijo, da je vnetje pozdravil natresk – pa ga ni – omilil je bolečino, pozdravilo pa se je samo. Zato ga mi nikoli nismo dajali – pa še otolog nam je rekel, da so kot stroka izrazito proti kakršnikolim “dodatkom” direktno v uho.
Poleg vseh teh stvari smo šli še k homeopatinji, in ta nam je mlajšega otroka (2 leti), ki je imel konstantna vnetja popolnoma uštimala – po tretmaju oz. kuri pri njej vnetja nismo več imeli!
Pa še to – za oba otroka so povedali, da do vnetij prihaja zato, ker imata preveč ušesnega masla (to ni stvar same higiene, ampak je prirojeno); zaradi tega se v ušesu ustvari primerno okolje za vnetja, ki pa seveda, kot rečeno, prihajajo iz nosu. Zato bi jaz ponovila vprašanje o parafinskih kapljicah, ki, če sem vas prav razumela, čistijo oz. raztapljajo to maslo.
Lep pozdrav.
Pozdravljene !
Sem že babica.Pred 35 leti,ko sem imela prvega otroka se je pojavilo vnetje ušesa. Sledili so antibiotiki, kapljice itd.Pa mi je nekega dne svetovala ženička pri 70 letih naj poskusim naslenje :Skuhaj krompir, ga olupi, ga zmučkaj, daj v gazo,v velikosti ušeska in položi na uho. Da se obdrži na ušesku pritrdi s trakcem, ki ga ima za ušesa !Toplota in vlažnost ,sta glavna zdravilna dejavnika, zato naj ima na ušesku tako dolgo, dokler je toplo .
Poskusi, mojemu otroku je pomagalo, vnetje se ni ponavljalo.
Uspešno !Anja
Glede parafinskih kapljic: svakinja ima dve hčeri, ki imata zelo veliko ušesnega masla. Pediatrinja je svetovala nakup parafinskih kapljic, s katerimi se maslo odstrani iz ušeska. Naredi se čepek masla, ki se nato izloči skozi sluhovod iz ušesa. Njeni hčerki sta imeli zaradi masla boleča ušesa.
Hvala vsem za pomoč!
Lea