vnetje slepiča
Pozdravljeni!
Mene pa zanima, kako pri leto starem otroku prepoznati vnetje slepiča.
Mala je namreč po nesrečnem spletu okoliščin odgriznila v celofan zavito čokolado. Koliko celofana je bilo in če ga je kaj pojedla, ne vem, ker mi niti pod razno ni pustila, da ji pogledam v usta. Skrbi me, ker so mi kot otroku zabičali, da moram paziti, kako odvijem zdenka sirčke in podobne stvari, ki so zaviti v alu folijo, ker naj bi se to zelo rado znašlo v slepiču. Je kaj na tem?
Tri dni po tem je mala namreč dobila povišano temperaturo, zunanjih znakov nima, mogoče malo zabasan nosek. In meni seveda prva asociacija – vnetje slepiča???
Hvala. LP
To je sicer teoretično možno, ampak da bi se to dogajalo in da je to vzrok vnetja slepiča, pa ne drži.
Vnetje slepiča je nenadna bolezen, ki se začne z bolečinami okoli popoka, otrok morda nekajkrat bruha, ima celo kakšno drisko, po 6-8 urah se bolečina preseli na tipično mesto (desno spodaj), pridruži se vročina (okoli 38, redko višja).
Hvala za odgovor.
Ampak, kaj pa, ko otrok še ne govori in ne zna povedati, kje ga boli. Ali bi 1 leto star otrok pri vnetju slepiča npr. neutolažljivo jokal, bi vsaj zajokal, če bi mu desno nogico potisnila ob trebušček oz. bi zajokal, če bi rahlo pritisniha na predel okoli slepiča?
Danes ima tretji dan vročino od 37,2 do 37,9, kar sicer ni veliko, ampak otrok očitno ni zdrav, zunanjih znakov pa ni videti. Mogoče pa je le viroza ali pa se bo v naslednjih dneh še kaj pokazalo….
Hvala in lep pozdrav.
Tanja
Pri enoletniku je vnetje slepiča izjemna redkost. Sicer pa morajo biti prisotni tudi drugi znaki in ne le bolečina.
Vzrok vročine je potrebno razjasniti, pojdite k zdravniku.