Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Vnetje oči-herpes?

Vnetje oči-herpes?

Pozdravljeni,

prosim in hvala za odgovor.

V tem tednu smo imeli trije (od 4) v ožji družini herpes. Jaz zelo močnega, ko so me boleli že sinusi in celo oko- ampak vnetja na očesu nisem dobila. Zdaj pa je najmlajša hčera dobila vnetje na očesu- samo eno oko, sekret je prozoren in obilen, beločnica pordela, zatečene veke.

Klinična slika zdaj ne sovpada z herpesom, ampak ker smo ga imeli vsi (dobili na druženju pretekli vikend), je zelo verjetno, da gre za herpetično vnetje. Vročine nima, tudi vidnega izpušlaja na veki ne. Ima pa zraven vneto še uho (dežurna zdravnica(ni pediatrinja) nam je rekla, da je malenkost rdeče).

Koliker sem brala, zna herpetično vnetje na očesu pustiti grde posledice, če se ne zdravi pravilno in pravočasno. Zdaj me pa zanima, kaj je to pravočasno? k oftamologu lahko pridemo komaj jutri popoldan, oko pa je v takšnem stanju že od včeraj (sobote).

lahko dobimo kakšna zdravila za herpetično zdravljenje brez recepta in ali bi bilo kaj narobe, če bi začeli sami z tovrstnim zdravljenjem, brez da bi bilo to prej potrjeno- torej za vsak primer (zveni čudno, ampak teža posledi je pri navadnem vnetju ničelna napram tem). O zdravljenju sklepam pač po tem, da si navadni herpes tudi sami zdravimo. In kdaj herpes ni več kužen? Ko se na mestu vnetja (ustih) naredi krastica, ali je kužen še dlje.

Hvala za odgovor!

Lep pozdrav.

Prva okužba s herpesvirusom pri otroku poteka kot slinavka, torej predvsem z bolečimi razjedami v ustni sluznici, slinjenjen in pogosto z vročino. Po preboleli primoinfekciji se virus nasledi v živčnih končičih in se notranje reaktivira občasno kot herpetični izpuščaj, običajno na ustnici. Druga oblika herpesvirusne okužbe poteka kot vezikularni dermatitis na mestu okužbe (npr. poljub s herpesom okužene osebe na neko mesto na telesu, ki je sicer poškodovano, primer iz prakse: vbod za odvzem krvi na prstku, mati je poljubljala prstek, da bi blažila bolečino, prišlo je do okužbe). Razvijejo se herpetični mehurčki.
Da bi kot prva okužba po nekaj dneh prišlo do vnetja očesa, je malo verjetno. Do jutri je dovolj časa za zdravljenje, sicer se virostatiki ne dobijo brez recepta, pa tudi priporočljivo ni dajati brez pregleda. Če bi se namreč zdravnik odločil za bris očesne veznice, bi le-ta bil neuporaben, saj bi že zdravili z zdravili.
žKužni smo običajno kakšen teden, saj krastice herpesa pokajo in izločajo virus.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close