Vnetje nožnice – bakterijsko ali glivično?
Prosim za vaše mnenje, na podlagi česa se da nedvoumno določiti ali gre v konkretnem primeru za bakterijsko ali glivično vnetje nožnice? Vnetje je močno, koža pordela, otekla, pekoče in srbeče bolečine so občasno tako močne, da povzročijo prebujanje ponoči. Na koži je občutek kot da je ranjena. Ni izrazitega vonja. Vnetje se ponavlja ob vsaki menstruaciji. Barve izcedka ne morem določiti, ker je hkrati z menstrualno krvavitvijo. Dodatno me še zanima, v kolikor gre za glivično vnetje in se postavi napačna diagnoza, da je bakterijsko ter ginekolog predpiše antibiotik, ali lahko ta antibiotik dodatno poslabša glivično vnetje in lahko sploh kaj koristi? V katerih primerih se delajo preiskave na brisu za določitev vrste vnetja? Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.
glive se vidijo pod mikroskopom, bakterije pa sicer tudi, ampak pod mnogo večjo povečavo. Bakterijska vnetja praviloma ne povzročajo subjektivnih težav kot so srbenje, bolečina, rdečina ipd. ampak le zaudarjajoč vonj z močnejšim, lepljivim obarvanim izcedkom. Pri vas gre verjetno bodisi za primarno glivične težave oziroma za preobčutljivostni odziv na glive kot alergen. Antibiotiki praviloma glivicam zgolj dajejo še dodatno selekcijsko prednost in se težave lahko še stopnjujejo. Ker so preiskave na različne povzročitelje nožničnih vnetij zelo drage, so se jih ginekologiu še skoraj odvadili. Osnovne preiskave kot je direktno mikroskopiranje v lugu ali obarvano po Gramu so sicer poceni, ampak danes tega skoraj nihče več ne dela, po eni strani zato, ker smo se razvadili z laboratoriji, ki so to desetletja počela namesto nas, po drugi strani pa niti ne znamo več. Žal… Če vaš ginekolog ne bo znal rešiti zadeve, prosite svojega splošnega zdravnika za napotnico za dermatovenerologa – oni še kožo in sluznice preiskujejo sami.
Pozdravljeni!
Kakšen teden in pol nazaj sem Vam pisala glede bakterije E.coli v nožnici.. Sedaj sem pojedla vse antibiotike, zraven sem jemala Lactogyn oralne tablete in vaginalete in je bilo do dveh dni nazaj vse vredu. Sedaj pa me samo sramne ustnice nekoliko srbijo ze ta dva dni( ni tako, da bi se morala skos čohat), včeraj po spolnem odnosu so me pekle in so otekle, danes otekline ni več. Opažam že teh par dni, da izcedek je bol mlečno bel in sluzkast.. Mažem se s Canestenom, malce pomaga, vendar ne zgine.. Čez vikend sva s fantom bila v toplicah, bi to mogoče lahko bilo glivično vnetje?
Hvala za odgovor
Spoštovani,
glede na težave in barvo izcedka bi upal ugibati, da gre za glivice. Samo mazanje od zunaj verjetno ne bo pomagalo, če je izvoir globoko v nožnici. Mogoče bi se dogovoorili z ginekologom, da vam predpiše tabletko diflazona 150mg ali Diflucana v enakem odmerku. Toplice sicer niso vzrok, lahko so pa doprinesle k težavi.
Pozdravljeni! Opažam da sem pozabila omeniti, da je trenutno težava samo na zunanji strani spolovila, za izcedek(ce lahko temu tako recem) sem povedala kaksen je, ko sem sama s prstom sla v noznico.. Sem bila pri ginekologinji danes, in me je sestra napotila domov in rekla naj si se ostale 4dni mazem s canestenom, ker naj bi sele po enem tednu to izginilo 🙂
boste videli, kako bo po naslednjih 4 dneh.
Pozdravljeni.
Nevem ali gre pri meni za kaksno vnetje ali ne ampak situacija se mi dogaja prvic.
Noznicni izcedek ima vonj po margarini in je bolj zelejaste oblike sicer pa je kaksen dan bele barve, kaksen dan rumene, ali pa je cisto prozoren. Vedno pa je zelejaste oblike.
Kaj bi to lahko bilo? Se moram it pokazat h svoji G?
Na zacetku leta sem imela ss je mozno da je taksen izcedek posledica tega? Trenutno pa sem 2 dni po ovulaciji, izcedek med ovulacijo pa je bil normalen, torej bel in tekoc.
Hvala za vas odgovor!
izcedek zanesljivo ni posledica splava. Želejast izgled ni nič nenormalnega, odvisno od faze ciklusa. Tudi vonj ni značilen za nobeno infekcijo. Po mojem mnenju je vse v redu.