Vnetja in občuten upad libida, bakreni obroček
Spoštovani.
Sem 39-letna mamica dveh otrok (9 in 5 let). Po drugem porodu so mi vstavili navaden bakreni obroček (Flexi-T+380), ker mi Mirena ni ustrezala, sedaj marca bo 3 leta, ko ga imam vstavljenega. S tem obročkom sem načeloma zadovoljna. Zadnjih nekaj mesecev pa sem imela pogosta ponavljajoča se vnetja, ravno en mesec nazaj mi je ginekologinja na daljavo) predpisala številne vaginalne tablete, tablete Diflazon in kreme, da bi se ta vnetja odpravila. Sedaj po zaključeni terapiji jemanja slednjih pa se mi zdi, da je vnetje (rahle bolečine, pekoč občitek), sicer v milejši obliki še kar prisotno. Pregled imam čez en mesec.
Močno pa mi je upadel libido, ker pred tem sem imela kar veliko željo po spolnosti, sedaj pa nimam nobene želje več, nič me ne vzburja, kar pa me zelo mori in močno vpliva na najin odnos z možem.
A menite, da ta bakreni obroček, ki ga bom imela sedaj vstavljenega skoraj 3 leta, vpliva na vnetja in seveda na upad libida? Ali imajo hormoni kaj pri tem?
Menstruacije imam redne, ki pa niti niso obilne, kot se pri bakrenem obročku pričakuje.
Za odgovor bom zelo hvaležna.
Lep pozdrav!
S.
Spoštovani,
bakreni MV je glede hormonov nevtralen in če ne povzroča prehudih in predolgih M, bi mu težko pripisal krivdo za vaginalna vnetja. Libido je pa preveč kompleksen pojem, na katerega vpliva vse mogoče, kar vpliva na splošno zadovoljstvo, saj je nenazadnje reproduktivna dejavnost in spolnost nadgradnja in karkoli v življenju ni optimalno ali če ima oseba morebiti kak večji problem kakršnegakoli izvora (zdravstveni, premoženjski, družinsko-sorodstveni, s samopodobo, pravno-lastniški, eksistenčni, službeni…. lahko bi še našteval) to lahko seveda odvisno tudi od osebnosti posameznika, vpliva na libido. Pri 39 letih načeloma hormonskih motenj, ki bi vplivale na libido, še ne pričakujemo.