vnetja
Pozdravljeni,
stara sem 26 let in ker imam pogosta vnetja nožnice sem šla na pregled k svoji ginekologinji. Rekla mi je, da imam tako pogosta vnetja ker jaz in partner pač nekaj delava narobe in,da ni težava v tem, da se ta vnetja ne dajo pozdraviti z zdravili. Uporabljala sem že razne kreme in svečke, vendar vidnega uspeha ni bilo. Vnetja se še vedno ponavljajo.
Prosim, da mi poveste kakšni so lahko ˝fizični vzroki˝, ki bi lahko povzročili vnetje oz. kaj s partnerjem delava narobe.
Še eno vprašanje imam, ali se dobijo brez recepta kakšna sredstva, ki bi povečala vlažnost nožnice oz. sredstva, ki bi omogočila lažji prodor penisa v nožnico, kajti moja nožnica je bolj suha kar povzroča boleč spolni odnos.
Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
Draga Keri,
Vaš problem zahteva “samoinicijativno eksperimentiranje”, ker vseh vzrokov ni mogoče preveriti v ordinaciji. Poskusite z jogurtom, z zamenjavo mila, z zmanjšanjem uporabe mila na splošno, z ohlapnimi oblačili iz naravnih materijalov, zmanjšanjem vnosa sladkarij, začinjenih jedi, sladkih pijač, jejte več sadja in zelenjave, ohranjajte zmerno telesno aktivnost….in seveda občasno uporabljajte svečke proti glivicam, ki so običajno pogostejša nadloga pri spolno aktivnih ženskah. Za vlaženje nožnice se v “red šopih” in v lekarnah dobijo različni geli in sredstva za vlaženje, ki jim rečemo lumbrikanti. Za silo so uporabna tudi lokalna kontracepcijska sredstva, pena Emko, če se jo še dobi ali npr. krema Delfen.