vitaminski dodatki med nosečnostjo
Pozdravljeni!
Noseča sem približno tri tedne. Zanima me, kakšne vitaminske preparate ali dodatke se med nosečnostjo lahko jemlje?
Ali se folna kislina dobi samo v prehrani, ali jo je mogoče dobiti tudi v lekarni?
Prosim, napišite mi vsaj kakšno vrsto vitaminskega dodatka.
Za Vaš odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem.
Sandra
Draga Sandra,
razen folne kisline, ki jo lahko kupite tako v lekarni kot tudi v prehrambenih drogerijah (DM) in ki je priporočamo 0,4 mG na dan do 12. tedna nosečnosti za prevencijo nezaraščanja živčne cevi, vitaminski dodatki pri sicer normalni mešani prehrani nosi potrebni, če jih pa že želite jemati potem pazite le na to, da nimajo dodanega vitamina A. Ta je lahko škodljiv, če ga vnesete preveč, koliko ga vnesete pa je težko kontrolirati. Zgornja meja dovoljenega vnosa v nosečnosti v vsej prehrani naj ne presega 2500 enot dnevno.
Dragi dr. Pušenjak,
v Avstriji sem kupila vitaminski dodatek za nosečnice v obliki tablet ELEVIT PRONATAL in prebrala, da ena priporočena tableta dnevno vsebuje 1200 ng, kar je 4000 I.E. vitamina A, nikjer v navodilih za jemanje pa ne opozarja na možnost predoziranja. Ker sem vzela že pet tablet, me skrbi, da s tem nisem ogrozila zdravja svojega ploda. Sem v petnajstem tednu nosečnosti. Ali priporočate, naj z jemanjem raje preneham!?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Tudi če bi pojedli več kot 5 tabletk še ni rečeno, da bi bilo kaj narobe, posebej po 13. tednu nosečnosti. Gre le za splošna priporočila, ki odsvetujejo jemanje prepratov vitamina A (ne prekurzorjev, ki se izločajo iz telesa kot npr. karoten ipd.) in za zgornjo mejo skozi celo nosečnost nekako priporočajo 2500 IE. Za naprej pa seveda ne spodbujam k jemanju omenjenega preparata čeprav me pa čudi, da bi v renomirani državi kot je Avstrija prodajali preprat z odsvetovano količino vitamina A. Preverite če ne gre slučajno za prekurzorje vitramina A v ekvivalentni dozi 4000IE??? To bi naj ne bilo nevarno.