virusna ali bakterijska angina
Spoštovani,
V teh dneh sem že prebrala veliko različnih razlag glede virusne in gnojne angine in bi prosila za vaš nasvet .
Moja skoraj 4 letna hči ima že 8 dni zelo otekle mandlje, zadaj za madlji do žrela ima na vsaki strani bele obloge (se tudi na prvi pogled težko vidi, ob podrobnem pregledu se vidi), vročina ji zlasti do večera naraste do nekje do 37,5 (tudi danes 8.dan je že imela 37,6, ki pa ji je trenutno padla, vročina čez dan je okrog 37 ali pod 37).
Drugi dan bolezni smo takoj šli zdravniku, ker je zelo tožila za bolečinami , naredili so ji bris grla , ki je bil negativen (mogoče je še bilo prehitro..) , krvne slike niso naredili. Postavljena diagnoza : virusna angina.
Ker ni bilo nič boljše smo šli 5. dan nazaj , spet so vzeli bris , ki je bil negativen , krvne slike niso vzeli. Zvečer , ko gre spat, se po cca dveh urah zbudi in joče ob bolečin v grlu, takrat noče nič piti, ker pravi da jo boli in potem ji damo lekadol sirup za otroke in potem lahko spi. To traja že 8 dni. Tožila je tudi za bolečinami v ušeskih , zdaj ne več (mazala sem ji zunanji del ušeškov s kremo čajevca…) . Hčerka sicer tudi malo pokašljuje .
Ker še vedno ni bilo nič bolje, smo danes, 8. dan ponovno šli nazaj in tokrat ji je zdravnica vzela samo kri , ni pa napravila brisa. CRP je bil pod 5. Zdravnica je rekla , da je angina glede na krvno sliko virusna , zato brisa potem ni vzela.
Ker me je strah, da bi bila bolezen vendarle bakterijska in da bi le-ta ostala nepravilno zdravljenja (že 8 dni otečene bezgavke, madlji, bele obloge, bolečine, danes pa ni bil vzet bris grla), me zanima :
Ali se lahko bris v enem dnevu spremeni ? Ali bi bilo dobro , da bi danes tudi bil vzet bris grla kljub nizkemu crp ?
Ali je lahko crp negativen in bris grla pozitiven ? (danes ga zdravnica ni vzela, kjub temu da sem prosila, da tudi tega vzame, četudi je crp negativen, saj me je strah, da bris zlasti drugič ni bi bil vzet temeljito, hčerka pa ima že 8 dni otečene bezgavke , bele obloge…. ) Mislim, da sem nekje prebrala, pa tega več ne najdem, da je lahko crp negativen in bris pozitiven ?
Ali je možno , da punčka 8 dni že preboleva bakterijsko angino in je zato crp sedaj po preteku toliko časa lahko nižji oz. negativen, kljub temu, če bi šlo za bakterijsko angino ? Ali sedaj ta crp brez vzetega brisa res 100% govori, da ni bakterijska angina ?
Ali lahko Imunoglukan, ki ga jemlje že 1 mesec in sirup za izkašljevanje (trpotec in jeglič) lahko povzroči, da je crp nižji ?
Ali virusna angina lahko traja od 2-4 tedne in ali je otrok v tem času kužen ? (sem noseča v 6.mesecu )
Ali je ta angina lahko del adenoviroze (sicer hčerka sicer drugih znakov pred to angino ni imela . Konec decembra je imela tri dni visoko vročino , najprej 4 dni diagnoza samo viroza, potem po je bilo vnetje ušeš in antibiotik.
Ali je možno v kakšni privat ambulanti proti plačilu narediti bris grla hčerki?
Prosim za hiter odgovor in se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
Če je bil hitri strep bris 2x v poteku bolezni negativen, to ni streptokokna angina in jemanje brisov nadalje nima smisla. Verjetna je infekcijska mononukleoza, dobro bi bilo vzeti kri na monotest (po tolikih dneh bolezni pričakujem povišane VCA IgM protitelesa, PB HA protitelesa pa do 4. leta starosti niso zanesljiva). Po opisu in preiskavah je angina virusna (tudi mononukleoza je virusna okužba), zdravila ni. Tako mononukleoza kot virusna angina pri adenovirozi imata klinično velike, otečene mandlje z belimi oblogami in trajata tudi par tednov.
Seveda pa je potrebno sledenje.
Imunoglukan nima nobenega vpliva na gibanje CRP.
V zasebnih laboratorijih seveda lahko plačate za bris, je pa to nepotrebno metanje denarja. Streptokokna angina bi bila sedaj možna le kot zaplet osnovne virusne angine. V tem primeru bo sledilo poslabšanje splošnega stanja z vročino.