Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija viroza ali gripa

viroza ali gripa

Pozdravljeni!

Ali trenutno razhaja kakšna z simptomi gripi podobna viroza?
Partner je zbolel z ponedeljkom (kašel, boleče grlo) takrat mu je bila potrjena viroza.
Še isti teden je z petka na soboto zakuhal z mrzlico čez 39 stopinj, vročina je bila prisotna še včeraj, kljub temu da je dobil pri dežurnem AB že pred5imi dnevi. Vmes je imel tudi občutek pijanosti in vrtoglavice 3 dni.
V nedeljo sem zbolela jaz z temperaturo 38.8 in naslednji dan celo čez 39 z visoko mrzlico rahlo bolečim grlom in rahlim smrkanjem (venbdar je bila ta samo zvečer in ponoči) in driskanjem en dan prav tako samo zvečer, vendar večrat-5x). V labratoriju je bil izvid v mejah normale, kljub temu pa sem dobila AB (sem vam o tem pisala včeraj na ZS). Danes je zbolela seveda žal tudi najina 20mesečnica. Prav tako vročina čez 39. Drugih znakov nima razen malce težav z nosom od prej.
Pri zdravniku z hčerko še nisem bila, bomo počakali še par dni kako se bo razvilo, razen v primeru poslabšanja gremo prej.

– Kakšna je možnost, da gre vseeno za gripo? Da bi bili si trije bolni naenkrat je redkost, če že, je medj obolenjem večdnevni razmak.

– Ali bi bilo možno, da bi splošen zdravnik spregledal znake gripe ali je lahko slika izvida varljiva?

– Ali se lahko istočasno uporabjo opheril in tatum verde pastile?

HVALA, lp

Glede na to, da znaki niso tipični, je sicer gripa lahko, je pa malo verjetna, če ni suhega kašlja in izrazitih bolečin po telesu ter glavobola. Zagotovo pa je ena od viroz, kajti le pri virozah je prisotno smrkanje. Katera viroza (gripa, parainfluenca, adenoviroza …) je pravzaprav vseeno, kar se tiče zdravljenja (razen v primeru nove gripe za otroke pod 2. letom starosti). Zdravnik lahko “spregleda” gripo, če nima tipičnih znakov za neko drugo virozo, vendar ni to niti nič hudega niti ničesar ne spremeni za zdravljenje.
Operil in Tantum verde lahko uporabljate istočasno.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Sem pozabila omeniti da mene je spremljal glavobol. Suh kašelj je pa prisoten pri partnerju.
Strah me je za še ne 2 leti staro punčko. Malo pred 21h je imela temperaturo39.2, takrat je dobila 5ml calpola, sedaj po uri in pol je temperatura še vedno enaka in ni padla:(

Vročina je tako pri virozah kot pri gripi lahko visoka in traja 3-4 dni. Težko jo zbijemo, pomembno pa je, da dajemo zdravila na 5-6 ur, otroka hladimo in dajemo dovolj tekočin.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

KER JE BILA MALA NEJEŠČA IN NI PILA, TEMP PA NI PADALA (39.6 SEM ŠLA Z NJO K p) TAM SO JI ODVZELI KRI IN izvidi kažejo viroza. sama izvidov nisem dobila. partner je šel danes na kontrolo krvi in je izvid sledeči (priponka) levkociti so seveda 2.8 kar naj bi pomenilo NG? zdravnica še komentirala ni, ker še ne dela. ali je torej zagotovo NG? mte gripe me je zelooo strah sploh zaradi maličke.
prosim za komentar izvida. se pravi da če je NG bove zboleli oz sve že??? glede na to da smo 1teden skupaj že cele dneve?

Je bil partner že pri svoji DR, pa mu je povedala da je po vsej verjetnosti prebolel gripo, zato tudi AB ni pomagal. Sama sem šla na kontrolo krvi prejle, tako da zvem izvid jutir. AB nisemm jemala, čeprav mi je DR predpisala (sem vam poslala izvid pred dnevi na ZS, ker je bil v mejah normale se po posvetu z vami odločila, da ga ne vzamem) Sem pa se slišala danes z mojo DR, pa je rekla da je dala AB zaradi levkocitov na meji 9.8, ki bi naj nakazovali bakterijsko okužbo.
Sem pa klicala še 1x k hčerini P, pa povedala da naj bi partner prebolel gripo, pa je rekla da je po vsej verjetnosti ravno za njo zbolela tudi malička (virusna gripa)
. torej predvidevam da NG?

Zelo verjetno nova gripa.

zjutraj ob 8h je dobila 5ml calpola, ki pa ne zbija. med 11 in 12h je dobila pol svečke voltaren, ki ji je lepo zbila temperaturo, vendar ima sedaj že spet znova preko 39.
glede na to, da se daje na 8ur, ali lahko vmes dam calpola (čeprav nevem če bo bili nebo pomagal)
in potem še enkrat voltaren med 19 in 20uro?

torej če je zbolela danes je kužna še 7dni?

Seveda, Voltaren na 8-12 ur, vmes pa Calpol. Če vročina pade za 1 stopinjo, je to zadosti. Saj je otrok bolan in vročina je znak, da se telo bori. Ne zbijamo za vsako ceno do 36.
Po 7 dnevu po začetku bolezni kužnost močno upade.

še na hitro par vprašanj.
mala je zakuhala že na 39.9 tako smo dali calpol in šli ohlajat. voltaren dobi šele po 19uri, da bo mirna noč. je pa začela na vsake tolko pokašljavat.

1) ali bi bilo bolje da pri taki tem,p gre v B???
strah me je teh visokih temp pri tako majhnem otroku.

2) torej partner ni več kužen? po izvidu sodeč?

zbolel je pred tednom in pol z temp in mrzlico pa ostalimi znaki pa v petek torej pred 7imi dnevi.
jaz pa z ned na ponedeljek z dvodnevno temperaturo čez 39. ki je bila 2 dni vmes ok, danes spet povišana vendar zaenkrat ne čez 38.
sem pa oddala danes kri izvid bo šele jutri.

3) kaj menite za AB bi bil vseeno v mojem primeru zaradi levkocitov na meji (9.8) primerno jemat. DR je rekla da zaradi možnosti poslabšanja pri gripi zaradi nakazovanja na bak okužbo naj AB jemljem. sama bi najraje počakala do jutrišnjih izvidov.) kdaj naj bi bilo vse ok, brez zapletov pri gripi? kateri dan?

Zakaj bi moral otrok samo zaradi vročine v bolnišnico??
Preberite nekaj stvari o vročini!
http://www.zzzs.si/zzzs/info/egradiva.nsf/0/527c766781502cc6c1257280003c14bc/$FILE/Moj%20otrok%20ima%20vrocino_december%202009.pdf

Izvid nič ne pove o kužnosti. Še enkrat: kužnost po 7. dnevu bolezni upada in štejemo, da nismo več kužni.
Vaši levkociti so še vedno normalni, čerpav na zgornji meji in če imate vsi gripo, jo imate tudi vi. Le v primeru rjavo zelenega izcedka in bolečin v prsnem košu, bi sklepali na bakterijski zaplet in bi bil antibiotik potreben.Sicer gripa traja okoli 1 tedna, 3-4 dni vročine, potem pa še slabo počutje in kašelj nekaj dni.

da na hitro obnovim. 20 mesečna hčerka je 4. 12. imela temperaturo 39.9. Dan za tem 37. 6 in preostalih 9dni tam okrog 37.2 do največ 37.5. Deseti dan v torek je imela temp 38. V sredo pa je ta narasla na 39.6, tako smo šli v četrtek k P, kjer je bilo potrjeno da je virusna okužba (po znakih naj bi šlo za gripo, seveda pa ni bil opravljen test. Ta dan je dobila 2x voltaren saj ji j enarasla temp celo na 39.9. V petek je bila temp že nižja (38.8) tako da voltarena nismo uporabili, le 1x calpol, kar pa pri tisti temp prve dni ni pomagalo oz ni šlo zbijat. Včeraj je bila brez oz so se št gibale tam okrog 37, nič več. Danes isto, do malce prej, ko sem ji izmerila 37.7.
Po navodilih P, bi se naj šli pokazat jutri le v primeru, da bo temp še prisotna. Glede na to, da je bila 1 dan brez danes pa je malo višja, bom seveda počakala kako bo jutri. Kašlja bolj malo (do 10x), čeprav je zdravnica povedala da naj pričakujemo suh dražeć kašelj po padcu 3-4dnevene vročine.
Je pa malce bolj pospana (spi kakšno uro dlje, pa tudi uro prej gre pančkat, vmesni popoldanski spanec je običajen in traja po 3ure. Zraden ima še otečeno okico vendar sem to opazila šele danes popoldan. Drugače je vredu, edino malce bolj tečna j, pa manj ješča. Z noseka se ji je ponovno pričelo cedit (prozorni izcedek), čeprav je bila 2dni vmes OK tudi z nosom.
Če jutri temp nebo oz se ob gibala tam okrog 37, predvidevam, da pregled ni potreben, kdaj pa naj obiščemo zdrvanika, če se ta dvigne oz od kakšne temp naprej, glede na to da bi mogla bolezen izveneti in ne zakomplicirati.

HVALA, lepo nedeljo.

Če bo jutri vročina rasla proti 38, greste k zdravniku. Enako, če bo dan ali dva brez vročine (okoli 37), pa potem spet višja ali pa, če bo začela izločati rjavo zelen gnojen izpljunek ali bi opazili ob ten znake težkega dihanja.
http://www.zd-lj.si/zdlj/images/stories/microsoft_word_-_pogosta_vpra.pdf

vročina je narasla proti jutru znova čez 39:(
ob Calpolu ji je rahlo padla, obenem pa smo se šli pokazat k zdravnici, ki nadomešča našo pediatrinjo. Ta jo je pregledala, pljučka zaenkrat čista, pravtako ušesa bp, tako smo naročeni na kontrolo v sredo, do takrat pa operil + spiranje, ter calpol/voltaren.
V laboratorij nisve šle. Ali bi bilo pametno, da bo že danes zdravnica naju poslala na odvzem? Upam, da ni res nič narobe ker mala še ni stara 2leti pa sem seveda v apniki.

Če ne najdemo lokalizacije vnetja (ušesa, pljuča, žrelo …), potem je zelo verjetno, da je vse skupaj še vedno virusno. Počakajte do srede.

ker je temperatura pri hčerki še vedno prisotna (čez 38) bomo seveda jutri šli nazaj. kaj lahko pričakujem? Kaj poleg krvi še pregledajo, glede nato da traja vročin atako dolgo.

Pričakujete lahko pregled otroka in po potrebi pregled krvi ali urina ali še slikanje, odvisno od tistega, kar zdravnik najde pri pregledu.

ker je ravno teden dni odkar smo kolikor toliko vredu (prejšnjo sredo nismo šli na kontrolo, ker temperature več ni bilo, čeprav je dan prej imela hčerka vročino preko 38 (zgoraj opisano). Vmes je bila vredu, je itak bolj malo, pije manj kot ponavadi, temperatura pa se občasno še vedno nahaja okrog 37 pred 2 dnevoma 37.4. Danesd zjutraj je pojedla malo kruha z namazom in spila mleko, čez kakšne pol ure pa močno bruhala, takoj po zaužitju čaja. Zjutraj normalno kakala, malce prej pa močno napol driskala in to zelo smrdeče, temperature zaenkrat nima, je na 37.
Upam da bo vse slabo za nami ostalo še to leto, v novem pa seveda čim manj težav, ker res zboleva prevečkrat, četudi smo jo zaradi tega izpisali iz vrtca.
Seveda si želim, da v NL nebomo štartali zn obiskom dežurnega zdravmika, vendar me zanima kdaj otroka ob bruhanju in driskanju peljati? Za drriskanje več kot 5x dnevno, kaj pa pri bruhanju? Seveda če nebo pila sevedačimprej kaj pa drugače ob dobri hidraciji? Sprašujem za 20mesečnico. Ali bi lahko to dvojno bilo povezano še pod bolezni prej, ki se je ful razvlekla?
Ima še smrkast nos in ponoči precej kašlja suho(3dni).

Vam pa želim vse NAJ NAJ v prihajajočem letu in hvala za vašo potrpežljivost na forumu.
LP

Tako obolevanje je pričakovano pri otroku, ki prvič vstopi v vrtec, še posebej, če gre za enoletnika. Če vstopi npr. 3 letnik, sicer pogosteje oboleva, je pa bolj odporen in kljub temu manj oboleva v primerjavi z enoletnikom.
Pri driski in bruhanju gremo k zdravniku glede na otrokovo stanje in ne na število bruhanj ali driske.
Če otrok pije, lula, ima vlažen jezi,, vlažne ustnice, ni potrebno k zdravniku sploh.
Če pa kar naprej bruha, ne morete dati niti pol decilitra tekočine, ker takoj izbruha, ni lulal več kot 4 ali 5 ur, ima lepljiv jeziček, potem pač morate k zdravniku. Driskanje več kot 5x dnevno ni razlog za obisk zdravnika, če je otrok nehal bruhat in dobro pije.

Hvala za hiter odgovor, sem sedaj kar malo pomirjena. Je pa izpisana punčka že od novembra, pa je kljub temu nenehno bolana:(
LP

New Report

Close