veliki švicarski planšarski pes – starost
Zdravo, tukaj se prvič oglašam.
Zanima me, če ima kdo izkušnje s starostjo in umiranjem psa. Mi imamo velikega švicarja, ki naj bi imel življenjsko dobo od 8-10 let. Naš bo čez par mesecev star 9 let, vsake toliko ima težave s kolki – artritis. Zadnje mesece kljub dobri prehrani hujša, včeraj je samo ležal in cvilil in se tresel, Danes je bilo v redu, ampak je malo jedel. Bojim se, da se bliža konec.
Imate kakšne izkušnje, kako so zadnje mesece preživeli vaši psi, ki so imeli tudi tako kratko življenjsko dobo. Je imel morda kdo točno to pasmo (ali pa bernskega planšarja) in kako je potekala starost in smrt?
Težko se nam bo navaditi na to, da se bo počasi poslovil od nas.
Se strinjam s predhodnikom, obiščite veterinarja. Verjetno pa prej kot slej pride neizogibno. Ti pa zelo priporočam, da prebereš knjigo Marley in jaz. Na začetku ti bo mogoče mal bedna, sam proti koncu boš videl, zakaj ti jo priporočam. Ravno zaradi tega, česar se bojiš in s strahom pričakuješ. Srečno in da bi bilo s kužatom vse v redu.
Pozdrav, prebral sem prvi post. Ob tvojih zadnjih besedah so mi šle kocine po konci. Sem namreč lastnik omenjene pasme in moram priznat, da je to pes, k je spremenil moj način življenja. Skupaj sva hodila po hribih, tekla, ‘osvajala punce’ ;)… Da ne omenjam, da je zaradi svojega značaja poskrbel za večino mojih sivih las, ker ko se enkrat nekaj odloči in to ne opazim dovolj hitro, sem lahko samo še tekel za njim… in se na koncu vsemu samo nasmejal, ko se je usedel poleg mene, češ dobro vem kaj sem storil, bom drugič bolj priden. In letos bo dopolnil 11 let, so se začeli problemi. Zadnje noge mu pešajo, nima več moči, da bi skočil na kotlo, včasih mu zadnje tačke padejo preprosto po tleh. Še vedno je močan kar se tiče mišične mase, ni opaziti, da bi mu uplahnile mišice, v mladosti smo mu iz avstrije dobavljali dodatke za močne kosti in hrustenec. Vedno je kipel od energije, nikoli ni kazal svoje starosti. In ja, zelo me je strah, da se bliža konec, sprehajava se samo še po ravnih tleh in tako dolgo kakor on hoče.
Ko je @avtose omenil film, sem se samo stresel. Vsak ki ima swissyja, bo vedel kako srčni in topli so ti psi. In da se bo težko sprijazniti z dejstvom, da za vsakega napoči čas. Ok, zdj sem že malo zašel, upam in verjamem da si @veliki š. dobro poskrbel za svojega psa.
Veliki š. – Kužka nujno pelji k veterinarju, ker ima bolečine. Pripravi se tudi, da ti bodo rekli, da ni več pomoči. V tem primeru ti svetujem, da kužka ne voziš več domov. Dodatni stresi, trplenje, agonija mu ne bodo koristili. Zelo boleče za lastnika- ampak do zadnjega bodi s svojim zvestim prijateljem- to si zasluži.