Vecji BPD in HC
Pozdravljeni!
Pri gestaciji 31+3 so na ultrazvoku ocenili:
BPD 8,75 (GA 35+2, >99%)
OFD 10,60
HC 31,08 (GA 34+5, 92,5%)
AC 28,23 (GA 32+2, 72,2%)
FL 6,22 (GA 32+2, 59%)
to je bila kontrola rasti, saj so glavico vedno namerili večjo. Zdravnik je rekel, da strukture izgledajo primerno, vseeno pa me je poslal na fetalni MR ter kontrolo čez 5 tednov.
Bi lahko to pomenilo da je karkoli narobe? V bistvu me skrbi zato, ker to “preveliko” glavo kar naprej omenjajo.
Hvala za mnenja in odgovore že v naprej!
Soncek141, 22.09.2026 ob 14:37
Pozdravljeni!
Pri gestaciji 31+3 so na ultrazvoku ocenili:
BPD 8,75 (GA 35+2, >99%)
OFD 10,60
HC 31,08 (GA 34+5, 92,5%)
AC 28,23 (GA 32+2, 72,2%)
FL 6,22 (GA 32+2, 59%)
to je bila kontrola rasti, saj so glavico vedno namerili večjo. Zdravnik je rekel, da strukture izgledajo primerno, vseeno pa me je poslal na fetalni MR ter kontrolo čez 5 tednov.
Bi lahko to pomenilo da je karkoli narobe? V bistvu me skrbi zato, ker to “preveliko” glavo kar naprej omenjajo.
Hvala za mnenja in odgovore že v naprej!
Pozdravljeni,
cel plod je velik, je pa res, da je glava nad zgornjo mejo. Najpomembnejše vprašanje je, kakšen obseg glave sta imela ob porodu vidva s partnerjem in kako sta danes kar se tiče velikosti in obsega glave. Če si mora kdo od vaju kupiti vedno XL klobuk (ali čelado), potem je velika glava pri plodu posledica podedovane konstitucije. Ali je to vaš prvi otrok? Če ne, kakšno glavo je imel prvi ob rojstvu?
Velika glava in velik plod lahko predstavljate težave pri porodu, čeprav lahko tudi majhne ženske rodijo velike otroke. Redko pa je velika glava povezana z razvojnim nepravilnostmi. MR ne škodi, tako da brez skrbi.
Glava tudi ne raste vedno linearno, morda ste ga dobili ravno ob pospešku. Vedno je tudi nekaj napake v meritvi.
Torej – možnosti, da gre za pomembno nepravilnost, so zelo majhne. In kontrola čez 5 tednov je ok. Če pa želite, lahko pridete še po drugo mnenje.
srečno, N