Najdi forum

VBAC in CTG

Spoštovani,

sem v 35t 2. nosečnosti. V prvo sem rodila z urgentnim carskim rezom. Tokrat bi šla rada rodit vaginalno, če bo to zame ustrezno iz medicinskega stališča. Med porodom se želim čim več gibati in preizkusiti različne položaje, ker se bojim, da če bom celoten porod ležala ali sedela tudi tokrat ne bom mogla roditi vaginalno. V zvezi s tem me zanima, ali je potrebno v primeru VBAC neprekinjeno spremljati plod s CTG. Ali obstaja in se uporablja se kakšna druga metoda spremljanja plodovega utripa, ki bi mi omogočila več gibanja?

Hvala za odgovor

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno689266, 11.08.2026 ob 08:36

Spoštovani,

sem v 35t 2. nosečnosti. V prvo sem rodila z urgentnim carskim rezom. Tokrat bi šla rada rodit vaginalno, če bo to zame ustrezno iz medicinskega stališča. Med porodom se želim čim več gibati in preizkusiti različne položaje, ker se bojim, da če bom celoten porod ležala ali sedela tudi tokrat ne bom mogla roditi vaginalno. V zvezi s tem me zanima, ali je potrebno v primeru VBAC neprekinjeno spremljati plod s CTG. Ali obstaja in se uporablja se kakšna druga metoda spremljanja plodovega utripa, ki bi mi omogočila več gibanja?

Hvala za odgovor

Neprekinjeno snemanje CTG med prodom je sedaj stalna praksa, čeprav ni absolutno nujno. Po dogovoru s porodničarjem in babico je snemanje lahko občasno. V nekaterih porodnišnicah imamo brezžične CTG naprave, ki omogočajo prosto gibanje med porodom in sočasno snemanje CTG.

Pri vaginalnem porodu po carskem rez je pomembna tudi ustrezna protibolečinska terapija. V nekaterih porodnišnicah omogočamo tudi “walking-epidural”, to je epiduralni blok, med katerim se lahko porodnica giba.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze