Najdi forum

varstveni dodatek družinska pokojnina

Sem v hudi dilemi kaj narediti glede prejemanja varstvenega dodatka po novem zakonu.Zadeva je sledeča:partner se je smrtno ponesrečil in za sabo pustil otroka.ker so moji dohodki zelo nizki sva poleg družinske pokojnine dobivala še varstveni dodatek.Po novem pa ga bo treba vračati.V dilemi sem zato,ker uradno pripada pokojnina ne meni ampak mojemu mladoletnemu otroku.Kar pomeni,ne vem če imam prav,da če bo on nekoč karkoli premoženja ustvaril,naj bi če še bova sedaj prejemala ta varstveni torej njegovi otroci vračali ta denar.Ali imam prav?

Čeprav se varstveni dodatek financira iz državnega proračuna, pa med pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu ne sodi, ker gre v bistvu za pravico ki izvira iz pokojninskega zavarovanja. Tako ga vsaj za zdaj ni potrebno vračati.

Vendar pa država potrebuje denar. Junija letos bi naj začel veljati novi zakon o socialno varstvenih prejemkih, ki določa, da v primeru, če je upravičenec do varstvenega dodatka lastnik nepremičnine, se mu z odločbo o upravičenosti do varstvenega dodatka prepove odtujiti in obremeniti nepremičnino, katere lastnik je, v korist Republike Slovenije. Varstveni dodatek pa bo potrebno dedičem vrniti.

Zato svetujem veliko previdnost pri oddajanju vlog za prejem varstvenega dodatka, pa tudi vseh drugih vlog za prejemanje socialne pomoči. Le-ta namreč postaja vedno »dražja«

ja mislite da bodo vračali otroci mojega otroka?Ker to bi bilo pa res preklemano drago.Recimo da ga prejema še nadaljnih 10 let in naprimer umre ko bo star enih 70 let ali več.to pomeni da se do takrat štejejo več kot 50 let tudi obresti?!

Dediči so mišljeni vaši otroci.
Saj vi prejemate varstveni dodatek.

V vednost:

INFORMACIJE GLEDE UVELJAVLJANJA PRAVIC IZ JAVNIH SREDSTEV PO 1. 1. 2012

Mene pa zanima še tole. Sem prejemnik socialne pomoči, nimam premoženja. Če nekoč v prihodnosti kaj podedujem, ali dobim takoj zaznambo na svojo dediščino, ali jo dobijo šele moji potomci na svojo dediščino po meni? Zanima me predvsem zato, da svojim staršem pomagam pametno sestaviti oporoko, da se ne bi na njune žulje usedla država. V prvem primeru je morda najpametneje da namesto mene pišejo v oporoko vnuke. V drugem pa, da jaz čim prej naredim darilno pogodbo na svoje potomce.

Zaznambo dobite na vašo lastnino, če vi prejemate socialno pomoč.
Na CSD sicer zatrjujejo, da vsak primer obravnavajo posebej. Kar bi naj pomenilo, da država ne bo jemala vsepoprek, ampak bodo v vsakem primeru odločili koliko, da dediči ne bi zaradi tega ukrepa trpeli.

Pozdravljeni!

Prejemam pokojnino po očetu (se še šolam) in tudi varstveni dodatek.

Kako bo po novem letu? Če bom še upravičen do varstvenega dodatka in če ga bom še prejemal, a ga bom nekoč moral vračati (npr. ko se zaposlim)?

Hvala za odgovore!

No, država vas ne bo lovila ob zaposlitvi, ampak ob pridobitvi premoženja. Torej, če boš kupil stanovanje, se bo kot solastnica vsedla nanj. Upam, da bo predvideno tudi predčasno odplačevanje, da ne bo četrt Slovenije imelo plomb na premoženju.

Avtorica, sinu se bodo vsedli na premoženje, ko bo – če bo dedoval po tebi ali če mu ga boš prepisala. Ali če bo sam kaj kupil. Skratka, ta denar bo treba vrniti.

Mene pa zanima nekaj drugega – moja mama dobiva t.i. državno starostno penzijo in jo skrbi, ali mora zdaj sama javiti, da je ne želi več prejemati ali bo avtomatično ukinjena? Verjetno imate isto vprašanje tudi prejemniki varstvenega dodatka, če ga ne želite več dobivati. Noče namreč, da se obremeni nepremičnina.

Alpinka, hvala zaodgovor!

Tole je pa totalna jeba… Stanovanje bom pa nabavil, ja. Upam, da v kratkem… Se pravi, da se bo potrebno odpovedati varstvenemu dodatku, če ne bom želel, da država dobi delež dokler dodatka ne vrnem?

Se bo treba pa res pozanimat, če moramo sami javit za preklic prejemanja.

Lep pozdrav!

Spoštovani,

Prejemem vdovsko pokojnino in v marcu sem še varstveni dodatek, po pokojnem možu, umrlem 1994 leta, invalidu prve kategorije. Stara sem 58 let in brez premoženja. Iz CSD sem dobila dopis, da moram predložiti odločbo oz. izvedensko mnenje kjer je razvidna moja trajna nezmožnost za delo ali trajna nezaposljivost. Ker tega nimam so mi že izdali odločbo, da do VD nisem več upravičena. Ko sem jih poklicala so še dejali, da naj ponovno oddam vlogo, ko bom stara 63 let, takrat so upravičeni vsi. Pokojnino dobim v znesku 360 eu.
Prosim samo za vašo potrditev, če vse to drži, ker me zanima, kako to, da otroci, ki prejemajo družinsko pokojnino z VD, pa ga eni še naprej, pa verjetno tudi nimajo izvedenskega mnenja o nezmožnosti za delo, niso invalidi in ne stari 63 let.

Hvala za odgovor
Jože

P.S…prosim lepo, če mi odgovorite na mail…navasi39@gmail.com

Pozdravljeni,
verjetno ste že seznanjeni, da varstveni dodatek ni več pravica k pokojnini, pač pa samostojni socialno varstveni prejemek, ki je vezan na to, da oseba nima dohodkov, premoženja, oz. ne dosega cenzusa in da je nezmožna za delo, nezaposljiva ali starejša od 63 let (ženska), 65 (moški). Otroci varstvenega dodatka k družinski pokojnini nimajo več. Nezaposlivost ali nezmožnost za delo pa je potrebno dokazati z ustreznim mnenjem invalidske komisije. Žal so trdi časi, mislim, da so vsi ti neprijetni postopki zato, da bi se zmanjšale možne zlorabe, da bi pomoč dobil tisti, ki si resnično na nikakršen način ne more pomagati sam.

ali kdo ve, kdaj bodo nove odločbe za varstvene dodatke k družinskim pokojninam. Jaz sem študent, zaenkrat mi še izplačujejo varstvenega, ker imam pokojnino po očetu zelo nizko, zanima pa me kako bo naprej. Čakam novo odločbo.

@aleksander sandi

Varstveni dodatek boste še naprej prejemali če vaši dohodki ne presegajo 449,80 evrov. Če ste lastnik nepremičnine, pa vam bo prepovedano v času prejemanja varstvenega dodatka le-to odtujiti ali obremeniti.

Vaši dediči bodo morali vrniti pomoč, lahko pa tudi vi sami za čas svojega življenja, če boste to želeli. Opozorilo: To velja le za lastnike nepremičnin.

Če se ne motim, boste odločbo dobili kmalu(v mesecu juliju najverjetneje), če še je niste.

Lep pozdrav!

Mož prejema pokojnino in varstveni dodatek. Me pa zanima ali ob sprejemu v dom starejših ta varstveni dodatek izgubi?

Hvala!

New Report

Close