varekina
lahko ste brez skrbi. Sicer se iz varekine sprošča tudi malo klora, ki je oksidant ampak ne toliko, da bi vam to škodilo, v kri in s tem do ploda pa itak ne more.
Pozdravljeni g. Pušenjak,
imam podobno vprašanje in sicer sem danes namakala bele hlače v varekini, ki so “sfarbale”, ker sem to delala v naglici sem čisto pozabila na zaščito-rokavice in sem hlače kar oprala z golimi rokami. Seveda mi še zdaj roke smrdijo po kloru, sicer sem si jih dobro splahnila ampak me vseeno zanima, če sem naredila kakšno škodo otročku. Sem v 22 tednu. Naj povem, da nimam nikakršnih razjed ali razpok po rokah.
Hvala za odgovor
Spoštovani,
klor je izjemno reaktiven oksidant in čim pride v stik s čemerkoli, kar lahko oksidira, se takoj veže in s tem inaktivira. Zato je tudi teoretično nemogoče, da bi prišel do ploda v reaktivni obliki. Škoda je torej lahko nastala kvečjemu na koži vaših rok.
mislim, da škode ni, je pa to seveda nemogoče meriti. Kolikor je le mogoče, se sicer izogibajte hlapom organskih topil v nosečnosti, vsaj v zaprtih prostorih, kjer se lahko koncentracije hlapov tudi močneje povečajo.