Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva v 7. mesecu nos. na otok

v 7. mesecu nos. na otok

Pozdravljeni!
Sem v 29. tednu nosečnosti. 9. avgusta imamo možnost odpotovati na krajši dopust na otok v srednji Dalmaciji. Otok je s kopnim povezan le s trajektom (cca 1/2 ure – le čez dan). Bolnišnice na otoku ni, menda je le ambulanta.
Gre za mojo drugo nosečnost (prvi otrok je star 27 mesecev). V 5. mesecu nosečnosti se mi je pojavila dimeljska kila, ki mi zaenkrat ne povzroča težav (tudi v prvi nosečnosti sem imela kilo – pojavila se je v 7. mesecu – zaradi nje nisem imela težav, takoj po porodu pa je izginila). Občasno (pribl. 1 x na teden) se mi pojavijo bolečine v spodnjem delu trebuha (kot krči), ki trajajo tudi do 15 minut. Sicer imam zelo nizek krvni pritisk (90/60), ki mi občasno, še posebej ob “težkem” vremenu povzroča slabosti. Drugih težav nimam. Pri vas sem bila na pregledu dolžine materničnega vratu – ni tveganja za prezgodnji porod.
Ali menite, da je dopust na takšni lokaciji preveč tvegan oz. ali bi ga odsvetovali?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Simona

Draga Simona,

da ni nobenega tveganja za prezgodnji porod nismo nikoli trdili (verjtno ste razlago malce “površno” razumeli). Verjetno pri vas obstaja majhno tveganje za prezgodnji porod, kar pomeni <1% in le za hudo prezgodnji porod, to je pred 32. tednom nosečnosti. Zagotovila pa žal ni!
Na splošno velja priporočilo, naj bo nosečnica v tretji tretjini nosečnosti ves čas v “radiju do največ 2 uri od porodnišnice, v kateri bi želela roditi”. Otok brez stalne možnosti transporta domov torej ni dobra ideja!

New Report

Close