Najdi forum

UZ pregled dojk

Spoštovani,

Stara sem 34 let in me zanima kako je s preventivnimi UZ pregledi dojk glede na mojo starost. Kakšen je najprimernejši razmik med dvema pregledoma in kakšna je zanesljivost takšne preizkave?
Zanima me tudi kako je z mamografijo?

Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.
Marija

Draga Marija,

vsaka preiskava ima svoj omejen domet, tako mamografija kot UZ in klinični pregled, bodisi zdravnika ali samopregled. Žal nobena ne zagotavlja zdravja, vsak od načinov pa omogoča odkriti več kot nič in vsi skupaj več kot vsak sam. Mamografija pred 50 letom starosti se ni izkazala za dovolj učinkovito, UZ pa se sam ni izkazal za primernega za odkrivanje sprememb, v dojkah z veliko vozličev (mastopatija), ker ima veliko “lažno pozitivnih” izvidov, to pomeni da se sprememba zdi sumljiva, pa se izkaže za nenevarno. Primeren razmak med dvema “samopregledoma” je 1 mesec (med 6. in 9. dnem ciklusa, med dvema preventivnima pregledoma pri zdravniku pa 1 leto. Zdravnik naj potem oceni ali je potrebno oziroma smiselno opraviti še dodatne preiskave kot so UZ ali mamografija. Obstaja sicer še novejša metoda odkrivanja raka na dojkah, do katere je naša uradna medicina sicer še zadržana vendar jo npr. na uglednih onkoloških ustanovah v Moskvi uporabljajo v vsakodnevni praksi. Osnove o njej si lahko preberete na spodaj pripisani spletni strani, primerna pa je prav za “zapostavljeno skupino” relativno mladih žensk, pri katerih “zlati standard” še ni primeren.

http://www.mo-gy.si/medislo.html

New Report

Close