Najdi forum

Utrogestan

Spostovani

zdravnik mi je predpisal Utrogestan vaginalete, rekel je naj jemljem 2 tedna potem 2 tedna pavze in spet 2 tedna jemanja. Kdaj jih zacnem jemati sem pa pozabila vprasat, danes ali z naslednjim mesecem 1.6 ? Kako je med menstruacijo ?

Odgovor na objavo uporabnika
Morje561, 19.05.2026 ob 11:02

Spostovani

zdravnik mi je predpisal Utrogestan vaginalete, rekel je naj jemljem 2 tedna potem 2 tedna pavze in spet 2 tedna jemanja. Kdaj jih zacnem jemati sem pa pozabila vprasat, danes ali z naslednjim mesecem 1.6 ? Kako je med menstruacijo ?

Jemanje je odvisno od indikacije in starosti ženske.

Pri ženskah, ki še imajo menstruacije in se ga uporablja za uravnavanje dolžine ciklusa, izven-cikličnih krvavitev ali jakosti menstruacije, se progesteron (Utrogestan) običajno uporablja od 16-26. dne ciklusa, najpogosteje vaginalno. Ko prenehate z uporabo, pride čez par dni menstruacija. Zdravnik pa lahko uporabo tudi prilagodi posamezni ženski, tako da začne uporabljati par dni prej in uporablja do 14 dni na mesec.

Po menopavzi pa se Utrogestan lahko jemlje tudi vsakodnevno. Režim in odmerek predpiše vedno zdravnik.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Stara sem 22 let predpisal mi ga je za uravnavanje cikla ker nisem želela KT. Rekel je samo naj jemljem 2 tedna potem 2 tedna pavze in spet 2 tedna jemanja. Ste me presenetili ko ste povedali da je to za zenske v menopavzi, je potem to sploh pravo zdravilo zame ? Kako je z nosečnostjo ce vmes zanosim ? V lekarni mi je gospa povedala da se ga daje tudi nosečnicam za preprečevanje zgodnjega spontanega splava ali prehitrega poroda. Kako naj potem vzemam te vaginalete

Morje561, 19.05.2026 ob 18:17

Stara sem 22 let predpisal mi ga je za uravnavanje cikla ker nisem želela KT. Rekel je samo naj jemljem 2 tedna potem 2 tedna pavze in spet 2 tedna jemanja. Ste me presenetili ko ste povedali da je to za zenske v menopavzi, je potem to sploh pravo zdravilo zame ? Kako je z nosečnostjo ce vmes zanosim ? V lekarni mi je gospa povedala da se ga daje tudi nosečnicam za preprečevanje zgodnjega spontanega splava ali prehitrega poroda. Kako naj potem vzemam te vaginalete

Utrogestan ima številne indikacije, od uravnavanja cilusa, pomoči pri zanositvoi, podpori v nosečnosti in v peri/menopavzi, primeren je tudi za vas. Jemljete ga kot napisano 16-26 dan ciklusa, tabletko vstavite zvečer v nožnico.  Ob tem lahko varno zanosite.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Razumem, ampak kako naj vem kdaj je 16. dan cikla, če cikla sploh nimam. Nazadnje sem imela menstruacijo dva meseca nazaj od takrat pa vmes nič. Kako potem v tem primeru ? Naj čakam da se menstruacija sama pojavi ali kako ?

Morje561, 19.05.2026 ob 22:58

Razumem, ampak kako naj vem kdaj je 16. dan cikla, če cikla sploh nimam. Nazadnje sem imela menstruacijo dva meseca nazaj od takrat pa vmes nič. Kako potem v tem primeru ? Naj čakam da se menstruacija sama pojavi ali kako ?

Ko postavljate vprašanje je najbolje, če takoj opišete glavne težave in seveda starost.

Če nimate M imate dve možnosti – da počakate, da se pojavi ali vam jo ginekolog z zdravili sproži. V nekaterih primerih se jo lahko sproži tudi z Utrogestanom, a ta način ni vedno uspešen. V tem primeru začnete z zdravilom kadarkoli.

Svetovala pa bi vam, da počakate na svojo M, zlati če nimate pridruženih težav. Če pa jih imate, lahko začnete z Utrogestanom takoj. Če do kravitve ne bo prišlo, pa naj vam ginekolog predpiše sintetičen progesteron (npr. Dabroston ali Primlout Nor).

srečno, N

New Report

Close