Najdi forum

Utrogestan

Spostovani

zdravnik mi je predpisal Utrogestan vaginalete, rekel je naj jemljem 2 tedna potem 2 tedna pavze in spet 2 tedna jemanja. Kdaj jih zacnem jemati sem pa pozabila vprasat, danes ali z naslednjim mesecem 1.6 ? Kako je med menstruacijo ?

Odgovor na objavo uporabnika
Morje561, 19.05.2026 ob 11:02

Spostovani

zdravnik mi je predpisal Utrogestan vaginalete, rekel je naj jemljem 2 tedna potem 2 tedna pavze in spet 2 tedna jemanja. Kdaj jih zacnem jemati sem pa pozabila vprasat, danes ali z naslednjim mesecem 1.6 ? Kako je med menstruacijo ?

Jemanje je odvisno od indikacije in starosti ženske.

Pri ženskah, ki še imajo menstruacije in se ga uporablja za uravnavanje dolžine ciklusa, izven-cikličnih krvavitev ali jakosti menstruacije, se progesteron (Utrogestan) običajno uporablja od 16-26. dne ciklusa, najpogosteje vaginalno. Ko prenehate z uporabo, pride čez par dni menstruacija. Zdravnik pa lahko uporabo tudi prilagodi posamezni ženski, tako da začne uporabljati par dni prej in uporablja do 14 dni na mesec.

Po menopavzi pa se Utrogestan lahko jemlje tudi vsakodnevno. Režim in odmerek predpiše vedno zdravnik.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze
Objava čaka odobritev

New Report

Close