uporaba krem v nosečnosti
Sem v 6 mesecu nosečnosti. Od 3 meseca nosečnosti dalje uporabljam za trebuh in prsi kremo in olje proti strijam. Zanima me če to kaj škoduje mojemu otroku in če lahko uporabljam tudi kremo proti celulitu. Kaj pa krema proti sončenju? Ali je bolje uporabljati višji ali nižji faktor?
Hvala za odgovor.
Andreja
Pozdravljeni,
sama sicer še nisem noseča, vendar sem vseeno slišala že več mnenj o mažah proti strijam. Tudi takšna, kot je vaše. Prosim, če lahko razložite, zakaj so neumnost, da bomo vedele. Saj veste… v lekarnah in strokovnih revijah radi naredijo reklamo za prej omenjene “zvarke”, me pa takoj zagrabimo, ker menimo, da, če ti jo pa farmacevtka priporoči, potem je pa sigurno OK.
Hvala,
Taja
Zakaj? Ker je naivno misliti, da lahko z mažami tako usodno spremenimo odziv kože na ako močne hormonske spremembe, kot nastopajo v nosečnosti. Strije so namreč zapleten odgovor kože na nekaterih izpostavljenih mestih na notranja dogajanja v telesu nosečnice. Pod vplivom hormonov namreč koža spremeni svojo sestavo veziva, elastana in drugih elementov, česar pa z nobeno farmakološko snovjo ne moremo ustaviti ali bistveno zmanjšati. Predlagam poskus, če si to katera upa. Naj si s kremo proti strijam namaže samo eno polovico telesa (dojke, zadnjica, boki, trebuh) ter potem rezultat pokaže komurkoli. Samo tako bo ženska z enako predispozicijo za strije kontrola sama sebi. Tega še nihče ni na tak način dokazal temveč vsi primerjajo uporabnice z neuporabnicami, pri tem pa so pristranski ter primerjajo neprimerljivo, tako kot bi primerjali hruške z jabolki.
Sicer pa je to moje osebgno mnenje in ga ni potrebno upoštevati. Davka na neumnost namreč še zdaleč ne plačujemo le pri kozmetiki temveč precej pogosteje. Na tem namreč stoji skoraj ves današnji potrošniški svet, da nas v reklamah prepričujejo, da nujno potrebujemo nekaj, na kar sami od sebe nikoli ne bi niti v sanjah pomislili.