Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Umetni hormoni da ali ne?

Umetni hormoni da ali ne?

Pozdravljeni,

sem 44 letna ženska, aprila sem imela operacijo, odstranili so mi jajčnik na katerem je bila cista in sicer mejno maligni tumor. Pred enim mesecem sem imela ponovno operacijo pri kateri so mi odstranili vse reproduktivne organe. Zdaj pa me zanima če je jemanje umetnega hormona estrogen v spreju varno ali je previsoka verjetnost za raka na dojki? Dobila sem informacijo od ene osebe, ki mi je rekla da je verjetno dobila raka na dojki prav od umetnih hormonov, ima pa podobno diagnozo kot jaz. In ali kdo namesto umetnih hormonov jemlje kaj drugega?

Odgovor na objavo uporabnika
hortenzija325, 06.08.2026 ob 20:42

Pozdravljeni,

sem 44 letna ženska, aprila sem imela operacijo, odstranili so mi jajčnik na katerem je bila cista in sicer mejno maligni tumor. Pred enim mesecem sem imela ponovno operacijo pri kateri so mi odstranili vse reproduktivne organe. Zdaj pa me zanima če je jemanje umetnega hormona estrogen v spreju varno ali je previsoka verjetnost za raka na dojki? Dobila sem informacijo od ene osebe, ki mi je rekla da je verjetno dobila raka na dojki prav od umetnih hormonov, ima pa podobno diagnozo kot jaz. In ali kdo namesto umetnih hormonov jemlje kaj drugega?

Po odstranitvi obeh jajčnikov se lahko pojavijo hude menopavzne težave, ki jih lajšamo na različne načine. Pri ženskah, ki so imele mejno maligne tumorje, je uporaba hormonov odvisna od histoloških značilnosti odstranjenega tumorja, zato se morate o uporabi pogovoriti z onkologom oz ginekologom. V veliki večini primerov je uporaba estrogenov v obliki gela ali spraja varna in ne poveča tveganja za raka dojke.

Namesto transdermalnih hormonov se lahko za lajšanje vazomotornih težav (valung ali nočnih oblivov) uporablja novo zdravilo Veoza ali pa antideprsivi. Prav tako je varna lokalna nožnična uporaba estrogena.

brez skrbi, našla se bo varna rešitev za vas, ni potrebno, da trpite zaradi menopavznih težav.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze