Najdi forum

ultrazvok

Pozdravljeni.
Obračam se na vas s prošnjo, da mi odgovorite.
Že dalj časa (leto) dni poskušava s fantom, da bi zanostila. Bila sem pri svojem ginekologu, ki me je pregledal in dejal, da z mano ni nič posebnega. Napotil me je na ultrazvok. V rokah imam izvid, ki meni nič ne pove, naslednji pregled pri ginekologu pa imam šele oktobra (dolga čakalna doba). Tako dolgo je še, da izvem kaj naj bi izvid ultrazvoka pomenil. Zato se obračam, če mi lahko pomagate na vas. Na izvidu piše približno takole:
uz: endom 8 mm
adn. R
CD prost (ali CO prost) težko prebrati
Zanima me tudi, če se z ultrazvokom vidi, ali so jajcevodi prehodni

Lepo prosim za odgovor in lep pozdrav!

MARJETKA

Draga Marjetka,

iz izvida ultrazvoka je razvidno le to, da imate maternico in maternične priveske (beri jajčnike), da ima maternica normalno debelo sluznico in da zelo verjetno nimate velike napake na namaternici, ker bi se ta verjetno videla tudi, če je ne bi posebej iskali. Prehodnost jajcevodov se z UZ na klasičen način ne vidi, preiskavo za prehodnost z Ehovistom pa se pri nas v Sloveniji ne dela rutinsko. Še vedno je torej osnovna preiskava za prehodnost jajcevodov HSG (histerosalpingografija).
Med prvimi preiskavami pa je prav gotovo pregled semenske tekočine pri partnerju, saj sta za dosego nosečnosti potrebna oba.

Sem v 28. tednu nosečnodti. Pred dvemi tedni sem imela UZ pregled, kjer je moja ginekologinja ugotovila, da nosim otroka zelo spredaj in izredno nizko (v t.i. spodnjem raztegljivem delu). Naj povem da je to moja druga nosečnost (prvič sem rodila pred dvemi leti), ki se od prve precej razlikuje.
Prosim za nasvet kako in kaj ravnati v mojem primeru oz. zanima me kako ocenjujete moje stanje in kakšne so lahko morebitne nevarnosti.
Drugi teden odhajamo z družino na morje. Kako je s kopanjem?

LP Nataša

Izraz “nosi nizko” je brez praktičnega pomena in nosečnice samo bega. Pomembno bi bilo vedeti ali se vam maternični vrat odpira oziroma krajša in nič drugega. Če se ne, potem lahko počnete takorekoč kar vam dobro dene oziroma “paše” vključno s kopanjem. Po 28. tednu je res že nekoliko večja možnost, da pride (ne zaradi kopanja temveč kar tako) do odtekanja plodovnice, kar se potem lahko zamenja z “vodo” iz nožnice. Nespoznano odtekanje plodovnice pa je lahko nevarno zaradi infekcije ploda in maternice, zato bi se morda po 28. tednu ne kopali, če vam ne bo na suhem preveč nevzdržno. To ni prepoved, je samo pomislek.

New Report

Close