ulcerozni kolitis in nosečnost
Pozdravljeni !
Zanima me naslednje:
Kakšne posledice lahko pusti ponoven razvoj ulceroznega kolitisa pri nosečnosti (za otroka in nosečnico).
Kakšne posledice lahko povzroči pomankanje železa pri razvoju otroka.
Zanima me, s kom bi se lahko pogovorila v zvezi z omenjenim problemom. Do sedaj sem se že pogovarjala s svojim ginekologom in gastroenterologom, vendar bi želela še kakšne napotke, saj z odgovori le-teh nisem najbolj zadovoljna.
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Emma
Ulcerozni kolitis verjetno dobro poznate in predvidevam, da stalno uživate tablete proti vnetju in/ali za zmanjševanje simptomov. V nosečnosti se stanje lahko poslabša tako kot izven nosečnosti, torej neodvisno od nosečnosti. Tudi zdravila (običajno Sulfasalazin) se v nosečnosti jemlje tako kot sicer. Pomanjkanje železa lahko pripelje do hujše slabokrvnosti in do potrebe po dajanju železa z injekcijami. To pa je tudi vse, kar vam lahko za zdaj povem. Pomanjkanje železa plod običajno ne občuti, saj si ga vzame tudi, če bi to ogrozilo vas. Tega pa ne bi dopustili in bi vam prej pričeli dajati železo ali v ekstremnem primeru transfuzijo krvi. Nosečnost ob ulceroznem kolitisu, posebej, če so “napadi” pogostim, vodimo kot visoko rizično, torej najbolje pri nekom, ki ima s tem izkušnje in z morebitno obravnavo v porodnišnici ne čaka predolgo.