uhani
Mi smo jih naši pikici kupili za 5 RD (lani) in to se mi je zdelo nekako maksimalno kmalu, prej ne bi nikoli dovolila. Tako sva kupaj šli k urarju, naredili luknjice, hčerka pa si je izbrala uhane, ki sva jih potem šli kupit, ko je pretekel rok za medicinske (dobro jih je imeti cca. 3 tedne).
Za tako malo punčko kot je tvoje se mi zdi to absolutno prekmalu!! Meni take punčke delujejo tako nekak (oprostite izrazu) cigansko.
Poleg tega je pa še tako, da so nam zaradi uhanov malo komplicirali v vrtcu, ker naj se jih ne bi smelo imeti (bile so že poščkodbe z razcepljenimi ušesi, ko se je kakšni punčki uhan kam zataknil, pa je na silo povlekla). Tako da ti svetujem, da dobro premisliš, jaz na tvojem mestu se nikakor ne bi odločila.
Aja, še to … danes marsikatera mamica da punčki uhane tako zgodaj, da bi se pač na daleč videlo da je punčka (pri enem letu se zgodi, da ljudje ne vejo katerega spola je otrok) in to je po moje da krasno rešit s kakšno “špangico” ne pa z uhani!
Nevarna stvar zaradi poškodbe in gnojenja. Ne vem, zakaj siliti v to, ker je res čisto brez potrebe. Nevarni so tudi prstani, ki se spodaj ne dajo narazen in debele verižice. Če že rabi nakit, ki kupi tanko srebrno zapestnico ali verižico – te se vsaj strgajo, če se otrok kam zatakne z njimi. Uhani pa kasneje, veliko kasneje, višja stošnja OŠ, če mene vprašate.
Vem za OŠ, kjer ne smejo imeti visečih uhanov in obročkov, samo tiste na “šraufke”, da ne bi prihajalo do nepotrebnih nesreč, in to vsi razredi, brez izjeme.
Za enoletnico je za moje pojme prekmalu, pa še nekak mi ni všeč pri tako malih otrocih. Če bom, bom dala uhančke moji deklici nekje pri petih letih, nič prej! sploh zaradi vrtca, ker so se že zgodile nesreče zaradi nakita.
Moje osebno mnenje: mi je ful mimo, ko vidim deklice, stare manj kot leto z uhani ( ponavadi jih dobijo za krst).
Jaz se še kar upiram, čeprav naša 5,5 letnica pravi, da bi jih imela. Malo me je strah zaradi vrtca in že opisanih poškodb. Povrh vsega so se meni ušesa fajn zagnojila, ko mi jih je ena kozmetičarka luknjala (v srednji šoli) in ne bi rada, da se to zgodi tamali. Pri enem letu pa je sigurno prezgodaj. Moje mnenje.
Naša šestletnica jih je hotela imeti, pa so mi v zlatarni, kjer smo jih želeli kupiti in narediti luknjice, odsvetovali. Lahko da bi bilo vse OK, lahko pa tudi ne. Meni je bilo dovolj, da so omenili možnost zagnojitve, tega pa svojemu otroku ne privoščim (pa četudi je verjetnost, da bi bilo vse vredu, večja).
LP,
Alenka
Medve sva šle k urarju/zlatarju.
Prvič (obe skupaj) se samo pozanimat. Prijazen možakar ji je pokazal kako zgleda “pištola” za luknjice delat, ji povedal da malenkost zaboli, ampak da je takrat uhanček že v ušesu…
Ko sva šli zares, jo je posadil na en visok pult, ji naprej blizu ušeska na prazno sprožil “pištolo” toliko da je slišala zvok in da ne bi potem, ko je zares delal luknjico slučajno umaknila ušeska/glave.
Po prvi luknjici se je malo nakremžila – bila je tik pred tem da zajoka, pa sem jo na hitro dvignila in ji v ogledalu pokazala, da je uhanček že notri (njena želja po uhanih je bila tudi res velika), tako da je potem čisto brez panike dovolila narediti luknjico še v drugem ušesku.
In seveda sva šli potem še na sladoled in cel dan je bla “ta glavna”, ker je imela nove uhančke :-))
Lahko rečem, da je bila za nas to prav lepa izkušnja brez kakega grenkega priokusa.
Svetujem pa edino, da izberete za začetek čim manjše uhančke, da je možnost zatikanja v oblačila praktično nična. Naša ima delfinčke (jih je izbrala sama), pa niso ravno najboljša izbira :-(( tisti repek se pogosto zatakne v majčke in morava biti pri slačenju vedno previdni.
Ah … pozabila odgovoriti glede gnojenja.
Pri nas ni bilo tega nič! Prvič se vstavijo sterilni medicinski uhani in tudi še nisem slišala za primer, ko bi se gnojilo. Zlatar nama je celo rekel, da je fino če gremo kmalu na morje in naj ima še takrat kar medicinske, da se ji bo še lepše zacelilo … tako jih je imela cca. 3 tedne (priporočajo jih mislim da, vsaj 14 dni)
Tudi zlate sva potem šli kar tja menjat. So ji dali medicinske ven in zlate notri. Po moje bi doma okoli tega bila dosti večja panika, tam pa so tako sprakticirani, da to naredijo v trenutku.
“naša 5,5 letnica pravi, da bi jih imela” – halo !!???
kaj vse bi imeli otroci; mobitel, pa visoke pete, pa ves čas bi jedli samo čokolado in bonbone. zato – hvala bogu – imajo otroci starše, ki POSKRBIJO, da otroci dobijo vse, kar potrebujejo , ne pa vsega tistega, kar si želijo in jim lahko škodi.
ne pozabite, da bodo otroci v prihodnosti morda jezni na nas zato, ker smo ugodili njihovi otroški želji. ker bodo imeli preluknjana (ali scefrana!) ušesa, piškave zobe, slabo držo… otrok pri petih letih pač ne more oceniti in razumeti, kaj (lahko) pomeni luknja v ušesu. in majhne punčke z uhani, no, meni delujejo bolj kot cigansko kmetavzarsko. ker že na daleč vpijejo o neumni, ampak “šik” mami. pa brez zamere!
mj, tudi jaz se podpišem pod tvoje mnenje.
Moja hčerka (2 leti) ne bo imela uhanov dokler bom lahko vplivala na to! Čeprav bi ji babici že radi kupili kakšne uhane. Mislim, halooo? Sploh tašča kar naprej kupuje neke zlate ali pozlačene obeske za verižico (kot da samo zlato kaj pomeni!). Ampak to je že druga tema.
Sama imam ušesa kar nekajkrat preluknjana in to prav grdo zgleda. Pa ne zato, ker sem si želela toliko uhanov naenkrat. Kot majhna pupa sem si zaželela uhančkov in sem jih dobila (to je bila takrat nekakšna moda), potem sem jih za nekaj časa dala ven in, ko se mi je luknjica zarasla, sem šla spet k urarju in mi je naredil še eno luknjico, 3 mm stran od prve. In potem tako še enkrat. Zdaj so vse tri luknjice v vsakem ušesu prav lepo vidne. Uhanov pa ne nosim več in sem na ta neljubi “okrasek” v ušesu zelo jezna.
mj
A ni bila malo prehuda tista o neumnih a šik mamah? Mogoče bi bila beseda nepremišljene mame boljša. Namreč vidim kar veliko pet, šest letnic, ki že imajo uhane, pa zato še njihove mame niso neumne, zato bi se lahko sedaj marsikatera mamica počutila prizadeto. Kaj moreš, ljudje so različni in enim je to všeč, drugim ne.
Moja hčerkica je stara eno leto in mi sploh ne pade na pamet, da bi ji dala delat luknjice, ne zdaj, ne kdaj drugič. Če pa ji bo kdaj kasneje to tako zelo všeč, pa si jih lahko gre delat sama. Razen če bo imela tam nekje v osnovni šoli res močno željo, ne vidim razloga, da ji ne bi pustila. Pa bo pač imela uhane.
Bog pomagaj, kaj vse še me čaka :)))))
LP
Cigansko – kmetavzarsko. Prosim premisli malo bolje prej o tem kar pišeš, kako lahko mečeš vse nekam v en koš in zaničuješ. Ali se ti zdi kmet kaj manj vreden. Ali se ti zdi, da so mame iz kmetij neumne – oprosti -biti kmet je tudi poklic, ki ga nekdo opravlja iz veselja in za preživetje in ne zato, ker bi bil zato neumen oziroma manj vreden. Ja nažalost jih veliko tako razmišlja.
Kar pa se uhanov tiče se mi tudi zdijo precej nevarni za malčke.