trombocitopenja, levkopenija
pozdravljeni,
pred leti so mi pri splosnem pregledu krvi ugotovili manjse stevilo trombocitov v krvi in napisali napotnico za pregled pri hematologu. slednji po pregledih krvi, prav tako punkciji kostnega mozga ugotavlja:
PKM (verjetno punkcija) pokaze makrocitno rdeco vrsto z znaki diseritropoeze, sicer neznacilen. Lahko, da gre za MDS (kaj je to?). Biopsija pokaze zmerno hipoplasticen, edematozen in hemoragicen KM (kaj je to?) z motnjami v dozorevanju megariocitov. Spremembe bi bile lahko zdruzene z hipoplasticno hemopoezo v sklopu hujsih okuzb.
DG
trobocitopenija blaga
obcasna levkopenija
redki atipicni limfociti
pregeldali smo mi tudi scitnico. delovala je normalno. vranica v mejah normale.
Lepo prosim, ce v bolj razumljivem jeziku opisete zgornje ugotovitve. Zanima me, ali gre za kaksno hujso stvar oziroma ali se lahko razvije v hujso bolezen? me je lahko upraviceno strah?
prijeten pozdrav,
mojca
Spoštovni!
Zaenkrat še za nič tragičnega, nekaj sumov za možno bolezen, ki povzroča manjše nastajanje vseh krvnih celic.
> PKM (verjetno punkcija) pokaze makrocitno rdeco vrsto z znaki
> diseritropoeze, sicer neznacilen. Lahko, da gre za MDS = MIELODISPLASTIČNI SINDROM, TJ. MANJ PRODUKTIVEN KOSTNI MOZEG (kaj je
> to?). Biopsija pokaze zmerno hipoplasticen = Z MANJ CELICAMI, SLABŠE RAZVIT, edematozen = OTEKEL in
> hemoragicen = S KRVAVITVAMI KM (kaj je to?) z motnjami v dozorevanju
> megariocitov = PREDHODNIKOV TROMBOCITOV . Spremembe bi bile lahko zdruzene z hipoplasticno = ZARADI NEZADDOSTNEGA KOSTNEGA MOZGA
> hemopoezo = NASTAJANJE KRVI v sklopu hujsih okuzb.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik