Trebušna viroza
Pozdravljena.
Dveletni sin je zbolel za trebušno virozo, v noči iz torka na sredo nam je tri ure bruhal, v sredo in četrtek je imel drisko, danes ponoči pa je spet bruhal in ima sedaj drisko.Včeraj popoldan je zvilo tudi moža, je bruhal in imel drisko.
V vrtcu smo povprašali in je baje sin prvi s to virozo, ki je sedaj obolel.ZAnima me, koliko časa tole ponavadi traja, kdaj mu lahko dam Linex (kolikor vem, ga nekateri odsvetujejo, ker naj bi se virus čimprej izločil) in kako je z ponovno okužbo v vrtcu.Namreč če gre v ponedeljek v vrtec bo tam še sigurno kdo kužen-a se lahko to ponovi?
In koliko časa lahko jaz živim v strahu, da mene zgrabi (sem namreč noseča in me je te okužbe malo strah)?
LP,
Njokica
Draga Njokica,
odvisno od tega, kateri virus povzroča črevesno okužbo. Običajno pa traja nekako 1 tede, če prištejemo odvajanje tudi mehkega blata zadnjih nekaj dni.
Skrbeti morate za to, da dobro pije, hrano po želji, naj bo mešana zdrava otroška hrana. Linex ne damo zato, da zdravimo, saj zdravila ni. Le antibiotiki bi pri bakterijski driski upočasnili izločanje (bakterij), Linex pa pomaga obnavljati črevesno sluznico.
V vrtec naj gre, ko driska preneha, sicer eventuelno lahko še koga okuži, ker se z blatom lahko virus še izloča, sam sebe pa ne more več okužiti. Tudi drugi otroci ga ne bodo okužili, če gre za isti virus, vsaj takoj po preboleli bolezni je otrok imun.
Če ne boste zboleli v nekaj dneh, potem verjetno ne boste zboleli. Pa sedaj ni kaj storiti, če je do prenosa prišlo, je že prišlo.
lp
Tanč
Draga NJokica,
bruhanje običajno poneha po 6-8 urah in ko otrok neha bruhati, je lačen., Dajte mu zdravo kuhano otroško hrano. Morda se bo še zgodilo, da bo bruhal, sploh če se bo preveč najedel, ampak nič hudega.
To, da je lačen, je dober znak.
Tudi vi lahko jeste po želji.
lp
Tanč
Najprej hvala za vse odgovore, ste zelo zelo prijazna in sem vam res hvaležna.
Včeraj zvečer sem dala malemu malo kuhanega riža, zdaj nam pa že spet (4. noč zapored) vse izbruha.Čez dan je v redu in je lačen in bi jedel, ko pa pride noč pa vse izbruha.KAj mi je storiti, kdaj naj bi to nehalo?Me že malo skrbi ker čisto vse izbruha, poje pa itak ne veliko-mu niti ne pustim.
LP,
Njokica
Pozdravljeni, Njokica,
zvečer mu ponudite le lažjo hrano, nekje do 18 ure, pred spanjem morda samo kakšno pijačo. Čez dan mu dajte vseeno bolj po želji, proti poznemu popoldnevu pa manj. Še vedno lahko štejete tudi to bruhanje za del prebolevanja črevesne okužbe.
lp
Tanč