Najdi forum

Pri naši mački sem opazila, da ima trakuljo. Predvčerajšnjim je dobila pol zantela, ki pa je bil že par mesecev odprt (smo takrat dali drugo polovičko), a lepo zavit nazaj. Rok trajanja je bil di 1.2011.
Zdaj pa vidim, da še vedno ni dobro. Muci se vidi po obnašanju im po driski. Koliko časa se ta reč po dani tabletki puca? Je treba dozo ponoviti zdaj ali čez čas? Je možno, da je bila tbl. že fuč?

Pa še to me zanima, ta trapasta trakulja: če je šla muca kakat na vrt (zelenjavni), kako nevarno je, da se okužimo? Kako dolgo to preživi v zemlji?

Fuj, kakšna nesnaga je to!

Pri vidni trakuljavosti je nujno potrebno ponavljati razčrvičenje, saj gre za trdovratnega zajedavca.
Posvetuj se s svojim veterinarjem, jaz se držim navodil, da se daje trikratni zaporedni dnevni odmerek (torej 3 dni zaporedoma), nato čez dva tedna in nato vsak mesec.

Glede solate se nima smisla posebno obremenjevati, saj se živali, ki plenijo druge živali, redno okužijo preko plena, zato je tudi potrebno tako redno odpravljanje zajedavcev pri mačkah, ki imajo prost dostop ven.

Razkužite vse njene posode, preperite na visoki temperaturi vse odeje in druga ležišča, na katerih leži, v celoti zamenjajte pesek in razkužite mačji WC, kar nato ponovite tudi čez 14 dni, ko dobi četrto dozo antiparazitika.

Stanovanje dobro presesajte in si po stiku z mačko dobro umivajte roke.

Če sem torej dala tbl. predvčerajšnjim, kako naj jo doziram zdaj, še danes in še enkrat ali še dvakrat? Kajti nimamo stalnega veterinarja, gremo pač, h komur nanese, če je potrebno.

Glede solate, ja, mene skrbi, da se ne okužimo ljudje, ki jemo solato z vrta, mačke se že pozdravi. Ali to kdo sploh ve, če solata, ki zraste na zemlji, okuženi s trakuljo, potem je za ljudi kužna?

Kako pa se tr. prenaša med živalmi, ker muc imamo več, a nobena druga ne kaže obolelosti. Zakaj razkužiti posode (in s čim se razkužuje), ali se ne prenaša to zgolj z odrivki (iztrebki)? Prostore sem počistila, ne pa razkuževala, bo to dovolj? Odrivki, ko se posušijo, potem odmrejo, ali ne? Ali iz njih kar letijo jajčeca? Saj sem že brala te reči, pa ne vem natančno…

Kot pravim: nima smisla, da se obremenjujete s solato, ker se med to solato tudi sicer giblje kup divjih živali, ki so potencialni prenašalci trakulje in drugih notranjih zajedavcev.

Preventivno je potrebno redno razčrvičiti vse mačke, saj se mačke, ki imajo dostop do plena zunaj, zlahka okužijo s katerim izmed notranjih zajedavcev.

Prav tako je potrebno hkrati (in redno) odpravljati zunanje zajedavce (bolhe), saj se mačke še večkrat okužijo preko bolh, ki so del razvojnega kroga trakulje (ko se grizejo in bolho požrejo.)

Glede na to da Zantela nimaš več doma, se moraš tako oglasiti pri veterinarju. Vprašaj, kaj priporoča, jaz bi vsekakor dala Zantel še v dveh zaporednih odmerkih (2 dni), nato čez 14 dni, nato čez en mesec.

Vse mačke, ki ne kažejo okužbe s trakuljo, bi prav tako tretirala in sicer enkrat, nato čez štirinajst dni, nato čez en mesec.

Prav tako bi vsem preventivno nanesla sredstvo proti zunanjim zajedavcem (npr. Stronghold).

Hvala za odgovor. Sem govorila z veterinarjem, ki pravi, da bo dovolj, če ponovim dozo samo še danes. To se zdaj itak izloča (zato sem našla odrivke) in bi moralo biti o.k.

Zantel imam pa še na zalogi, tako, da s tem računam vnaprej. Kako je zdaj z razkuževanjem?

Ah, in tale solata ;), ja, pač raste na prostem, med živimi bitji, ampak, če gre okužena muca sračkati na zemljo tega vrta, ali je potem ta zemlja kužna za solato/ali trakulja lahko tekom rasti prehaja v solato? Saj vem, oper in vse, ampak, ko zelenjava raste?
Saj vem, le kdo to ve, ampak mogoče pa kdo vendarle ve. ;))

Hvala.

kaj se mačja trakulja prenese tudi na človeka.
a na obstaja nekaj podobnega kot stronghold mislim da advokate tudi proti trakuljam.za tiste mačke ki nočejo pojesti tableta.

Ampula se imenuje Profender.

Kolikor vem se t.i. mačja trakulja lahko prenese na človeka samo, če bi človek pojedel bolho.

Obstaja pa več vrst trakulj, s katerimi se lahko okužijo tako psi in mačke, z njimi lahko resno kontaminirajo okolje.

[/quote]

Obstaja pa več vrst trakulj, s katerimi se lahko okužijo tako psi in mačke, z njimi lahko resno kontaminirajo okolje.[/quote]

In kaj naj bi to pomenilo?

Obstaja pa več vrst trakulj, s katerimi se lahko okužijo tako psi in mačke, z njimi lahko resno kontaminirajo okolje.[/quote]

In kaj naj bi to pomenilo?[/quote]

Da ne obstaja samo ena vrsta trakulje, s katero se lahko psi ali mačke okužijo. Nekatere vrste uporabljajo za vmesnega gostitelja tudi človeka, druge ne, z nekaterimi se lahko okužimo iz okolja (zemlje, peska, vode), z drugimi ne.

mene pa zanima kasni so znaki okužbe z mačjo trakuljo pri človeku..oz kako vemo ali smo okuzeni?hvala za odgovor

New Report

Close