Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Trajanje ¨kolobarja¨ ob ugrizu klopa

Trajanje ¨kolobarja¨ ob ugrizu klopa

Pozdravljeni!

Prebrala sem si veliko o klopnem ugrizu, vendar tega kar me zanima nisem nikjer izvedela, zato sprašujem vas.

Imam 18 mesečnega otroka, s katerim smo zelo veliko v gozdu in na travnikih.
Letos je otroka zelo velik klop (tak kot ga ponavadi iztrgamo z domače živali) ugriznil v ušesno mečico na zadnjo stran, točno tam kamor se naredi luknjica za uhan.

Zanima me kam naj bi se v našem primeru (če je do okužbe prišlo), širil ta kolobar rdečine ki je znotraj bolj bel? Na lice in zatilje ali kam drugam? Koliko časa je ta rdeč kolobar viden? Je kolobar viden samo kakšno uro ali več dni? Kakšen premer kolobarja je to? Ali mora biti prav kolobar ali je dovolj da je v bližini ugriza rdeč flekec v velikosti palca?

To so stvari, ki niso nikjer pojasnjene. Rada pa bi vedela o klopnem ugrizu čimveč, da bom lažje spremljala stanje svojega otroka ob vsakem ugrizu in ne za vsako malenkost letala do zdravnika.

Pa še to: Je res da če klopa odstraniš v zelo kratkem času po ugrizu (v nekaj urah) da je verjetnost okužbe precej manjša kot če bi klopa pustili v koži recimo en dan ali celo več? Otroka namreč vsakič ko pridemo iz gozda temeljito pregledam.

Lepo pozdravljeni!

Pri otrocih je mnogo bolj kot kolobar pri ugrizu v ušesno mečico pogosta rdečina in oteklina mečice, ki ji rečemo limfocitoma mečice, ki izgleda TAKOLE.
TAKO pa izgleda tipični kolobar, ki se lahko širi teden, dva, celo tako velik je lahko.

Za vsako lokalizacijo, kjer je možen ugriz klopa, ne more biti podane točne smeri širjenja. Pomembno je, da veste, kako izgleda tipičen kolobar, da otroka opazujete tudi več tednov, da je možen limfocitom na ušesni mečici.
Statistično je seveda možnost, da okužen klop okuži osebo večja, če je klop prisesan dlje časa.
http://www.ezdravje.com/si/okuzbe/klopi/

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Dr. Tanč!

Najlepša hvala vam za vaša podrobna pojasnila.

Lep pozdrav!

New Report

Close