Najdi forum

toksoplazmoza

Sem v 13. tednu nosečnosti in še nisem bila okužena s toksoplazmozo.O tej temi sem že nekaj prebrala, vendar mi ni čisto jasno, kako se ji 100% izogniti. Sama, namrečm, zelo natančno perem povrtnine ter se izogibam mačk.
1. Ali naj se izogobam tudi svežih solat, ki jo pripravljajo drugi (npr.: v gostinskih lokalih)
2. Ali je možna okužba z suhomesnimi izdelki (pršut), domačim sirom/skuto in domačim sadjem (neoprane češnje)?
3. Ker se bojim, da sem se okužila s toksoplazmozo po tistem, ko so bile laborat. raziskave za toksoplazmozo že opravljene, me zanima, če sem upravičena do ponovnga pregleda krvi. Hvala za odgovor.

Draga Jerneja,

Pri Toxopl. negativnih nosečnicah je potrebno test tako ali tako ponavljati vsakih 3 mesece oziroma 3x v nosečnosti. Da se v krvi pokažejo protitelesa po okužbi mine vsaj nekaj tednov, včasih celo dalj. Če bi se recimo okužili prejšnji teden, vam noben test na svetu tega še ne bi mogel pokazati. Najboljši testi bi to pokazali čez 3-4 tedne, pojavu svežih protiteles v serumu pa rečemo serokonverzija. Seveda so možnosti okužbe na vse načine, ki ste jih omenili, čeprav najmanj verjetno s slabo opranim sadjem, saj gre pri prenosu s hrano predvsem za tako hrano, s katero po naključju pridejo v stik mačke, torej povrtnine, ki rastejo tam, kjer si mačke zakopavajo iztrebke, mleko, mlečni izdelki ki niso pasterizirani in surovo ali posušeno meso.

Glede na vse kar sem prebrala o toksoplazmozi se mi zdi, da je najbolje, da zadevo preboliš pred nosečnostjo in potem ni nikakršnih skrbi. Zanima pa me ali obstaja za toksoplazmozo kakšno cepljenje oziroma kaj podobnega, tako da bi v krvi nastala protitelesa in problem bi bil rešen.

Pa še to: kakšne pa so posledice pri otroku, če mamica zboli med nosečnostjo. Ali je to indikacija za splav?

Hvala za odgovor.

Irena

Draga Irena,

žal za toxoplazmo ni cepiva, zato velja, da bi bilo glede nevarnosti za plod še najbolje, če bi vse ženske pred nosečnostjo že prebolele toxoplazmozo. Vendar v dobi raznih bolezni, ki prizadanejo imunost tudi to ni idealno, saj se toksoplazmoza lahko reaktivira ob infekcijah s HIV, ob določenih drugih obolenjih kjer imunost močno pade ali zaradi določenih vrst raka ali po zdravljenju določenih vrst raka.
Če gre za dokazano svežo infekcijo s toksoplazmozo v prvem trimesečju, je prehod na plod sicer redek vendar so posledice toliko večje. Verjetnost prenosa na plod ob infekciji se s trajanjem nosečnosti povečuje, hkrati pa teža posledic pada, tako da infekcija v tretji tretjini nosečnosti le redko pusti pomembne trajne posledice. Še najbolj “nesrečni” smo ob infekcijah med 16. in 28. tednom, ko je prekinitev nosečnosti že težavnejša. Dokaz, da je plod okužen pa lahko dobimo le z odvzemom plodovnice po 20. tednu nosečnosti, ko z metodo PCR iz plodovnice dokažemo prisotnost toxoplazme.
Torej absolutna indikacija za prekinitev nosečnosti infekcija s toxoplazmo ni, je pa prekinitev pri utemeljenem sumu na infekcijo ploda omogočena ob taki odločitvi nosečnice.

Kakšne različne možne motnje, bolezni, … pa lahko pusti na otroku, če bi že prišlo do tega, da bi nastale škodljive posledice?

Draga Lana,

glejte, vsega ni mogoče predvideti. Lahko le povem, da je ob okužbi ploda s toxoplazmo možen ves spekter posledic od nič ali recimo v mrežnici očesa vidnih nekaj sprememb, ki pogosto ne vplivajo na kvaliteto vida do popolne slepote, vodenoglavosti s pridruženo hudo prizadetostjo možgan in nesposobnosti samostojnega življenja ozroma vseh možnih vmesnih stopenj motenosti vida in možganske funkcije.

New Report

Close