Najdi forum

toksoplazma

Ker imam doma mačka že več let (ne gre ven iz stanovanja) me zanima na kakšen način preveri zdravnik ali imam novo okužbo s toksoplazmo, ki bi vplivala na plod (nosečnost v 5. tednu). Zanima me tudi v kolikšnem času so rezultati znani. hvala za odgovor.

Osnovni način prverjanja je Dye test, s katerim v krvi ugotovijo prisotnost protiteles proti Toxoplazmi in njihovo koncentracijo (titer). Če so protitelesa prisotna, je potrebno čez nekaj tednov test ponoviti in če je “titer” približno enak, gre za “staro okužbo” pred to nosečnostjo, ki za katerokoli nosečnost ni po tem ni več nevarna in v načelu ne zahteva več nobene kontrole. Samo kadar titer veliko zraste ali se protitelesa v nosečnosti “pojavijo na novo”, gre za svežo okužbo, ki pomeni realno nevarnost za plod. Rezultati so praviloma znani v roku enega tedna ali prej.

Mene pa zanima, ali se šteje za svežo okužbo, če se okužim danes in zanosim septembra?Ali bi si lahko dala testirati kri pred morebitno nosečnostjo, ki jo načrtujem?Prav v zadnjem času imam namreč po naključju več opraviti z mački.
Hvala lepa.

Draga Mojca,

na vaše vprašanje ne bi znal odgovoriti z jasnim DA ali NE, ker ne vem točno, kako dolgo po okužbi se parazit še nahaja v krvi in kdaj se točno pojavijo protitelesa. Vsekakor je okužba ploda po pojavu protiteles v krvi malo verjetna, če ne skoraj nemogoča, takrat pa se parazit običajno tudi ne nahaja več v krvi temveč samo še v tkivih, kjer ostane za zmeraj.
Testiranje je možno vendar je merodajna le “serokonverzija” v nosečnosti oziroma značilen “porast titrov” v nosečnosti, torej, če bo pred nosečnostjo test pozitiven, za nosečnost ni več nevarnosti, če bo pred njo negativen v nosečnosti pa pozitiven, potem je potreben še značilni porast titrov.

New Report

Close