Težke kovine v nosečnosti
Spoštovani,
Sem v 15. tednu nosečnosti. V zadnjih dveh tednih sem pojedla 100 gramov temne 85% čokolade, po en 10gramski košček na dan oziroma na dva dni. Zdaj sem zasledila, da naj bi predvsem temna čokolada vsebovala veliko težkih kovin, predvsem svinca in kadmija. Zelo me skrbi, da sem se tem škodovala plodu. Ali lahko zaužitje take količine škodi plodu, predvsem razvoju možganov?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Zaskrbljena345, 18.04.2026 ob 08:32
Spoštovani,
Sem v 15. tednu nosečnosti. V zadnjih dveh tednih sem pojedla 100 gramov temne 85% čokolade, po en 10gramski košček na dan oziroma na dva dni. Zdaj sem zasledila, da naj bi predvsem temna čokolada vsebovala veliko težkih kovin, predvsem svinca in kadmija. Zelo me skrbi, da sem se tem škodovala plodu. Ali lahko zaužitje take količine škodi plodu, predvsem razvoju možganov?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Nisem še zasledila, da bi uživanje temne čokolade bilo nevarno za razvoj ploda.
Negativen učinek težkih kovin ali drugih snovi na razvoj ploda se običajno opazi pri dolgotrajni , običajno večletni in vsakodnevni izpostavljenosti določeni škodljivi snovi.
Dokazano je bilo, da deluje temna čokolada preventivno za preprečevanje srčno-žilnih bolezni. V nosečnosti pa lahko uživanje 30 g temne čokolade na dan zniža tveganje za preeklampsijo.
Vi ste zaužili res malo čokolade, tako da ste lahko mirni.
srečno, N