Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva težave, že trije splavi

težave, že trije splavi

lep pozdrav
moje težave so se zacele pred šterimi leti in pol. najprejso se konec leta 1996 pojavile krvavitve na vsakih 13 do 17 dni , ker takoj nisam sla k zdravniku sem jemala zdravila orgametril tako po enem letu po zacetku tezav. ciklusi so se nekoliko uredili le da so bila vecja nihanje v njihovi dolzini. v tem času pa sva se s partnarjem tudi odlocila da bi rada imela otroka in da je tudi čas pravi, ker kar nekaj časa nisem zanosila mi je zdravnica dala zdravila provera, ki sem jih jemala 30 dni nato pa začela krvavet skupaj s krvjo pa se je izlocila tudi nekakšna ovojnica velikosti 2r 3cm. po navodilu zdravnice sem prenehala z zdravili in priblizno čez pol leta zanosila. tezave so se zacele v 10 tednu z mocno krvavitvijo. ta nosecnost je potem s pomocjo dabrostena in buskopana trajala do 20 t. takrat pa je zacela odtekati plodovnica cez 3 dni je sledil spontani splav.(odkrili streptokok agalactika). drugi splav sem imela čez 8 mesecev v 9 tednu nosečnosti ( parcialna mola hidantidoza). potem so mi histeroskopsko odstranili septum. tretja nosecnost pa je trajala do 18 tedna , med njo pe so dermatologi naredili ana test ki je bil pozitiven tudi proti telesa na virus varicela zoster so bila mejna. zdaj pa je sum na sle in antifosfolipidni sindrom. tudi ciklusov nimam ze tri mesece stem da so mama in stara mama tudi izgubile menstruacije že pri 37 letih. ali imam sploh kaj možnosti postati mati in kako in sčim bo preprečiti splav če še kdej sploh zanosim( FSH je 78 skoraj 4 krat povecan in vrocinski valovi me oblivajo občasno od prvega splava naprej) stara pa sem 34 let. povejte mi se kaj je inhibin B in kako deluje ( izvida se nimam). ze odgovore in mozne razlage se vam najlepse zahvaljujem. nasvidenje

Draga Nana,

vsekakor bi koristilo dokončno spoznanje ali imate SLE ali ne oziroma kolikšna je verjetnost zanjo. Neodvisno od težav, ki ne izključujejo zgodnje mene je namreč SLE zelo pomemben rizičen dejavnik za zaplete v nosečnosti in zahteva že zelo zgodno vključitev v zelo specifičen program terapije med nosečnostjo. Vse potrebujejo vsaj že zelo zgodaj v nosečnosti (še pred 12. tednom) aspirin 100 in večina tudi heparin, ki je snov proti strjevanju krvi in preprečuje do neke mere zamašitve žil v posteljici, ki pripelje do splavov in do plodovega zaostajanja v rasti.
Kar zadeva Inhibin-B lahko povem le to, da je njegova uporaba z namenom ugotavljanja “ovarijske rezerve” še v eksperimentalni fazi, ker je vrednost nezanesljiva in težko razložljiva, posebej, če ne gre za ekstremne vrednosti. Dejstvo je, da ga v menopavzi ne moremo več dokazati in da je pri mladih, plodnih ženskah običajno prisoten v visokih koncentracijah. Ostalo prej zavede kot daje kakšne uporabne podatke tako strokovnjakom, kot posledično potencijalnim pacijentom (tudi pri moških). Uporabe Inhibina-B za napovedovanje bližine mene se v svetovnem merilu tudi največji strokovnjaki šele učijo.
Glede določitve vrednosti FSH 3. dan ciklusa in interpertacije rezultatov pa gotovo spadate v roke strokovnjaka za zdravljenje neplodnosti na ustanovi kakršna je npr. ljubljanska ginekološka klinika ali ginekološki oddelek bolnišnice v Mariboru.

pozdrav
hvala za vaša pojasnila. niste pa mi odgovorili koliko možnosti sploh imam pri vseh že naštetih težavah kdaj sploh postati mati. hvala in lep pozdrav

Ker v vaše diagnoze in stanja nisem prepričan oziroma gre le za ugibanja vas ne bi po nepotrebnem obremenjeval s slabšimi možnostmi, kot jih morda imate v resnici. Torej…najprej diagnoza nato “prognoza”, edino tako boste od svetovanja lahko imeli kaj koristi.

New Report

Close