Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina težave z zaprtjem

težave z zaprtjem

Spoštovani!
Stara sem 52 let. Že od osemnajstega leta trpim za zaprtjem, ki se je takrat pojavilo iznenada, takorekoč čez noč. Zadnjih deset let sem si pomagala s pitjem lanenega semena, kar mi je zelo olajšao težavo, tako, da sem le redko posegla po odvajalih. Pred dvemi leti pa sem začela opažati, da je blato pri izločanju tanko kot mezinec in tudi laneno seme ni več imelo svojega učinka. Začela sem se prehranjevati pretežno s sadjem in zelenjavo, spila sem po 3 l tekočine na dan, predvsem vode in zadeva se je spet nekoliko izboljšala. V začetku poletja lanskega leta pa se je vse skupaj ponovno ustavilo. Ker po močnejših odvajalih nisem želela posegati, sem poskušala s klistiranjem (klistir sem občasno brez težav uporabljala tudi že v preteklosti). Vendar pa sem ob vstavljanu cevke očitno zadela na neko oviro, ki je sicer nisem čutila, vendar sem nekaj vode le s težavo spravila v črevesje. Ob prazneju po petih do desetih minutah pa je iz črevesja vedno iztekla čista voda in na koncu sveža kri pomešana s sluzjo. Na kolonoskopiji v januarju letos ni bilo opaziti nobenih patoloških sprememb, vse je v mejah normale. Kot opomba na izvidu je navedeno le, da sta tako lienalna kot hepatalna fleksura precej zaviti in otežujeta pasažo.
Poskušala sem tudi s toplim donatom zvečer in zjutraj na tešče, vendar me po njem grozno napenja in imam občutek, kot da imam otečen trebuh. Spiti ga moram najmanj dva litra na dan, da blato tokorekoč izteče iz črevesja, sicer ni učinka.
Še vedno jem pretežno zelenjavo in sadje, kosmiče, polnozrnat kruh in testenine, namočene suhe slive in fige, laneno seme, veliko pijem, se veliko gibljem, vendar se stvar samo poslabšuje. V zadnjem letu sem shujšala za 10 kg. Ob jemanju odvajal mi postaja vedno bolj slabo, sili me na bruhanje. Slabo mi je tudi, če je črevesje polno, skrbeti moram za vsakodnevno praznjenje. Če samo en dan ne grem na blato mi je slabo in občutek imam, kot da je črevesje polno (včasih je bilo odvjanje 2x tedensko brez problemov).
V zadnjih dneh sem ponovno poskušala s klistiranjem, vendar vode nikakor ne morem spraviti v črevesje. Sumim, da gre za notranje hemeroide. Ali je mogoče, da so pri kolonoskopiji to spregledali?
V zadnjih dveh mesecih je prisotna tudi stalna blažja bolečina v spodnjem delu trebuha in občasne zelo močne bolečine v križu.
Ne vem več, kaj mi je še storiti oziroma kam naj se obrnem po pomoč.

Za kakršnokoli mnenje oziroma nasvet vam bom nadvse hvaležna.

Spoštovani!

Ob normlanem kolonoskopskem pregledu (hemeroidov ne bi mogli spregledati) se nagibam k misli, da gre za nervozno črevo. Čim manj se ukvarjajte s tem in po potrebi zdravite ev. psihične motnje, ki ob stresu poslabšajo to stanje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close