težave po ginekološki operaciji
Spoštovani!
Stara bom 42 let, sem dvakrat rodila. Septembra sem bila operirana: amputacija porcije po Manchester- Forthergillu, sprednja in zadnja vaginalna plastika, vaginalna sterilizacija, perforacija enostavne ciste L jajčnika, odstranitev IUD. Na obeh jajčnikih imam znova ciste, ki pa so kljub 2ema terapijama z Dabrostonom- 10mg precej zrasle. Kljub temu, da je vizualno in seveda tudi funkcijsko operacija uspela, pa se ne počutim dobro, nimam nobene želje ali volje do spolnih odnosov in nikakor ne morem normalno zaživeti. V preteklosti sem uživala v spolnosti, pa mi je uhajajoča maternica povzročala velike težave- bolečine in krvavitve po spolnih odnosih. Sedaj -po operaciji pa naj bi po dolgih letih sproščeno spolno zaživela, pa nimam nobene želje, tudi če se trudim, mi ne paše. Med odnosi nimam bolečin, niti se ne boljim odnosov.
Zanima me, mojemu telesu premanjkuje hormona, ki je bil v Mireni? Mirena mi je res ustrezala, nisem imela več bolečih menstruacij, niso mi zatekle in bolele dojke… pa so jo žal morali odstraniti, z operacijo materničnega vratu pa naj bi tudi bilo nemogoče jo vstaviti nazaj (laično mi je bilo povedano, da so ga nekaj odstranili in mi jo nimajo v kaj vpeti?).
Ker še vedno čakam na vrsto za pregled pri moji izbrani ginekologinji, poleg tega več glav več ve, me zanima vaše mnenje- mi je možno glede na moje stanje dodajati hormon, kateri je dodan Mireni? Bi mi vi to priporočili?
Hvala za vaš odgovor, Janka
Spoštovani,
hormon, ki je v Mireni v splošni krvni obtok prehaja v tako pičlih odmerkih, da ga je nemogoče “pogrešati”, poleg tega ženska praviloma pogreša estrogen, ne progesteron. Morda je Mireno res težje vstaviti, ker MV ni več in za varovanje ter izravnanje maternice nimamo za kaj “prijeti”, kar pa je včasih nujno, da se maternico ustrezno zravna 0preden vanjo vstavimo relativno raven inštrument za vstavljanje vložka. Glede nato, da imate opravljeno vaginalno plastiko in sterilizacijo, dodatna kontracepcija res ni več potrebna. Če menite, da vam primanjkuje hormonov, bi lahko nekaj mesecev poskusili z nadomestno terapijo s hormonskimi obliži (npr. obliži estraderm in progestagena, s tabletkami Novofem ali čem podobnim). Proti cistam na jajčnikih bi bile bolj uspešne hormonske kontraceptivne tabletke ali drug proizvod, ki izloča takšne hormone, npr. Nuvaring. Skratka, možnosti so, doreči pa bi jih bilo treba v osebnem stiku ter se dogovoriti za obliko, ki bi vam najbolj ustrezala.
Spoštovani,
čaka me podobna operacija, kot je opisana zgoraj, zato se priključujem kar na to temo, saj sama operacije še opisati ne znam:)
Zanima me pa naslednje:
– koliko časa po taki operaciji naj bi trajalo okrevanje (v bolnici in potem doma)
– ali so po operaciji potrebne kakšne omejitve fizičnih aktivnosti (mislim dolgoročno, ne v času okrevanja)
– iz vašega odgovora zgoraj vidim, da je uporaba mirene možna – ali se mogoče odsvetuje, ali v nekaterih primerih ni možna??
– ali se lahko skupaj s to operacijo izvede tudi sterilizacija?
– ali je mogoče, da operacija ni uspešna ali celo stvar še poslabša? No to je najbrž vedno možno ampak kakšni so statistični izgledi, da bo rezultat operacije super? :)) Če imate take podatke ali pa po vašem občutku.
Aja, stara bom 40 let.
Hvala za vaš čas in lepo se imejte.
Spoštovani,
če sem iskren, z omenjeno operacijo praktično nimam lastnih izkušenj in sem jo še ko specializant videl in pri njej sodeloval (aisistiral) 1x. Njen glavni namen poleg korekcije položaja organov male medenice pri spuščeni maternici je ohranitev maternice in ima mnogo alternativnih odločitev. Prva konkurenca Manchester Fotrgilovi operaciji je mnogo preprostejša vaginalna odstranitev celotne maternice s sprednjim in zadnjim oblikovanjem nožnice (plastika vagine), kar ima namen ohraniti spolno funkcijo in hkrati odpraviti morebitne težave z zadrževanjem urina (inkontinenca). Skratka, če bi vam hotel svetovati ali pomagati h kakršnikoli alternativni odločitvi, moram najprej vedeti, zakaj točno boste operirani in kaj je namen operacije. Šele potem je mogoče razpravljati o možnih alternativah. Če se povsem odstrani maternico, ker nosečnost ni več aktualna, je to seveda hkrati tudi sterilizacija. Spolna funkcija ostane nedotaknjena, če se pustijo jajčniki, tudi hormonskih težav ni, le menstruacije seveda ni več.
Hm…okrevanje? Po vsaki malo večji ginekološki operaciji traja okrevanje v bolnišnici okrog 1 tedna, doma še 3 do 5 tednov in s kroničnimi težavami v bistvu ne računamo, če se pojavijo pa so bolj posledica zapletov po operaciji, infekcije, zarastline ali slabosti tkiva, ki sčasoma popusti in po 5 ali več letih nastopijo nove težave s spuščeno nožnico, izbočenjem sosednjih organov v nožnico (cistokela, rektokela, enterokkela ipd.), kar je seveda ponovno mogoče korigirati z operacijo.