teža v nosečnosti
Pozdravljeni!
Sem v 16. tednu prve nosečnosti (30 let), skrbi pa me moje nenaraščanje teže.V začetku nosečnosti sem tehtala 87 kg (164 cm), potem pa se mi je teža nižala do 84,9 kg na koncu prvega trimesečja. To me niti ni pretirano skrbelo, saj sem bruhala. Teža se mi je v naslednjem tednu spustila na 83,8 kg. Sedaj v 16. tednu imam 84,1 kg. V revijah sem prebrala, da mora teža v drugem trimesečju narasti za 0,5 kg na teden, to je 2 kg na mesec. ALI MORA TEŽA ENAKOMERNO NARAŠČATI ALI MORA BITI PAČ NA KONCU NOSEČNOSTI POVIŠANA ZA 7-12 KG? S telovadbo se ne ukvarjam, kar je razvidno tudi iz moje “splošne” teže. Jem več kot pred nosečnostjo, saj sem vseskozi lačna (včasih tudi ponoči – polnozrnat prepečenec – vse ostalo nočno malico sem ponavadi izbruhala); sladkarije, ki so bile pred nosečnostjo moja “glavna” jed, sem opustila. Ne pijem (tudi kave ne), ne kadim.
Prvi pregled v nosečnosti sem imela v 12. tednu. Zdravnica je rekla, da je
“zaenkrat vse v redu” (UZ trebuha). Ali mora s čitalnikom močno pritiskati na trebuh? Za vse organe in ude mi je v materinsko knjižico vpisala, da so vidni (ledvica plus v krogcu), za srce pa je pustila prazen okvirček.Prosim še za naslednjo razlago:
– tedni amenoreje: 12 5/7
– TT: 64 (12 6/7)
– femur: 0.69
– PSU: + (kaj je PSU?)
– določena gest. starost: 12 5/7
V Vsi lab. testi so bili O.K.
Najlepša hvala za odgovore.
Zaskrbljena Mateja
Draga Mateja,
če vas bo takole skrbela vsaka malenkost boste težko prestali vso nosečnost, porod in vse ostalo, kar sledi pri vzgoji otrok.
Na kratko: PSU so “plodovi srčni utripi”, ki so zagotovo O.K., če je sicer vse O.K., prav? Meritve so v redu, pri vaši teži pa je razumljivo, da je potrebno z UZ sondo precej bolj pritisniti na trebuh, ker se sicer nič ne ali premalo vidi. Kakršenkoli pritisk na trebuh vašemu plodu ne bo povzročil nobene škode, verjamem pa, da tak pregled ni nujno prijeten.