teža mačk in mačkonov in hrana
Hja, mački so pač različni. Moj mlajši ima 4,5 kg in je lepo vitek muc, starejši pa je s 5 kg precej okrogel – poje pa mlajši več, razen tega je starejši še na light varianti, da se dokončno ne spremeni v žogo. Največji hec pri celi zadevi pa je, da je mlajši videti precej manjši – mogoče pa trebuh not potegne, kadar ga pogledam :)))).
Lp, Breda
Normalna teža je takrat, kadar pri mačku ni čutiti ter videti reber in kosti hrbtenjače in lakotnic ter takrat kadar maček ne izgleda, kot da je tik pred kotitivijo vsaj 8 mladičkov oz.kot reklama za Michelin gume… :)))
Torej je normalno tako 8 in več kilogramov, kadar je maček velik ali 2 kg, kadar je maček manjši.
Nevtri so običjano malce težji.
Doma imam take od 2,5 do 6 kg – nobeden ni predebel ali presuh.
Eni so le večji, drugi manjši in tudi kosti so pri enih droobnejše, pri drugih močnejše.
Simona
Moj mačkon ima 6 kg, izgleda pa tako suh kot da ga stradam. Če ga ne bi stehtala ne bi verjela da ima toliko kg. Potem imam mačko, ki zgleda strašno debela, tačke komaj da ji iz trebuha ven gledajo, pa ima ravno tako 6 kg. Potem imam še eno mačko, ki ima 5,5. kg in normalno izgleda. Moja zadnja pridobitev, zdaj že 2. letna muca ima dobre 3 kg. Moje so v glavnem na briketih Hills in Royal Canin. Ker niso občutljive na spremembo hrane jim včasih dam še kakšne druge brikete npr. Nutro, pa kakšno konzervo in kakšen košček surovega mesa. So pa, “trkam na les” zdrave in živahne.
Moja muca je imela 14 kg!!! in zdaj 18.6. bi bila stara 5 let, vendar smo jo morali dati uspavat. Zaradi prevelike teže se ni mogla niti umiti po …, gibanje ji je bilo zelo omejeno, nato smo še odkrili, da ima v sebi tumorje. Prav tako kot njena mama. Obe sta dobili injekcijo. Pazite na svoje ljubljenče, da se ne bodo preveč zredili, ker jim to zelo škodi.
2 muci, 1 leto stari, ena 4,5kg, druga 9kg.
Težja je tudi po rasti večja in izredno močnejša mačka.
Za primerjavo, 4,5kg muci dam tablet brez problema v gobec, 9kg – projekt zase… velike probleme odpreti gobček, itd.
Aja, 9kg je po dieti! 🙂
Futram z Hill’s adult diet – konzerve + brikete.
Pa na vsake toliko časa seveda konzerve adult nedietne, ter precej redno Indoor brikete.
Vitamini & dodatki – redno.
A.
Naš Frajer ima 5,2kg, tehtano prejšnji petek pri veterinarju. Ni nek bajsi ampak je rekla veterinarka, da ima preveč maščob 😎 meni se ne zdi zamaščen, ampak tak ravo pravšen. Bi pa pojedel boga in pol, če mu ne damo si pa postreže.
Hranimo pa z Sanabelle Light ali pa adult. Zraven pa kakšne surove piščančje želodčke, konzervice, kozje mleko, jajčka, kakšen briket ukrade tudi Smartu, ukradel bi ga tudi Rumbi, a ne upa:)
Lp nina
Ne bi rada zaradi ene izkušnje popljuvala kake hrane, ampak meni se je Dusty prav po Sanabelle (light!) zredil kot pujsek – pa ni požrl kile na mah, normalne količine! Kot najbolj “shujševalna jed” se je izkazal RC light, gospodič ima pa precej raje Hills (tudi light) – zdaj, ko so najbolj “mastni” časi mimo, je zelo O.K. Seveda pa mora biti light, kaj se to pravi, da bi maček jedel samo brikete – kaj pa vse fine ribice in piškice in take reči??!!!
Lp, Breda