Test z nagibno mzo in let z letalom
Pozdravljeni, imela sem test z nagibno mizo. Protokol tsta : po petih minutah ležanja sledi 45 minut pasivnega nagiba mize pod kotom 60st. Krvni tlak merino avtomatsko na dve minuti,ves čas beležimo srčno frekvenco i istočasno snemamo EKG. v 30.minuti testa z nagibno mizo je preiskovanka prejela Angised 1 tbl pod jezik.
Izvid : gibanje krvnega tlaka in srčne frekvence leže in po dvigu v pokončni položaj je normalno. Po aplikaciji Angiseda pride v 41 minuti do padca krvnega tlaka iz 130/85 na 85/51 mmHg. Srčna frekvenca ob tem pade iz 122 na 105/min. Simptomi v času presinkope so enaki spontanim.Po spustu nagbne mize se simptomatika umiri, krvni tlak normalizira.
Mnenje : pozitiven test z nagibno mizo,ki potrjuje sum na refleksno sinkopo, pretežno vazodepresorno. leže je prisotna tudi mejna diastolna AH.
Vprašanje za vas : ker me čaka potovanje z letalom, me skrbi, če vzlet ali spust letala lahko sproži sinkopo ? Je varno, da letim ? Kaj naj naredim,če se mi to pojavi in kolikšna je verjetnost, da se mi to zgodi pri vzletanju ali pristajanju ? Je varno vzeti lexaurin 1 mg pred letom ali to lahko še poslabša situacijo? Hvala za odgovor, ker me res skrbi.
Zdravniki, ki pri bolnikih ugotovijo refleksno vazodepresorno sinkopo priporčajo jemanje nizkih odmerkov zdravil, ki vsebujejo betablokator (sedaj predvsem Concor). Ali imate izkušnje z Lexaurinom? Odmerek 1 mg je za odraslo osebo majhen. Morda že zadosten neposredno pred vzletom in pred pristankom letala.
Pozdravljeni,ne razumem povsem vašega odgovora.Za ugotovljeno refleksno sinkopo, pretežno vazodepresorno, mi nihče ni nikoli predpisal nobenega zdravila.lexaurin sem že jemala iz drugih vzrokov (anksioznost).Napisali ste mi, da je 1mm lexaurin za odraslo osebo majhen in morda že zadosten neposredno pred vzletom in pred pristankom letala – tega ne razumem. Ali to pomeni, da mi svetujete, da naj vzamem lexaurin pred vzletom in pred pristanokom ( letela bom samo 2 uri)? Ali torej obstaja možnost, da pri vzletu in pristanku pride do sinkope in mi lexaurin lahko to prepreči ? Res hvala za dogovor glede delovanja lexaurina na sinkopo in kdaj ga naj vzamem ter odgovora glede pojavitve sinkope ob vzletu in pristanku. Lep dan.
Imel sem v mislih večurni let. Zaradi vplivov anksioznosti na vegetativno živčevje smemo pričakovati posredno koristno delovanje anksiolitika (Lexaurin) proti nastopu kardioinhibitornega refleksa.. V strokovni literaturi bolnikom, preventivno proti sinkopam, priporočajo uživanje več tekočin in soli ter počasno vstajanje. Od medikamentov priporočajo nizke odmerke betablokatorjev (predvsem propranolol).. Vem premalo o vaši težavi, mislim pa, da bo prav, da pred letom zaužite več tekočine in slan prigrizek