Temno blato pri otroku
Spoštovani!
Pri otroku, 1 leto, sem opazila izredno temno blato. Je tudi zelo mehko. Ker je bolan (vneto oko in vročina do včeraj, pa tudi bolj mehko in pogostejše odvajanje blata), je pediatrinja rekla, naj kupim Waja kapljice. Do danes jih je dobil 2x. Ima pa res izredno temno blato, pa tudi odvaja od 5x-7x na dan. Zdaj nisem čisto sigurna, če je imel pred kapljicami tudi tako temno, ali je to posledica kapljic? Je možno? Iz enega vašega odgovora sem prebrala, da je možna tudi krvavitev v prebavilih in sem se zelo prestrašila. Omenjate tudi zelo smrdeče temno blato. Blato mojega otroka ni ne vem kako smrdeče.
Kaj menite, je znak za preplah?
Hvala in lp. Nina
Prebavljena kri (torej krvavitev iz zgornjih delov črevesja) povzroči ne temno, pač pa popolnoma črno blato, ki smrdi po železu. Krvavitev iz spodnijh delov črevesja povzroči svežo (rdečo) kri na blatu.
Če ni črnega blata in ni vonja po železu, je krvavitev malo verjetna.
Hvala za odgovor. Aha, če prav razumem, morata biti pogoja (barva in vonj blata) kumulativno izpolnjena. Pri otroku nista.
Bi pa kar, če lahko, izkoristila še za eno vprašanje. Kot omenjeno, ima otrok vneto tudi oko. Po telefonu sem prejšnji teden (v torek) poklicala pediatrinjo in je sestra rekla, da naj kar pridem po kapljice, ko sem ji opisala stanje očesa. Pediatrinja je predpisala tobredex kapljice. Do danes (nedelja) je stanje morda za 10% boljše, s tem, da sem ga v četrtek peljala na pregled, ker temperatura ni padla oz. se je še povišala. Torej je pediatrinja takrat otroka videla.
Danes (nedelja) pa sem morala sama poiskati zdravniško pomoč, saj mi je včeraj zvečer oko močno oteklo, se začelo solzit, skratka, kot, da sem tudi jaz dobila vnetje. Zdravniku seveda povem, da se 1 leto star otrok trenutno zdravi ravno zaradi vnetja. Vpraša, katero zdravilo dobiva, mu povem, da Tobredex in je bil zelo presenečen in vprašal, kdo mu je dal to zdravilo. Je rekel, da 1 leto staremu otroku takega zdravila zagotovo ne bi predpisal, ker, da vsebuje tudi kortikosteroid. Sploh pa, ker po 6 dneh jemanja kapljic ni bistveno bolje. Zame je rekel, da mora biti stanje za90% boljše, drugače moram k zdravniku. Poleg tega je bil tudi presenečen, da je ped. dala tako zdravilo, ne da bi otroka sploh videla.
Zdaj pa ne vem, kaj naj si mislim. Zagotovo bom jutri poklicala pediatrinjo, ne vem, ali ji naj sploh omenim zgornje navedbe? Skrbi me, da je nepravilno zdravljen.
Hvala še enkrat za vaše mnenje.
Nina
Kar se tiče izbire zdravila za oko, popolnoma delim ogorčenje zdravnika. Kombinacije kortikosteroida in antibiotika se za navadna vnetja enostavno ne predpisujejo. Kortikosteroid za oko naj bi otrokom predpisal izključno oftalmolog zaradi možnosti erozij roženice in posledične poškodbe ter razvoja stranskih učinkov ob sočasni uporabi KS. Za zdravljenje bakterijskih vnetij se predpiše antibiotik Tobrex, lahko v kombinaciji s kapljicami Ciloxan. Če je zdravljenje res potrebno, vidimo izboljšanje v dnevu, največ dveh.
Pogosto predpišemo mazilo/kapljice za oči otroku, ki ima samo vnetje, morda blage prehladne znake (pa brez vročine), ne da bi ga videli, če staršem zaupamo, da gre res za takšno stanje. Samo dejstvo je, da je potrebno pač predpisati ustrezno zdravilo.