TALNO GRETJE DA ALI NE?
Ojla. Ker vem, da ste tukaj strokovnjaki na vseh področjih vas prosim za vašo pomoč oz. izkušnje. Prišli smo tako daleč, da bomo v naši hiški delali centralno napeljavo. Zanima me ali imate v hiši talno gretje in kako se obnese. Mi bomo imeli definitivno v kopalnici in na hodniku. Kaj pa dnevna, splanica, otroška? Kakšne so vaše izkušnje? Aja, pa še to. Ima kdo mogoče v dnevni namesto radiatorjev konvektorje? To so tisti zračniki zmontirani v tleh iz katerih piha topel zrak. Kako se obnesejo? Hvala za pomoč. Sandra
Talno gretje: kopalnica, hodnik in del kuhinje – da, vse ostalo ne. Tudi v topli vodi v bani ni priporoceno lezati cel dan 😉 in gretje nog ves tudi ne. Talno gretje je sicer omejeno z max zgornjo temp. zaradi krcnih zil, priporoceno je tam, kjer vec stojimo in je sicer zelo hladno, ne pa kjer sedimo (npr. dneva soba). Vecina nas razmislja, da so topla tla prijetna za otroke za sedet, pozabljamo pa, da sami na njih tudi stojimo. Mi damo otrokom na tla posebne okrogle podlozke za pod rite (IKEA).
Zracniki v tleh, iz katerih piha zrak – iz izkusenj: nikoli vec. Meni se zdi, da je pihanje ves cas samo prasne delce dvigovalo kljub temu, da smo sesali kot bebci kar naprej. 🙂 Poleg tega je neugodno, ker se cuti, da rahlo piha – to pa (vsaj za mojo glavo) ni prijetno.
Tadeja
Kar se tiče talnega gretja 100% ja. Mi ga imamo v dnevni in jedilnici, pa na hodniku in je super, saj ostanejo prostori več časa topli (npr. pozimi nehamo kurit ob 22h, toplo je še cel dopoldan naslednji dan), ker se toplota oddaja več časa, radiator pa se ohladi in to je to. Temperatura tal ni vroča ampak prijetno topla, če ti bo kdo rekel, da ni dobro za noge – moja mami ima tudi krčne žile, pa ji nič ne škodi, bolj je zadovoljna, ker je lepo enakomerno toplo (v prehodnem času ogrevamo samo na radiatorje, pa je opazna razlika v toploti in se vsi tiščimo k radiatorjem).
V spalnicah ga nimamo, saj imamo vsi raje malo hladnejše temperature za spanje (tako tudi priporočajo) in z radiatorji toploto lahko reguliraš, talnega pa posebej za vsak prostor ne moreš (vsaj kolikor jaz vem, morda je pa možno). Tako da za sobe je za razmislit, v kakšni temperaturi radi spite, za igranje na tleh bi morda raje razmišljali o tepihu oz. kakšnem toplem materialu (pluta morda). V kopalnici pa obvezno.
O konvektorjih pa nimam pojma.
Lp
Glede talnega gretja ti lahko posredujem samo svojo izkušnjo – definitivno se obnese na hodniku in v kopalnici, kjer je na tleh keramika, krasno je, ko lahko hodiš bos in sploh je pozimi bolj prijeten občutek. V ostalih prostorih se pa preveč ne obnese. Mi ga imamo tudi v kuhinji, kjer je prav tako keramika, pa smo ga izklopili, saj so me zaradi pretoplih tal zelo bolele noge, take težke noge dobiš. V prostorih, kjer pa so preproge ali talne obloge, pa sploh ni v redu, saj se dviguje pregret prah, sploh pa ga ne priporočam za spalne prostore.
Konvektorji so načeloma dobri ( mi jih nimamo), ampak tisto pihanje vedno povzroči, da v prostoru kroži prah, ki ga topel zrak odpihne iz omar.
Jaz sem bolj za klasiko pri ogrevanju.
Tudi jaz sem za talno. Pred nekaj leti bi me le s težavo prepričali, zdaj pa sem navdušena. Imamo ga v vseh prostorih stanovanja. Za vsak prostor je svoja cev in ventil, tako, da lahko nastavimo temperaturo za vsak prostor posebej. Sicer pa tla niso nikoli tako vroča, da bi me pekle noge, ko stojim na njih. Toplota je veliko prijetnejša kot od radiatorjev.
Talno gretje ima moja tašča po celi hiši. Tla so na otip topla samo ko se greje (na začetku sezone ali po dolgotrajnejši pavzi), sicer niso “topla” kot recimo radiator. Res je, da ploščice niso ledeno mrzle, kakor je sicer občutek, toplo po tleh pa tudi ni. Grejejo pa na 21 stopinj, če bi na več bi bilo morda tudi po tleh bolj toplo. Jaz bi talno gretje kar priporočala – radiatorji so manj praktični, kradejo prostor in lovijo prah, toplota je manj enakomerno razdeljena.
Imava dobro leto dni staro (novo) hišo. Midva ga imava v vsem pritličju in v kopalnicah, in edino kar nama je žal, je to, da ga nisva dala po vsej hiši.
Tla so le prijetno temperirana (inniti slučajno ne tako topla, da bi to res začutil) vendar je to dovolj, da je vse nadstropje ogreto na 21 – 23 stopinj. Priključeni smo na toplovod in ponoči gretje ugasnejo, in v nadstropju postane mraz, spodaj pa ostane lepo konstantna temperatura.
Absolutno ZA, povsod, ne rabiš nobenih radiatorjev več.
N:)
Tudi mi ravnokar polagamo centralno – polagamo zato, ker imamo v zimskem vrtu, kopalnici in na hodniku talno gretje, v ostalih prostorih po hiši pa stensko gretje.
Nisem za radiatorje (iz preverjenih virov): zadržujejo prah, zavzemajo prostor, hitro se ohladijo,…
Gretje sten – preverjena kvaliteta, ne zavzema prostora, ni prahu, stene v celi hiši so prijetno tople, manjša poraba energije zaradi manjše temperature vode v sistemu… pa še in še bi lahko naštevali.
Skratka kakorkoli komur paše, variant je veliko.
Odloči se za tisto, ki vam odgovarja.
LP
Majar
PONAVLJAM:
Pri sodobnem talnem gretju (imamo ga in dobro vem kaj govorim) tla niso TOPLA ali VROČA, občutekje le tak, kot da tla NISO MRZLA. Kar je popolnoma dovolj, da je cel prostor topel, kar pa je daleč od take toplote, da bi širila žile na nogah.
Kar se tiče žil je čisto zdravo.
Sto let nazaj pa so res delali talno gretje tako, da je šla v cevi po tleh enako vroča voda kot v radiatorje in je bilo na telh vroče. Obup. Danes je vse to drugače, najvišja dovoljena VHODNA temperatura vode sploh pa je 35 stopinj, kar je dve stopinji manj od naše telesne temperature – kar ne zaznaš kot vroče, še posebej, ker se v ceveh in v tleh še ohladi. Pa skoraj nikoli ne uporabljaš vse moči.
Proti koncu osmega meseca nosečnosti sem bila teden dni v prostorih s talnim ogrevanjem. Prej nobenih težav, ves čas sem hodila v službo, prehodila veliko stopnic (saj veste-WC!), na počitnicah pa so me takoj začele boleti noge. Sploh mi ni bilo jasno, kaj se dogaja in sem si oddahnila, da se mi je začela porodniška, saj ne bi zmogla več vseh tistih stopnic. Pa pridemo domov in noge spet po starem! Brez kakršnih koli bolečin! NIKOLI ne bi/bom imela talnega ogrevanja.
LP
S.