tablete Femara
Pozdravljeni.
Imam težave z zanositvijo, ker kljub rednim menstruacijam nimam ovulacije, zato mi je zdravnik predpisal tablete Femara. Sedaj sem jih jemala že tretji ciklus, 3-7 dan ciklusa, po 1 tabletko dnevno. Nato v času od 10. do 16. dneva ciklusa hodim na UZ, kjer mi ko je folikel dovolj velik vbrizgajo injekcijo s katero sprožijo ovulacijo.
Tokratni cikel sem tudi jemala kot običajno te tabletke, danes je 12 dan ciklusa, vendar zaradi spletov okoliščin (nenapovedan odhod v tujino) ne morem k zdravniku na UZ.
Zanima me, ali je kaj narobe, da kljub temu, da sem jemala tabletke ta mesec, ne bom prejela tiste injekcije? Ali potem lahko naslednji cikel vseeno nadaljujem z jemanjem tabletk? Drugače mi tablete ne povzročajo nobenih težav, počutim se ok. Skrbi me le ker bom ta mesec zamudila preglede pri zdravniku in mi ovulacije ne bodo sprožili umetno.
Hvala za nasvet!
Spoštovani,
hm?… kljub rednim menstruacijam nimate ovulacije? To ni logično. Menstruacija je difinirana z ovulacijo, torej imate “redne krvavitve”, ki pa niso menstruacije? Tudi to je zelo nenavadno, kajti takšne krvavitve so težko “redne” in predvidljive, ampak so praviloma neredne, na precej daljša obdobja od 28 dni in zelo slabo predvidljive, neenakomernega trajanja ipd.
Če je res, da do ovulacije pri vas ne pride v doglednem času(morda prihaja zakasnjeno?), potem bi se kaj poznalo v vašem hormonskem profilu. Iz vašega dopisa pa ne gre razbrati posebej poglobljenega pristopa k diagnostiki, ampak omenjate le “šablonsko zdravljenje”, ki vključuje sproženje ovulacije.
Ker ne poznam ozadja vašega stanja niti dovolj dobro osnove za vaše zdravljenje tudi težko ocenjujem morebitne posledice neodmerjanja hCG za sproženje ovulacije. Na vašem mestu bi se takoj po vrnitvi oglasil pri ginekologu, ki bi z UZ lahko preveril, v kateri fazi se takrat nahajate (pred, ob ali po ovulaciji).
Najprej hvala za hiter odgovor.
Menstruacije imam dokaj redno, cikel imam nekje od 30 pa tudi do 40 dni. Trajanje menstruacije je cca 7 dni.
Pri pregledu krvi so ugotovili, da sem imela 22. dan ciklusa izjemno nizko vsebnost progesterona. Zdravnik je takrat rekel, da to kaže da ovulacije ni bilo. Drugega ne vem. Sedaj sem dva ciklusa jemala Femaro in prejela injekcijo za sprožitev ovulacije. Do zanositve ni prišlo.
Lp
OK, torej v tistem ciklusu, ko se je preerjalo progesteron, do takrat “še” niste imeli ovulacije. to bi bilo združljivo s ciklusom, dolgim vsaj 35 dni. Da bi lahko rekli, da ovulacije sploh ni, bi bilo treba monitorirati celoten ciklus. Tako lahko rečemo le, da so ovulacije neredne oziroma so kasne, kar sicer lahko kaže na neoptimalno zrelost maternične sluznice ob ovulaciji in po njej, ampak nič kaj več od tega. Še vedno menim, da se po vrnitvi oglasite pri svojem terapevtu.
se strinjam, itak pa sam tovrstnih pripravkov ne predpisujem na pamet ampak potem monitoriram ciklus, da vidim, če se je sistem odzval in koliko.
lahko poskusite. V najslabšem primeru ne bo ovulacije. Če jo imate tudi sicer brez tozadevne stimulacije, pa je tudi ta skrb odveč.
Pozdravljeni.
Ker vidim, da je ta tema ze odprta vas bom kar tukaj vprasala.
Moje menst. so zelo sibke trajajo le 3dni, krvavitev minimalna. Ker se s partnerjem trudiva zanositi nam ze eno leto ne gre. Ker vedno iscem resitve sem poskusila s testi ovulacije katere sem delala le 5 dni, ko naj bi po koledarcku bila ovulacija. Vsi testi so bili negativni. Ker mislim, da ovulacij nimam mi je gin. predpisal Fermara tablete. Ta mesec jih prvic pijem. Ovulacija naj bi bila v teh dneh vendar ne duha ne sluha o njej. Tudi nobenih znakov nimam. Kljub temu, da je gin. rekel naj ne opravljam testov ovulacije jih se vedno, ki pa kazejo negativne teste. Imate mogoce vi kaksen nasvet?
zadnje časa opažam en “sindrom”, ki mi niti najmanj ni všeč. PRi tem namreč še zdaleč niste sami, ampak se tak trend v senski skupnosti kar širi. Namreč, če je res, kar ste zapisali “ker mislim, da nimam ovulacije, mi je zdravnik predpisal Femaro”. Kaj to pomeni?! Da vi mislite, zdravnik pa na podlagi vaših misli oz. mnenja, vam predpiše zdravila?! To je daleč od strokovne obravnave. Zato tudi posledice takšnega zdravljenja oz. obravnave težko komentiram.
ja, če se želiš problemu res posvetit, to vzame malce več časa kot 5 minut. Npr. treba je naredit UZ pregled 11. dan ciklusa ter premeriti folikle v jajčnikih, nato pa tempirati naslednji UZ v skladu z ugotovitvami. Če obstaja kak folikel med 14 in 18 mm ponovno čez 2 do 3 dni, če tak folikel ne obstaja pa čez 4 do 6 dni. Brez tega se ovulacijo težko izključi oziroma potrdi, saj testi iz urina za LH vrh niso dovolj zanesljivi, da bi na njihovi podlagi lahko rekli, da ovulacije ni oziroma, da zagotovo je.
Pozdravljeni. Vodena sem v ambulanti za neplodnost. Imela sem preiskave in UZ pred postopkom, vse bp. Pred prvim prenoson zamrznjenega zarodka sem imela UZ 10. in 12. dan ciklusa, folikli so bili še majhni, zato mi je dr. prekinil postopek prenosa v tem ciklusu in mi za naslednjega predpisal Femaro. Doma sem delala test za ovulacijo, ki je bil pozitiven 19. dan ciklusa. Kljub grobim besedam sestre, zakaj sem delala teste doma, sem opravila UZ, dr. pa je rekla, da je folikel dovolj velik, vendar ne vidi rumenega telesca. Do sedaj sem imela štiri neuspešne prenose zamrznjenčov, na nobenem UZ niso omenjali rumenega telesca, merili so le folikle in endometrij, zato mi je sedaj druga zdravnica predlagala, da probamo v naslednjem ciklusu brez Femare. Zakaj je v prvem postopku prenosa dr. omenjal rumeno telesce, kasneje pa tega več niso omenjali oz. kakšno vlogo ima? Hvala za odgovor.
Spoštovani,
težko je dešifrirati slišane besede zdravnika, ki se jih spominja laik, kateri pa ne razume konteksta povedanega. Načeloma je RT struktura v jajčniku, ki nastane po ovulaciji in pred ovulacijo v jajčniku nima kaj početi, folikulometrija pa se dela pred ovulacijo in ne po njej. Zato si težko predstavljam, zakaj bi pri folikulometriji ginekolog omenjal RT. Razen, v času ET, ki pa se dela 5 do 7 dni po ovulaciji, V tem primeru pa je pričakovano, da se vidi RT, ampak to ni več folikulometrija temveč zgolj preverjanje stanja rodil tik pred ET.