Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Šum na srcu, strah in morebitna tesnoba

Šum na srcu, strah in morebitna tesnoba

Pozdravljeni, dr. Cibic,

poskusila bom čim bolj na kratko povzeti težave: stara sem 39 let in imam že kar nekaj let obdobja, ko sem izrazito pod stresom in me vse prizadene in se kar naprej sekiram, sem negativna in prestrašena, da se bo komu od bližnjih kaj zgodilo; posledično (čez nekaj dni od tega, ko se te skrbi začnejo) me začne boleti v predelu srca /prsnega koša, težko diham, si nikakor oddahnem, me tišči kot bi mi kdo sedel na prsih in ponoči se zbujam in slabo spim.

Včeraj sem imela sistematski pregled v službi, ker so mi ti pregledi vedno stresni in se jih (ne vem zaradi česa bojim) sem bila tudi včeraj, ko sem prišla na pregled precej vznemirjena. Predvidevam, da je bil izmerjen krvni tlak 160/80 zaradi tega povišan, saj imam sicer normalnega (izvidov krvi še nimam). EKG je bil ok, vendar pa je dr. ob poslušanju srca zaslišala šum na srcu, spraševala me je, če sem že imela UZ srca ipd. Povedala sem ji, da sem imela že v preteklosti omenjen šum na srcu in sicer v poznih najstniških letih, vendar nikoli tega niso posebej spremljali. Tudi, ko pridem na pregled k osebni zdravnici in mi ob raznih virozah posluša tudi srce, šuma nikoli ne omeni. Sedaj od včeraj me vse boli v predelu srca in prsnega koša, težko diham, si nikakor oddahnem, me tišči in čutim kot močno bolečino kot da bi me bolelo pri dihanju.

Mislite, da je to pogojeno s pregledom in omenjenim šumom, terje psihičnega izvora ali je lahko karkoli s srcem (vem, da po pošti tega ne morete oceniti). Zdravnica mi ni dala napotnice za kardiologa ali UZ srca, tako, da ne vem kaj naj si sedaj mislim. Malo me je strah, da bi bilo sedaj s srcem kaj narobe.
Kaj menite?

hvala za odgovor in lep dan,
pupika

V dopisu niste navedli nobenega simptoma (znaka), ki bi kazal na možnost, da imate bolno srce. Imate pa srce “občutljivo” na duševne obremenitve. Mislim, da je pri vas prisoten “funkcionalni” šum na srcu, ki ga zdravniki navadno slišimo ob telesnih ali duševnih obremenitvah. Vsekakor lahko prosite osebnega zdravnika, da vam, ob priliki, izda napotnico za UZ-pregled srca

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala za vas odgovor, dr.Cibic,

dovolite mi, da vam predstavim se nekaj podatkov. Iskreno se vam opravicujem za tako dolgo sporocilo, in manjkajoce sumnike.

Pri 15 letih so mi diagnosticirali Nevrofibromatozo oz NF1. Takrat (leta 1989) so mi naredili tudi EKG, rezultati so bili naslednji: EKG1 sinusni ritem s frekvenco 64/min. Levotip. Zmerna obremenitev desnega ventrikla. EKG2: sinusni ritem s frekvenco 75/min. Semivertikalni tip. Takrat nf1 se nisem imela potrjene, takrat je slo le za sum,NF1 so mi dokazali kasnjesi nevroloski izvidi. Tezav s srcem v mladosti nisem imela.
L2004 pa so mi odkrili vecji nevrofibrom v mediastinumu, ki so mi ga tudi odstranili.
Takrat 2004 so mi pred operacijo naredili vse preiskave, med drugim tudi EKG! z rezultati: sinusni ritem, frek: 69/min, intermeduarna scna os, RSR’ V V1, V2, negativen T v V!, V2, ni znakov HLV.

Leta 2007 sem rodila s carskim rezom, kasneje pa sem zaradi potrditve napake na plodu prenos NF1 na zarodek (opravljena biopsija horionskih resih) imela kar tri zapordne UPN (2009, 2011, in jan 2013), ki so me tako fizicno, predvsem papsihicno zelo izcrpale. Ze vse od prve prkinitve 09 imam tesnobne napade in stanja, ko ne morm dihat, me dusi, cutim fizicno bolecino cez cel prsni kos, ki se seli levo in desno. To je pomoje povezano s strsom. Po prekinitvi 09, ki me je psihicno unicila, sem pol leta po tem imela ugotovljeno hipotierozo, od takrat jemljem Euthirox 50 mikrogramov.

Sedaj v oktobru sem planirana z postopek IVF PGD, s katerim bi mi pred oploditvijo zarodek prgledali in mi zdravega vstavili.Kljub temu, da sem zavestno ok, pa imam podzavestno ogromno skrbi, strah me je vsega, da bi kaj narobe, dz ne bo postopek uspel, da z otrokom ne bi bilo vse ok itd…. Skrtaka, zmeda v glavi.

Zdaj pa se k temu, kar me bega ta hip.
14 dni nazaj sem imela sistematski prgled na medicini dela, ekg naj bi bil ok, je pa dr rkla da slisi sum in me sprasevala, kdaj sem bila nazdnje pri kardiologu itd, sem rekla da ze dogo tega, izidov po 14 dneh se nixem prejela, tako da sedaj ne vem, ce je kaj posebej sporocila v teh izvidih. 10 dni nazaj sem imela virozo, ki je sedaj ze izvenela, edino kaselj se mi se vlece, zato sem sla vceraj do osebne zdravnice, ki mi je pogledala kri in rekla da vidi posledice viroze, pljuca so cista. Nato sem ji omenila pregled na medicini dela in omenjen sum in nato sok, mi je poslusala srce in nato samo rekla, to je pa hud sum. Je rekla, da moram obvezno na UZ srca, da ne ve, kaj bi to bilo, verjetno bom sla kar samoplacnisko, je rekla, da bo sama poklicala v Lesce in se dogovorila za pregled…. Panika, skoraj me je kap, zacela sem se tresti in od vceraj prakticno ne funkcioniram.

Res je, da me ze vse od prgleda pred 14 dnevi konstantno tisci v prsnem kosu, kot bi mi nekdo sedel naprsih, trenutno pa me mocna bolecina ovira se v desnem delu prsnega kosa in pri srcu me spika. Pravzaprav se kar tresem in zebe me, pocutim se, kot bi imela zgornji del hrbtenice, med lopaticami in sptedaj v prnsem kosu v krcu. Res grozen obcutek.

Naj povem se, da imam tezave s hrbtom, leta 2011 sem imela zaradi NF1 MRI cele hrbtenice, in v prsnem delu je tako prsna hrbtenica, katere izvidi so bili: zmerna sinistrokonveksna skolioticna deviacija zgornje torakalne hrbtenice, slabse izrazena fizioloska torakalna kifoz. Schmorlove hernije na spodnjih segmentih. Zacetna difuzna spondiloza, zlasti na spodnjih segmentih, zcetna spondilartroz v visini cervitorakalnega prhoda. zacetna degeneracija posameznih diskusov zlasti v visini TH12-L1. Tudi v vratnem delu je bilo ugotovljeno marsikaj,ne bom nastevala, ker morda ni pomembno. To o prsnem delu sem napisala, ce bi biloa morda lahko kako povezno ali vplivalo na srce.

Pocutim se es zelo slabo, ker me zdaj vse boli, imam dihalne stiske in grozljiv obcutek tesnobe na srcu, kot da me bo stisnilo skupaj, pred 3 tedni pa takih tezav (saj v tej meri) ni bilo.

Ka mi svetujete, cez 10 dni zacnem s postopkom hormonske terapije in ne vem kaj naj naredim, saj verjetno vsi ti hormoni na srce le se dodatno vplivajo.

Prosim za vase cenjeno mnenje in se enkrat oprostite za ta roman.
Lp, pupika

V dopisu je podatek, da so pri vas opravili pregled EKG dva krat. V obeh posnetkih so vidne blage motnje prevoda dražljaja in blage motnje “repolarizacije”. Obe ugotovljeni spremembi sta majhni, nepotrebni zdravljenja in bolnika pri vsakdanjih obremenitvah ne motijo. Mislim, da je tako tudi danes. Nova ugotovitev je prisotnost šuma, ki vas zelo skrbi. V dopisu ni podatka, ki bi kazal na možnost, da je šum posledica take organske okvare okvare srčnih zaklopk, da bolniku zmanjša delazmožnost. Mislim, da ni zadržkov, da začnete hormonsko terapijo, ki nima pomembnega vpliva na delovanje srca. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close