suha koza
cao vsi forumovci!
veckrat vas samo berem,tokrat pa spet rabim nasvet. nas kuza/mesanec,dlaka dolga nekje kot labradorec,samo je ima manj/ ima zelo zelo zelo suho kozo z veliko prhljaja. enkrat sem bila pri veterinarju,pa je pogledal pol mikroskopom in ni nobenih zajedalcev ali kaj podobnega,rekel je,da naj bi kopanje pomagalo,pa seveda ni.prosim za kaksen nasvet,ker sumim,da mu primanjkuje kaksnih snovi.
Živjo!
Mislim, da je vzrok suhi koži nekvalitetna neuravnovešena prehrana v kombinaciji s suhim zrakom (centralno ogrevanje), morda ga tudi kopaš prepogosto (nisi napisala).
Predlagam ti, da za začetek spremeniš prehrano. Ali pojdi na doma pripravljeno uravnoteženo prehrano ali pa si izberi kvalitetnejšo industrijsko pripravljeno hrano. Hrana, ki si jo naštela namreč spada med najslabšo možno varianto. Hrani lahko dodajaš tudi olivno olje.
Lp, Yo
zoey, ker sem sama proti industrijsko pripravljeni hrani, prepuščam te nasvete ostalim forumovcem, jaz ti lahko kvečjemu posredujem kakšen receptek za doma pripravljeno hrano.
Mislim, da je najbolje, da psa s šamponom kopaš le, če je to neizogibno, če pa je le blaten ali kaj podobnega, ga speri samo z mlačno vodo brez šampona. Morda bi bilo OK, če bi uporabila kakšno nerc olje?
Glede krvodajalske akcije:
– pes mora biti zdrav
– odrasel, najmanj 18 kg
Krvi nobena od klinik ne jemlje naprej, krvne banke ni, zato smo prepuščeni usodi kot danes – klicanje in iskanje in upanje, da najdeš prostovoljca, ki je pripravljen takoj odhiteti na kliniko, kjer je pes, ki kri potrebuje. Tistim, ki so pripravljeni pomagati, dam tudi svojo št., ki je dosegljiva 24 ur/dan za primer, da bi kri potrebovali oni sami.
Lp, Yo
Zoey, briketi, ki jih je tvoj pes, so najslabša hrana, ki jo lahko nasuješ v pajso posodo. Posledice slabe prehrane se najprej pokažejo na zunaj (težave s kožo in dlako), kasneje pa tudi znotraj (razne bolezni).
Definitivno bo treba spremeniti način hranjenja – ali kvalitetne brikete (npr. Nutro lamb&rice) ali pa kvalitetna doma pripravljena hrana. Verjemi, se splača. “Ta dragi” briketi niso tako dragi, kot izgleda – ker jih pes potrebuje manj. Pa še pri veterinarju prišparaš.
Pa vsak dan žličko olja in mogoče kakšna vitaminska kura (biotin).
Jaz bi suho kožo in prhljaj reševala z briketi, ki vsebujejo več beljakovin (high energy), Royal canin sedaj izdeluje brikete prav za labradorce, ker so prinašalci sploh podvrženei tem težavam. V teh briketih je 30% beljakovin. To pomeni, da lahko kupiš tudi katero malo cenejšo hrano (Bosch, Tecnical, Chicopee), ki vsebuje vsaj 30% beljakovin (poglej na embalažo). Pogosto kopanje ni priporočljivo, mojemu psu napr.povzročajo prhljaj tudi medicinski šamponi, ki jih svetujejo veterinarji,vsekakor po kopanju psa prelij in zmasiraj z razredčenim jabolčnim kisom, lahko pa tudi zmasiraš s krpo, ki si jo namočila v razredčenem jabolčnem kisu, tako da ga ne kopaš.
Če se ne motim (ne uporabljam briketov, zato bom morda naredila kakšen kiks):
Aler – BTC: Bosch, Nutro
Taček – Fužine: Eucanuba, TechniCal
Smrček – center: Nutro
ZOO Market Price – BTC, Trnovo in pri Maxiju: RoyalCanin
Zootic: Eucanuba
Vse te verjetno prodajajo še kaj, ampak nisem ziher 🙁 Naj kdo dopolni 🙂
Lp, Yo