stranski učinki antibiotika
Pozdravljeni!
Ker ste najbolj ažurni od vseh forumov, vas prosim za mnenje glede uporabe antibiotika pri moji mami (stara 60 let). Situacija pa je bila naslednja: po enotedenskem prehladu (nos, kašljanje, tudi malo povišana temperatura, kasneje z močnim suhim neproduktivnim kašljem) ji je osebni zdravnik (brez odvzema krvi in s poslušanjem pljuč, ki naj ne bi nakazalovalo pljučnico) predpisal ospamox 1000 mg na 12 ur. Četrti dan po jemanju so se po telesu (hrbet, prsa, obraz) pojavili izpuščaji, kot je bilo razbrati tudi iz navodil za uporabo tega zdravila, bi naj šlo za koprivnico. Odšla ponovno k osebnemu zdravniku, ki ji je prepovedala nadaljnjo uporabo tega zdravila ter hkrati dobila dve inekciji (ne vem kakšni). Naslednji dan ponovno kontrola in ker ni šlo za izboljšanje, jo je napotila v bolnišnico (dermatologijo), kjer je prejela claritine (2 tableti na dan) ter hladilno mazilo in kjer so potrdili, da gre za stranski učinek ospamoxa.. Po dveh dneh ima še izpuščaje, ki se še vedno širijo (sedaj ima tudi po nogah, rokah). Izpuščaji zelo srbijo in koža peče (pravi, da jo žge). V desetih dneh po začetku jemanja claritina bi naj bilo bolje. Pravi tudi, da ima cmok v grlu. Očitno je res dobila najhujšo reakcijo. Ko jo gledam, začne tudi mene vse srbeti. Skrbi pa me najbolj za hči (staro 4 leta), ki je v varstvu doma. Upam, da ti izpuščaji niso nalezljivi, ali pač?
Vnaprej iskrena hvala za odgovor. Simona
Upam, da je Ospamox ukinjen. Kajti nobeno zdravljenje proti alergiji ne more biti uspešno, če še vedno v telo vnašamo snov, ki je povzročila alergijsko reakcijo.
Seveda alergijski izpuščaj ni nalezljiv!