strah pred preveč zdravili
Pred mesecem in pol sem obiskala psihiatra, očitno je 8 let po zazdravljenem raku, nenehnem šikaniranju v službi in slabimi odnosi doma, mera vsega postala tako polna, da enostavno nisem zmogla več. Za začetek sem dobila Brintellix, 2 tedna 5 mg, naprej 10 mg. ker sem imela kar hudo reakcijo na zdravil, slabost, driska in grozni strahovi, sem po dogovoru s svojim zdravnikom ostala na 5 mg do naslednje kontrole, kjer sem psihiatru povedala, da imam občasno še drisko, a ni tako hudo. Brez pomišljanja mi je dodal še en AD za zjutraj, z razlago, da mi bo to umirilo drisko. Gre za Eglonyl.Sedaj se sprašuje, a je res potreben še en AD zaradi driske, bojim se namreč, da bim čisto apatična in da ne bo pravega učinka. Sama bi želela nadaljevati z Brintellix, saj sem brala, da je eden najboljših AD, ne želim pa biti trajno odvisna od zdravil, samo trenutno krizo bi rada prebrodila s pomočjo. Prosim za nasvet predvsem za Eglonyl, sama sem razmišljala, da bi drisko zdravila drugače. Res se bojim, da bom postala odvisna od teh zdravil.
Pozdravljeni,
razumem skrb, vendar je potreben en popravek. Eglonyl ni antidepresiv, ampak je zdravilo iz skupine antipsihotikov ki se pri nižjih odmerkih uporablja za zdravljenje anksioznosti in funkcionalnih prebavnih težav. Torej, ne gre za “še en antidepresiv”, ampak za zdravilo ki ga v prehodnem obdobju lahko uporabimo pri anksioznosti in prebavnih motnjah kot posledica anksioznosti. Sicer pa Brintellix ob uvajanju pogosto provzroča prav takšnje stranske učinke kot jih opisujete.
Sicer ni napaka predpisati še Eglonyl ob uvajanju Brintellixa, ni pa tudi edina rešitev. Lahko preprosto dlje časa počakate na 5mg, da se telo umiri in potem zvišate na 10mg. Stranske učinke pa sprejmete kot “ceno” ki jo plačujemo naprej za kasnejši učinek. Ali pa uporabite Eglonyl, le v prehodnem obdobju kot pomoč. Ne od enega ne od drugega ne boste odvisna, to ste lahko povsem mirna.
Lep pozdrav,
Daniela Fiket