Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Strah pred drugo zanositvijo

Strah pred drugo zanositvijo

Pozdravljeni,

Na vas se obračam s par vprašanji, ki pestijo moj strah pred drugo zanositvijo. Imam enega otroka, ki bo kmalu star dve leti. Želela bi si večjo družino, a me pot do tja izjemno skrbi. Za prvo zanositev ni bilo tako, veselila sem se. Potem pa je prišlo do slabših izvidov nuhalne, ki so na srečo bili samo slabi izvidi, z otrokom je bilo vse v redu. Na koncu pa še zaplet pri porodu, najprej dolgotrajni boleči popadki, nato zastoj na medeničnem dnu, vakum… Kot rečeno, z otrokom je vse odlično, mene pa zdaj, ko razmišljamo o novem otroku, hromi strah. Nazaj mi udari vsa anksioznost, ki sem jo imela pri čakanju izvidov za NIPT, pa vsi ti zapleti in negotovost pri porodu…

Kakšne so možnosti, da če je rezultat nuhalne in dvojnega hormonskega testa slab pri prvi nosečnosti, da bo tudi pri drugi? Ter za zastoj na medeničnem dnu, je to naključje, ali ima veze z mojim telesom, kostmi…? Ali s tem da sem bila na koncu na epiduralni, torej se nisem premikala dlje časa?

Za vaš odgovor bi bila izjemno hvaležna!

Odgovor na objavo uporabnika
Meduza722, 13.08.2026 ob 18:45

Pozdravljeni,

Na vas se obračam s par vprašanji, ki pestijo moj strah pred drugo zanositvijo. Imam enega otroka, ki bo kmalu star dve leti. Želela bi si večjo družino, a me pot do tja izjemno skrbi. Za prvo zanositev ni bilo tako, veselila sem se. Potem pa je prišlo do slabših izvidov nuhalne, ki so na srečo bili samo slabi izvidi, z otrokom je bilo vse v redu. Na koncu pa še zaplet pri porodu, najprej dolgotrajni boleči popadki, nato zastoj na medeničnem dnu, vakum… Kot rečeno, z otrokom je vse odlično, mene pa zdaj, ko razmišljamo o novem otroku, hromi strah. Nazaj mi udari vsa anksioznost, ki sem jo imela pri čakanju izvidov za NIPT, pa vsi ti zapleti in negotovost pri porodu…

Kakšne so možnosti, da če je rezultat nuhalne in dvojnega hormonskega testa slab pri prvi nosečnosti, da bo tudi pri drugi? Ter za zastoj na medeničnem dnu, je to naključje, ali ima veze z mojim telesom, kostmi…? Ali s tem da sem bila na koncu na epiduralni, torej se nisem premikala dlje časa?

Za vaš odgovor bi bila izjemno hvaležna!

Draga Meduza722,

v prvi nosečnosti ste imeli 2x zaplete, ki se zgodijo pri približno 5% nosečnic. Res smola. Na srečo pa imate zdravega otroka in to je najpomembnejše.

Povišano tveganje za T21 se lahko ponovi, možnost je 5%. Kar je pomembno je dejstvo, da je vaš otrok kljub povečanem tveganju zdrav in velika verjetnost je, da bo tako tudi v naslednji nosečnosti, če se vam ta smola ponovi. Povečano NS ima 5% zdravih plodov in žal se v nekaterih družinah ponavlja, gre za družinsko posebnost, ki ni nevarna, je pa potrebno ponovno preveriti vse vzroke za povečano NS. Podobno velja za DT, a tu je lažje – izvid DT prve nosečnosti lahko v naslednji nosečnosti vnesemo v računalniški program in tako zmanjšamo možnost, da bo spet lažno pozitiven. Torej – možnost za ponovitev slabega izvida testa obstaja, še večja pa je možnost za zdravega otroka.

Zastoj na medeničnem dnu in potreba po VE je med 4-5% porodov. V drugi nosečnosti je manjša. Drugi porod je praviloma lažji. Z ustrezno psihološko podporo in pripravo je še lažji. Vam bomo pomagali premagati vse strahove, tako da ni razloga, da bi zaradi teh neprijetnih izkušenj ostali le pri enem zdravem otroku.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze