Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Stiskanje v prsih v predelu srca

Stiskanje v prsih v predelu srca

Pozdravljeni.
Star sem 42 let in pred nekaj dnevi sem moral na urgenco zaradi bolečin v prsih,težkega dihanje in tiščanja v prsih. Na urgenci so ugotovili, da imam tlak 190/110 in so mi znižali z tableto pod jezik navedeni tlak. Test EKG je bil brez problema in krvni testi prav tako. Mnenje zdravnikov je, da se morem jemati 4mg tablete, da si uredim pritisk. Po petih dneh se mi ob rahli obremenitvi ali pa ob razmišljanju o kakšni neprijetni zadevi pojavi precej neprijetna bolečina v predelu prsnega koša. Občutek tiščanja. Bolečina ni stalna, je pa pogosta.
Preživljam se z prodajo in me zanima ali lahko stres povzroča bolečine v predelu prsnega koša. Načeloma svoje delo opravljam z veseljem in uspešno.
Hvala za vaše mnenje.

Pred nekaj dnevi ste doživeli napad bolečin v prsnem košu (pri srcu). Pri pregledu so zdravniki pri vas ugotovili visok krvi tlak. Tlak se je po terapiji znižal in težave so prenehale. Odpuščeni ste bili z navodili za nadaljnje zdravljenje (ena tableta po 4 mg na dan). Nekaj dni je trajalo dobro počutje. Zdaj se je stanje ponovno poslabšalo, kljub rednemu zdravljenju. Ali imate podobne težave kakršne ste imeli na začetku bolezni? Morda gre za napade bolečin zaradi ponovno visokega tlaka, morda pa za napade bolečin zaradi nezadostne prekrvitve srca. Priporočam, da si izmerite tlak ob bolečinah. Morda so odmerki zdravila za znižanje tlaka premajhni. Morda pa gre za napade nezadostne prerkrvitve srca in bo potrebno še drugo zdravilo. Svetujem posvet pri osebnem zdravniku.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni
Stara sem 13let in me je zacelo mocno stiskati na predelu srca oz leve dojke…bolecine trajajo po 4×15-20 min

Pri 13-letni “najstnici” bi težko posumil, da ima napade bolečin pri srcu zaradi zoženih srčnih žil Lahko pa so bolečine posledica krčev v navedenih žilah zaradi živčnih napetosti. Priporočam zdrav način življenja, polurne sprehode 4 – 5 krat na teden, izogibanje stresnim situacijam, zadostne nočne počitke, nekajenje, itd. Po potrebi občasno blaga pomirjevala.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

živjo! stara sem 14 let in me že 2 dni nekaj pika v bližini srca.Bolečina je mala in z nekaj presletki.kaj je vzrok in ali je lahko kaj narobe?

V dopisu navedena tegoba ne kaže na organsko prizadetosr srca pač pa na poudarjeno delovanje vegetativnega živčevja v prsnem košu zaradi stresnih vplivov (prehlad, gripa, podnebne spremembe, duševne obremenitve, itd.)

Ob različnih priložnostih, med sedenje ali med hojo me stisne pri srcu. Začne se mi vrteti in čutim neizmerno hitro bitje srca. To se mi zadnje čase večkrat ponavlja. Ali morem obiskati osebnega zdravnika in o tem obvestiti tudi njega? Stara sem 22 let.

V dopisu navedene motnje so zelo verjetno prisotne ob, sicer kratkih, napadih hitrega bitja srca. Ni zadržkov za obisk pri izbranem zdravniku. Morda pa bo težav konec že z majhnimi postopki: zdrav način življenja (skrb za zdravo uravnoteženo prehrano), nekajenje, omejeno uživanje kave in alkohola, redni polurni sprehodi z živahno hojo, 4- 5 krat na teden, zadostni nočni počitki, izogibanje stresnim vplivom, po potrebi še blaga pomirjevala. Srečno.

Odgovor že poslan.

če bo kaj pomagala knjiga: obvod srca

Ker ni teksta “stiskanje v prsih v predelu srca” je lahko odgovor zelo pomanjkljiv. Srečno.

Pozdravljeni,

Stara sem 25. Priblizno 2 tedna se mi pojavla vsakodnevna bolecina v glavi, ob jemanju protibolecinskih tablet nekoliko poneha ampak le za kratek cas. Zraven tega je prisotno tudi tiscanje v prsih, ki se pojavlja ob dolocenih trenutkih vsak dan. Na case se zacnem pocutit zelo omoticno, ta obcutek mi je nepoznan in nevem kako bi ga opisala. Boli me glava, pojavi se nekaksen pritisk v glavi, tiscanje v prsih in obcutek imam da se moram nujno ulezt ali usest saj se pocutim zelo slabotno. Opazila sem tudi mocen upad energije, ze samo hoja po stopnicah mi predstavlja problem, saj mi zacne srce zelo hitro razbijati in pocutim se omoticno. Na ekg sem ze bila in so dejali da je vredu razen nekoliko hitrejse bitje srca. Nevem kaj bi lahko bilo narobe, niti nevem ali bi lahko povezano z srcem ali z glavo.. Drugace sem vedno bila redno telesno aktivna zdaj to ni mogoce.

Težave navedene v dopisu dopuščajo najprej pomisliti na možnost, da gre za motnje zaradi padca oziroma porasta krvnega tlaka ali padca oziroma porasta srčne frekvence. Napisali ste, da je bil izvid EKG normalen. Žal, niste ga opravili ob težavi. Tudi niste imeli možnosti merjenja krvnega tlaka ob prisotnosti motnje. V dopisu ni podatkov, ki bi dopuščali pomisliti, da je vsa simptomatika posledica stresnih vplivov, morda pa le je. Lahko mi še pišete. Srečno.

Pozdravljeni!
Stara sem 18 let in že več tednov imam vsakodnevne bolečine v predelu srca. Bolečine se pojavljajo večkrat na dan, tudi med spanjem ali med ukvarjanjem s športom. Govorijo mi, da je to verjetno posledica čustvenih naporov in stresa, vendar sama pri sebi vem da nimam nikakršnih stresnih situacij v tem času. v družini pa imamo že dedne srčno-žilne bolezni. Zanima me, če je to povezano z dednimi boleznimi in ali je vredno obiskati zdravnika?
Hvala za odgovor.

Opravičujem se za zelo pozen odgovor. Kljub temu, da imate v širši družini srčne bolezni, težko bi posumil, da je tudi pri vas prisotna organska bolezen srca. V vašem dopisu je premalo opisana tipična bolečina pri organski srčni bolezni in premladi ste zanjo. Na drugi strani pa je navedba, da pri vas ni prisotno stresno stanje, ki bi lahko bilo krivo za sedanji pojav bolečine. Končno ostane še možnost, da imate manjšo prirojeno napako na eni srčni zaklopki, ki se “vzbudi” v teku življenja mnogo krat v obliki občasnih težav pri srcu z blagimi bolečinami in nerednimi utripi. Bolj se nagibam k mnenju, da imate zdravo srce in, da so sedanje težave posledica duševnih obremenitev, kljub temu, da nimate tega vtisa. Mislim, da lahko nadaljujete z dosedanjimi športnimi obremenitvami. Ni zadržka za občasno jemanje blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji) in, v primeru, da se stanje ne bi popravilo, da opravite pregled srca pri izbranem zdravniku ali pri kardiologu. Srečno.

Pozdravljeni star sem 25 let in me ze eno leto stiska v predelu prsnega kosa podobno kod da bi imel obcutek krivde ponavi zacne bolj proti veceru ter pred jedjo tudi med jedjo ali pa sploh ce spijem kavo z mlekom ko sem to ugotovil sem jo prenehal piti.Tudi imam ze nekaj casa tezave slina se mi nabira v nosu kot da bi bil prehlajen tudi poleti ko je zuni 30 stopinj prosim za odgovor lp

Pozdravljeni,
Star sem 25 in imam tezave z stiskanjem v predelu prsnega kosa pojavlja se ponavadi bolj proti veceru in je bolecina taksna kot da bi imel obcutek krivde sem pa bil tudi pri pulmologu zaradi kaslja ter tega obcutka krivde in mi ni bila diagnosticirana astma ali kaj podobnega vse je bilo vredu nato sem dobil tablete nolpaza 40mg med tem ko sem jih uporabljal mi je bilo nekaj casa vse vredu kaslja ni bilo vec in stiskanja tudi ne.Pol leta zatem me je spet zacelo stiskati in razmisljam da bi poizkusil gastroskopijo ker se ta stiska pojavlja pred jedjo ali pa med njo in seveda zvecer ali proti veceru.

New Report

Close