Sterilizacija mačke
Imamo muco staro približno 3 leta (najdenka). Najprej je bila prijazna, crkljiva žival, potem pa smo jo sterilizirali (živimo v mestu). Po sterilizaciji se je karakterno popolnoma spremenila, postala je neprijazna in nedružabna. če jo pobožaš, te ugrizne, opraska… Je popolnoma zdrava, cepljena, čipirana ni da ni!
Nobena huda izkušnja se ji ni zgodila v tem času in nobenega pretresa oz. zanemarjanja ni doživela, ki bi lahko vplivalo nanjo.
Spomnila sem se, da je tudi kolegica imela tako mačko.
Jaz sem imela prej mačkona, ki smo ga kastrirali, vendar se ni spremenil.
Zanima me, ali se to pogosto dogaja pri mačkah. Gre pa za čisto navadno domačo hišno mačko z vseh vetrov.
Hvala vam za odgovore.
jaz sem mojo muco sterizirala potem ko je imela trikrat mladičke..v bistvu se je še bolj navezala na nas..je pa res da je druge pse napadala…do nas pa je bila prijazna..ne vem mogoče jo kaj boli ali pa je duševno prizadeta od sterilizacije..vprašaj veterinarja
Imam tri mačke, enega samca, ki je kastriran in dve mački ki sta sterilizirani. Pri nobenem ni bilo nobenih karakternih sprememb.
Dobro je če je mačka sterilizirana preden se prvič goni, oz čim prej da se ne čaka predolgo in ji čim manj porušiš hormonsko ravnovesje in pa predvsem seveda preprečiš rojstvo še več mladičev, ker jih je že itak veliko veliko preveč in mnogi zelo klavrno končajo preden sploh doživijo prvi rojstni dan. Mačka lahko zanosi že pri 4 mesecih starosti, ko je tudi sama še mladič.
Ni teba čakati na prve mladiče.
Res je, da ima s/k seveda tudi vpliv na homone in posledično so zgodaj steril. mačke in kastr. mački manjši ali večji kot bi zrasli brez posega, al pa se malo drugače razvijejo (daljše tace recimo), vendar pa, ker gre večinoma za mešance to nima nobenega pomena, kar itak ne vemo kako veliki ali majhni naj bi pravzaprav bili :).
Sprememba mačjega “razpoložeja” se pa lahko očitno zgodi tudi kar tako malo. Ena mojih mačk recimo se je nekega dne odločila, da ne mara več česanja. Prej to ni bil nikdar problem, še sama je prišla na krtačo, zvečer sva se počesali kot vedno in potem zjutraj puf – krtača najhujši sovražnik, po nekaj letih velikega prijateljstva. Sedaj ob česanju tuli, pha, renči, grize, praska ni da ni.
Mačka je najdenka (pasma jadranska pristaniška mačka). Po grobi oceni je bila stara pol leta, ko smo jo posvojili. Nimam pojma, ali je imela že mladiče ali ne, ampak po sterilizaciji je postala čisto drugačna žival.
To se mi je prvič zgodilo, prej pri kastraciji ni bilo nikoli takih težav; ne pri mačku ne pri psu, oba sta ostala igriva, se nista zredila …
Hvala vam za informacije.
Koliko časa nazaj pa je bila sterilizirana? 🙂 Ker, če ni še dosti časa mimo od takrat je mogoče tudi samo zaradi stresa takšna. Ker verjetno ni navajena vožnje v boksu, pa da jo veterinar vlači po rokah, pa zbodli so jo z inekcijo, ko se je zbudila je bila verjetno kar boga, ni mogla hodit in tako naprej. Tako, da to je kar veliko stvari, ki jih ni navajena naenkrat. Naša mačka in maček sta oba s/k, pa ni nikakeršnih sprememb. Pravtako pri 3 mačkah pri starših, pa pri prostoživečih, ki sem jih odlovila in peljala na s/k (tu mislim tiste, ki se mi pustijo božat in dvigovat, ker nekateri so bili ulovljeni v živolovko in bežijo že na 10 metrov ko me vidijo – ampak so ravnotako že pred s/k). Se pa mačke pogosto zelo zelo dolgo kujajo, ko jim kaj ni prav. Tudi pri našem mucku smo se kar prestrašili kaj bo iz njega, ko je imel vnet mehur. Pa je bila zgleda predvsem trma, ker smo ga pač h vetu peljali pa mu 2krat na dan antibiotike v gobček peštali revčku. 😉
Se mi zdi zabavno, da se za vse možne probleme in spremembe išče vzrok v sterilizaciji 🙂
No, sedaj pa resno: če prav razumem, ste jo sterilizirali tam okoli šestega meseca starosti? Potrebno je vedeti, da mačka odrašča in izoblikuje dokončen karakter tam do leta pa pol, dveh let. Tudi kasneje se skozi življenje karakter malo spreminja. Če je bila crkljiva in družabna kot mladič, to ne pomeni nujno, da bo odrasla v točno takšno odraslo mačko.
/Se mi zdi zabavno, da se za vse možne probleme in spremembe išče vzrok v sterilizaciji 🙂 /
Na kaj drugega pa naj bi pomislila?
Mačka se je začela spreminjati po sterilizaciji in ne, ne vem točno, koliko je stara, ker smo jo našli. Predvidevamo, da je bila takrat stara ene pol leta, tudi na veterini niso točno dorekli?! In da, je zdrava, ker je redno pregledana, saj hodimo z njo tudi čez mejo in z zdravjem zagotovo ni nič narobe.
In ni prva moja mačka, ker jih imam že od otroštva in mačke vsaj malo pa res poznam. In taki odkloni v vedenju niso normalni, zato sem se obrnila tudi na vas s svojim vprašanjem.
Madona, nekateri pa ste res tako pametni, da se človek kar razjezi.
Yo- za svoje živali skrbimo vestno in z obiskom pri veterinarju res nikoli ne oklevam.
Res pa je, da zaradi tega nismo šli na pregled. So jo pa videli ob rednem cepljenju in potrdili, da je zdrava.
Očitno ni rešitve, taka pač je.
Vem, da ste že povedali, da je muca zdrava, vendar vseeno bi vprašala, če so ji ob rednem pregledu NATANČNO pregledali tudi zobke.
Naš mačkon je tudi postajal vedno bolj godrnjav, umikal se je na samo, ni bil več tisti crkljivček, kot smo ga bili navajeni. Obisk pri veterinarju ni pokazal nič posebnega, smo mu pa dali na našo željo očistit zobni kamen. Veterinarka ga je očistila, mu zraven na hitro spulila še dva zobka, mu še konkretno zarezala v ustnico in maček je bil čist bogi. Dolgo je potreboval, da je prišel k sebi in bil je še bol godrnjav kot pred tem. Odpeljali smo ga k drugemu veterinarju oz. veterinarki, ki je ob pogledu v ustno votlino in ob slišani zgodbi o čiščenju in puljenju takole na slepo, brez predhodnega slikanja precej očitno zmajevala z glavo, dala muca na rentgen zob, ki je pokazal vzrok tegob…šli so ven še trije zobki, tokrat zelo strokovno, veterinarka mi je natančno razložila postopek, postopek poslikala, mi po končanem posegu pokazala slike (zobje so začeli gniti že v kost), muca obdržala na kliniki, kjer so mu dozirali protibolečinska sredstva, infuzijo in vso potrebno nego, tako da sem mucka po dveh dneh dobila domov kot novega – beri: starega crkljivega mačkona, ki komaj čaka da se stisne k meni, me s smrčkom podrgne po nosu in je vedno nekje v naši bližini.
Včasih se vzrok tegob ne vidi takoj na prvi pogled.
Možno sicer je, da se muca rahlo vedenjsko spremeni po sterilizaciji, vendar tako zelo kot se je vaša je pa kar malo težko verjetno.